Pare dni temu napisalem na forum z pytaniem odnosnie roznych modyfikacji. Mordulec odpisal i wspomnial o czyms, czego nigdy nie bralem pod uwage i z czym nigdy wczesniej nie mialem nic do czynienia.
Szpera
Czy ktos moglby mi wytlumaczyc ogolnie co i jak? Tzn, wiem, ze jest to blokada diferencjalu na moscie tylnym, czyli mowiac po moim jezyku laika samochodowego, ze kolo lewe bedzie sie zawsze krecilo tak samo jak prawe
Ale jak to sie ma normalnie do jazdy po miescie? Czy to znaczy, ze kazdy zakret bede bral bokiem? czy to jest tylko czesciowa blokada? Mi zalezaloby na tym, zeby samochod zmodyfikowac dosc mocno, tzn, zeby osiagi byly lepsze (Modulec wspomnial, ze na forum wypowiadala sie osoba, ktora wlozyla szpere do seryjnej 325i. Po zalozeniu do setki bunia cisnela lepiej o 1,5-2 sekundy. )
patrzylem na allegro. Sa rozne, wszywstko w granicy 1500. Ale sa szpery z przelozeniem, 3,15, 3,23. Tez chyba kiedys widzialem 2,93 jezeli sie nie myle? Co to wszystko oznacza? I jakie przelozenie byloby optymalne na polaczenie miedzy dobrymi osiagami i jazda po miescie? (chociaz kazdy zakret bokiem mi sie zaczyna podobac
kolo lewe bedzie sie zawsze krecilo tak samo jak prawe
Heh to jest akurat przypadek total hartkor ekstrim do jazdy taki most sie nie nadaje
bo tak jak piszesz ciezko by było zgrać przednie kółka z tylnimi , po zespawaniu mostu
mozna uzuskac efekt 100% szpery czyli i lewe i prawe koło kreci sie z taką samą
prędkością ... fajna sprawa ale przydatna jedynie przy paleniu gumy
ewentualnie przy drifcie ale raczej wiekszosc jezdzi na 40% i bardziej zeszperowanych
mostach
Najlepiej poszukaj szpery 25% o przełożeniu zbliżonym do tego które masz w tej chwili
ewenutalnie o przełożeniu mniejszym dla uzyskania wiekszej predkości lub o wiekszym
dla poprawy przyspieszenia bo chyba raczej o to Ci bardziej chodzi niz o zapięcie
260kmh bo właściwie to poza autobanem to nie ma gdzie się tak rozpędzic
Ostatnio zmieniony przez Mordulec 14 Grudzień 07, 16:38, w całości zmieniany 1 raz
Nie no, na lamania 280km/hr mi nie zalezy! Pierw poczekam az zrobia u nas dobre drogi, hehe
25%? Z matmy pamietam tylko, ze jest to 1/4 hehe. Piszesz, zebym wzial szpere z podobnym przelozeniem do tego, ktory mam w tej chwili. A co z tymi 2,93, 3,15, 3,23 itd itd? Czyli jakiej powinienem szukac? Mi przede wszystkim zalezy na przyspieszeniu, a nie zeby przelamac bariere dzwieku na autobahnie
Mój samochód:: BMW 318 IS Coupe [BrillantRot]
Wiek: 25 Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 110 Skąd: Dzierżoniów
Wysłany: 14 Grudzień 07, 19:01
ja sie tak wetne w temat, gdzies czytalem ze podobno 318is, maja zamontowana szpere juz w standardzie, czy ktos cos wie na ten temat albo moze sprawdzal, bo jak nie to sam sprawdze ....ale mi sie nie chce bo za zimno zeby w garazu siedziec wiec pomozcie, wiecie cos?????
a nie przejmowac sie, ze 3,15 moze byc za bardzo extreme jak wczesniej sugerowales? Sorry za te pytania proste jak but, ale ze szpera nigdy nie mialem nic do czynienia i jestem mega laik jesli mowa o mostach..
a nie przejmowac sie, ze 3,15 moze byc za bardzo extreme jak wczesniej sugerowales?
Chwila bo widze ze chyba mylisz 2 sprawy
2,93 / 3,15 / 3,23 to wartość przełożenia dyferencjału zarówno dla zwykłych mostów jak i zeszperowanych.
25% / 40% (nie mylić z wódka ) to oznaczenie ile % mocy jest przekazywane na to koło które ma lżej (czyt. 100% to przypadek który opisałes na samym początku czyli oba kółka kręcą się razem z tą samą prędkością)
proponuje zapiac most zeszperowamu z m3 przelozenie 3.23 badz z 325 3.15 tak czy siak musisz sie liczyc z wydatkiem 1500zl w gore za most + dodatkowe koszta przy przekladce ...reszta mostow czyt. od 320 i w dol z pojemnosci bedzie powodowala mega wachlowanie galka ///czesta zmiana... pozdro
_________________ <<<<<<<<<<<<< www.degeneracja.pl >>>>>>>>>>>>>
Skupuje stare oryginalne katalizatory diesel ,benzyna ...info pod numerem 790850860 lub 507477928 lub pw
OK, faktycznie cos tam mieszalem. Mowilem, ze jestem laik w tym temacie
Ok, czyli sugerowales, ze szpera okolo 40% bylaby ok? I z tego co TDSerek pisal, to 3,15 lub 3,23 powinna byc dobrym rozwiazaniem? Juz powolizaczynam cos kumac
Tak BTW, TDserek, widze,ze skupujesz katalizatory. Mam oryginalny z 328i e36. 165 000km przejechane gdybys byl zainteresowany..
[ Dodano: 14 Grudzień 07, 20:39 ]
OK, juz widze jakies swiatlo kumania w mojej glowie. Czyli w skrocie. Jesli zalezaloby mi bardziej na Vmax, to wzialbym most z przelozeniem nizszym niz 2,93,ktore mam. A jezeli mi zalezy na lepszym przyspieszeniu, to przelozenie wieksze od 2.93,czyli 3,15 lub 3,23 byloby dobre?
OK, faktycznie cos tam mieszalem. Mowilem, ze jestem laik w tym temacie
Ok, czyli sugerowales, ze szpera okolo 40% bylaby ok? I z tego co TDSerek pisal, to 3,15 lub 3,23 powinna byc dobrym rozwiazaniem? Juz powolizaczynam cos kumac
Tak BTW, TDserek, widze,ze skupujesz katalizatory. Mam oryginalny z 328i e36. 165 000km przejechane gdybys byl zainteresowany..
[ Dodano: 14 Grudzień 07, 20:39 ]
OK, juz widze jakies swiatlo kumania w mojej glowie. Czyli w skrocie. Jesli zalezaloby mi bardziej na Vmax, to wzialbym most z przelozeniem nizszym niz 2,93,ktore mam. A jezeli mi zalezy na lepszym przyspieszeniu, to przelozenie wieksze od 2.93,czyli 3,15 lub 3,23 byloby dobre?
Raz jeszcze dzieki za info
Witka przelozenie nizsze niz 2.93 ma tylko tds 2.5 litra czyt 2.56 jezeli chcesz zeby twoje 328 dobrze zapinalo to polecam most z m3 jest nawet na allegro
Co do katalizatora to jezeli masz wyciety to oblookam ale z tego co wiem to 328 mialo kat metalowy i nie skupuje takich ale sprawdzic mozna..jezeli nie wycinales to nie wycinaj pozdrawiam
Skupuje stare oryginalne katalizatory diesel ,benzyna ...info pod numerem 790850860 lub 507477928 lub pw
a od m3 mi wejdzie normalnie? Czy to musi byc od 328i? Sorry raz jeszcze za tysiace prostych pytan. Bo jesli i tak bym cos kombinowal w te strone i od emki by pasowalo, to moze najlepiej cos takiego.
kat jest wycagniety i lezy grzecznie na polce. przesylam linka:
Witka wiec tak...kata nie potrzebnie wycinales bo jest metalowy i podejrzewam ze nie ma zadnej znaczacej roznicy na strumiennicy... co do przekladki mostu to mozesz miec duzo problemow z mostem od m3 ...musialbys zmienic polosie itp racze kupic od 328 hehe albo 325
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum