Wysłany: 19 Lipiec 06, 18:03 FOTOGRAFIA wsrod uzytkownikow BMW
...moze i inni uzytkownicy bun lubia robic zdjecia...zapraszam do dodawania ladnych fotej,jak i komentowania moich...
dla tych,ktorzy mnie nie znaja:
Fotografuje w zasadzie od dziecka...w wieku 13 lat uzbieralem na wymarzonego wowczas ZENITA 122 ...10 lat pozniej byl CANON EOS 500,potem CANON EOS 50E QD ...teraz uzywam Konika Minolta DYNAX 5D z kitowym obiektywem 18-70mm ...czesciej korzystam z manualnych obiektywow M42 i adaptera do nowszego sprzetu ...rosyjski jasny 50mm,telekonwenter 2x,pierscienie macro oraz COSINA 75-300 i SIGMA 100-300... oczywiscie statyw,kilka filtrow... flash CANON SPEDLITE 420EZ (Minolta 5D musi jeszcze troche poczekac na jakis dobry flash) ...ogolnie optyka kiepska,ale jak sie nie ma co sie lubi... ...niektore moje zdjecia wykonane sa cyfrowka kompaktowa... ...za jakis czas planuje kupic prosty zestaw studyjny (2 parasole,dyfuzor,itp...) ale dopiero,jak finanse pozwola ...poki co portrety robione w pomieszczeniach sa bardzo plytkie,a za nimi "sliczne" cienie ..prawie nigdy nie przygotowuje sie specjalnie...nieraz mam przy sobie tylko jeden obiektyw... i jeszce jedno wazne; niektore ze zdjec uwiecznionych na blonie,a nie w postaci cyfrowej skanowane byly kiepskiej jakosci skanerem i nie wygladaja juz w postaci cyfrowej zbyt dobrze...prosze to wziac pod uwage...
brawo Czerwienny super temat,
też się tym interesuję , jestem na forum fotograficznym i widzę że troche już siedzisz w temacie foto i sprzetu więc pozwolę sobie na mały komentarz techniczny
1 zdjęcie totalnie prześwietlone chociaż kompozycja good
2 ciekawe - brak ostrości - to twoje
3, 4, 5 - hmmmmm bez komentarza
6,7 - fajne gdyby nie te kolory
8 pomysł fajny tylko coś z wykonaniem nie tak
9 SUPER
10 fajny portret
jeśli chcecie aby były komentarze na temat Waszych fot to proszę o ich numeracje oraz zamieszczanie
max w rozdzielczości 800x600
też sam sie pochwalę , niedawne wakacje, robione cyfrą 4M , kadrowane , zmaina poziomów bieli, bez retuszów ani tym podobnych zabiegów cyfrowych ( aby je powiększyć proszę kliknąc prawym i "pokaż obrazek")
heh...
no jezeli chodzi o barwy,to autor ustala,jakie maja one byc:P
...mam czasem wene,zeby zmienic nature
a jezeli chodzi o ostrzenie,to,jak ktos mi zafunduje cos takiego http://www.pixmania.com/p...0mm-f-4-is.html tylko do minolty,to gwarantuje poprawe
jeszcze ktos oprocz mnie i Piotra ma cos do pokazania??? :>
PS. Piotr... jak na Twoj sprzet,to fotki sa wyje...ste szkoda,ze nie mogles tych owadow zrobic w pelnym makro... ale,jak sie nie ma,co sie lubi... w kazdym badz razie ciesze sie,ze znalazl sie ktos,kto mi robi duuuza konkurencje
co do sprzętu to się nie zgodzę, obiektyw za 30 000 to już przesada, jak ktoś umie robić to i smieną ładną fotę trzaśnie ( nie obrażając nikogo ) ja robię sprzetem za 1000 i jak widać nie jest żle, nie mam ostrzenia ręcznego a elektronika potrafi oszukać, więc i tak mam problemy z ostrzeniem szczególnie na max zoom-ie,
chociaż z jednym się zgodzę na kitowym obiekrywie bez zoom-u i takim ciemnym to lipa trochę i wiele nie zdziałasz ale na szczeście ratuje Cię duże ISO i szybka migawka
ciężko zrobić waszkę na makro z kilku cm, więc pozostaje zoom,
ten motylek jest z makro heheheheh
proponuję na początek więcej praktyki i analizownia co jest źle, a kupowanie dodatkowych obiektywów zostaw na później,
a może chcesz się zamienić na aparaty heheheheheeh
dla zainteresowanych ,oto mój "sprzęt" :
Pentagram Photon 484
Przetwornik 4 miliony , 1/1.8" CCD
Rozdzielczość max bez inetrpolacji - 2272 x 1704
Zoom cyfrowy - 4,
Zoom optyczny 8
Migawka 16 - 1/2000 sekundy
Czułość ISO - 50/100/200/400/auto
Wizjer cyfrowy / kolorowy
Wyświetlacz 1,6TFT LCD 354x240 / 80000 pikseli
max jasność obiektywu 2.8
a więc raczej kiepsko, optyka raczej słaba też i ma już ze 3 lata więc i soft starawy
trening czyni mistrza więc powodzenia
pozdro i zapraszam do "chwalenia się"
_________________ Gość a ja sie nie poddam zrobie ten samochód 3,5bedzie
nibiru [Usunięty]
Wysłany: 20 Lipiec 06, 12:53
Witam,
Ja jestem fotografem amatorem, posiadam na wyposażeniu tylko aparacik Canon a510. Moimi ulubionymi tematami są krajobrazy i pojazdy.
Wśród multum fotek wyłapałem trzy, które mogą trochę schłodzić atmosferę aktualnych upałów (lato 2005):
1) http://nibi4.patrz.pl/
2) http://nibi5.patrz.pl/
3) http://nibi6.patrz.pl/
Broder...
1. super,jak na Twoj sprzet
2.lezy calkowicie... no komment...
3.igla,jakby sloneczko bylo z prawej strony,a nie na srodku...i troszke mniej wody,a wiecej nieba...zeby slonko nizej bylo...
4.rewelacja...zabiles mnie wlasnie... ta fota powala...ladna...ale tak lepiej wedlug mnie...
zapamietaj ten kadr na przyszlosc
Czerwienny: naturalna dziewczyna znacznie lepiej wygląda, bo ta czerwień........ zbyt sztuczna,
drugi kadr kota dobry tylko rodzielczość już za mała,
moja fota poruszona specjalnie ( miało wyglądać jak zbliżanie się do światła w tunelu) a głównie dlatego że w ruchu byłem i było ciemno ( ISO max. 400 którego zresztą i tak nie używam bo szumi już okropnie), to jest przesmyk wodny ( fota z kajaka ) międzi jeziorami cały zalesiony no i ten tunel pod ulicą też ciemny, to jest czysta fota jak bedę miał chwilę topokażę zabawy z photoshopem
Broder: świetne fotki,
1. konik super,
2. fakt.........krzywe, za ciemne, nie ostre ...........chociaż dziwne, chodnik leci w lewo a wieża w prawo
3. zachodzik jak zachodzik heheheheh
4. cmentarz rewelacja, super kompozycja rzędy krzyży i czarne chmury, wg mnie kolorowa lepsza, oczywiście można bybyło się pobawić trochę photoshopem
tak naprawdę liczy się pomysł, kompozycja, wykonanie a sprzęt na końcu co widać po koniku i cmentarzu, bo to cyfra więc zawsze sprzętmożna trochę poprawić
zdjęcia pełen Kozak ,inne po prostu fajne,ale to zdjęcie,ktróre mam zamiar przedstawić niema nic wspólnego z fotografią....poprostu zobaczcie co mi Mama przywiozła z wakacji
Mój samochód:: 528i SE AUTO
Wysłany: 23 Lipiec 06, 14:14
Witam.Ja tez lubie cyknac jakies fajne fotki.Nigdy nie zajmowalem sie tym na powaznie, ale gdy mam okazje staram sie zrobic fajne ujecie.Uzywam zwyklej cyfrowki NIKON 2200, 2 megapixel.A skoro juz przelamujemy wizerunek "typowego" uzytkownika bmw( zapewne nie musze tlumaczyc) to i ja postanowilem sie z wami podzielic fotami.
W końcu postawiłem system ... a już mnie ściskało, że nie mogę się pochwalić swoimi foteczkami (też pstrykam od czasu do czasu)
Czekam na krytykę - ale konstruktywną
Aparat ( czasem Pentagram 464, czasem Fuji Finepics )
1. drewniany kościólek w Parku Kościuszki w Katowicach
2. zamek w Gniewie
3. kwiatki też działka
4. brama na działce
5. mój piesunio ukochany
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum