Planuje zrobić SWAP kompletny z auto 323 E36. Mam na myśli komputer, silnik, skrzynia, tylny most, wał napędowy, półosie, nie wiem może wahacze, piasty) Kolejną rzeczą jaka chciałbym przełożyć do Climatronik z 323 E36 do mojej Buni. Chciałbym się spytać czy mogę natrafić na jakieś trudności z przekładką z angola (bo oni mają jak wiadomo kierownicę po prawej stronie) czy wszystko na zasadzie wyciągnij i włóż nowe. To samo tyczy się Climatronik'a xzy są jakieś problemy?? Oczywiście Clima i silnik wszystko pochodziło z jednego auta, chcę kupić rozbite auto i z niego przełożyć wszystko do mojej Buni. Gdzie mogę zasięgnąć jakiejś profesjonalnej informacji o czymś takim. Bo warsztat mam, który by mi to zrobił, naprawiają tylko BMW, ale jeszcze takich rzeczy nie robili i nie wiem czy sobie poradzą. Dlatego chciałbym zasięgnąć informacji dokładnych i profesjonalnych.
Mój samochód:: Była e30 2.0 była e34 2.0 jest e34 2.5 12v swapowane na 3.5
Wysłany: 25 Luty 08, 22:28
tez ostatnio robilem swapa ale w e34 2.5 na 3.5! poszło dobrze! ale u ciebie z ta Climatronic moga byc problemy poniewaz w normalnej wersji przewody aluminowe od klimy wychodza z prawej strony sciant grodziowe! nie wiem jak jest w angliku bo z lewej strony jest serwo-wersja angielska! jezeli w angliku przewody od klimy wychodza tez lewa strona to nie ma problemu z reszta!
Ostatnio zmieniony przez Danich 27 Luty 08, 23:54, w całości zmieniany 1 raz
sulek
Mój samochód:: BMW E36 COUPE 318is
Wiek: 24 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 30 Skąd: Wałbrzych / Wrocław
Wysłany: 26 Luty 08, 01:29
A wiesz gdzie mógłbym zasięgnąć jakiś fachowych informacji odnośnie tych kabli? Serwo-wersja to jest komputer czy co?? Ale ja SWAP chce przeprowadzić w E36 a nie E34 jak ty, ale to widzę grubo zrobiłeś, na 3,5 pewnie niebo a ziemia, a co oprócz silnika wrzuciłeś od 3.5??
Wysłany: 26 Luty 08, 20:32
Serwo to serwo Wspomaganie hamulców! Ja oprocz silnika wymieniałem: silnik, inst, od silnika, weze wszystkie chłodnice, skrzynie wał,most, tłumiki,pól osie, i akumulator przenosiłem z pod masko pod siedzenie!
sulek
Wysłany: 26 Luty 08, 20:38
Mocowania są jakoś inaczej skonstruowane czy co??? Ze stanowi to problem zamontować serwo po prawej stronie jak w naszych niemieckich wersjach?? Wiesz, gdzie mogę zasięgnąć jakieś informacje na temat tych kabli od climatronic?
Wysłany: 26 Luty 08, 22:07
ale serwo! tego nie trzeba nic ruszac zostaje twoje! przeciez ty chcesz z angola do siebie tak?
sulek
Wysłany: 26 Luty 08, 22:11
Tak z Angola do Niemca chce przełożyć. tylko myślałem, ze skoro o nim (serwo) piszesz, to trzeba je też zmienić. Więc jedyny problem to kable, a jeśli wychodzą z prawej strony to to jakiś jest duży problem?? Możesz coś więcej o tych kablach napisać, co za problem one mogą mi przysporzyć??
Wysłany: 26 Luty 08, 22:22
głownie to chodzi oto bo jezeli chcerz klime przekladac i ciekawe w angolu z ktorej strony rurki aluminiowe wychodza do chłodnicy klimy!
sulek
Wysłany: 26 Luty 08, 22:39
Ale z mechanicznymi sprawami to nie ma żadnego problemu, pozostaje tylko problem tych rurek aluminiowych biegnących do klimatyzacji? Można ten problem jakoś obejść, jeśli te rurki biegłyby po przeciwnej stronie niż w niemieckiej wersji??
Kwestia o której zapomniałem to mocowania silnika co z nimi czy pozostają takie same, bo przypominam, że posiadam 1800 cm3 a chce włożyć 2500 cm3??
Ostatnio zmieniony przez sulek 27 Luty 08, 20:32, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 27 Luty 08, 23:46
oj nie wiem jaki jest rostaw i czy bedzie pasowało na otwory w belce ale powinno! w najgorszym wypadku to belke wymienisz! bez stresu
sulek
Wysłany: 27 Luty 08, 23:52
A te rurki od Climatronic da się z nimi coś zrobić, gdyby były z prawej strony w wersji angielskiej a w wersji niemieckiej jak powiedziałeś wychodzą z lewej strony, to to jakiś duży problem jest, da się to jakoś obejść, bo kurcze zależy mi na tym Climatronic, bo w lato nie da się wytrzymać a chciałbym mieć klime w mojej buni
Wysłany: 27 Luty 08, 23:57
słuchaj w wersji europejskiej wychodza z lewej strony od strony pasazera! a nie wiem jak w angliku! ale mysle ze tez! ale nie jestem na to pewien! jak by cos trzeba by szukac takich rurek! ale co masz juz ta bunie angola?
sulek
Wysłany: 28 Luty 08, 01:47
Narazie drążę temat czy opłaca sie to ściągać, czy nie ma żadnych problemów z przekładką. Skoro mówisz, że z mechaniką to na zasadzie plug&play tylko z rurkami może być problem to jestem skłonny coraz bardziej zacząć szukać takiego auta. Znalazłem firmę, która zajmuje się ściąganiem aut z Anglii z licytacji firm ubezpieczeniowych, tylko jeszcze nie wiem czy to dobra firma jest czy w ogóle te auta jakieś lipne nie są, muszę wybadać. Ale z samą przekładka widzę, ze nie ma problemu, teraz pozostaje kwestia znalezienia firmy lub kogoś kto znajdzie mi takie auto.
[ Dodano: 28 Luty 08, 18:32 ]
Danich napisał/a:
oj nie wiem jaki jest rozstaw i czy będzie pasowało na otwory w belce ale powinno! w najgorszym wypadku to belkę wymienisz! bez stresu
Masz na myśli belkę od zawieszenia czy co??? Bo silnik przecież osadzony jest na poduszkach - czy te poduszki to mocowania silnika, bo nie wiem czy to jedno i to samo, bo mogę one w R6 być w innych miejscach z racji dłuższego silnika. Jeszcze jedno mi się przypomniało, co to jest wiązka elektryczna, która tak często sprawia problemy przy nowych silnikach, czy to jest komputer, bo ludzie montują nowe silniki - z innego auta i podpinają do starego komputera czy może coś jeszcze lub zupełnie co innego.
Ostatnio zmieniony przez sulek 28 Luty 08, 18:41, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum