Kopia Forum BMW
BMW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
czip do 328i
Autor Wiadomość
woz 

Mój samochód:: e36 328i coupe
Wysłany: 2 Listopad 07, 12:57   czip do 328i

Witam

Wlasnie przeczytalem o czipie do 540iA i tez bym sie spytal. Czy ktos moze wie o jakiejs dobrej (sprawdzonej) firmie zajmujacej sie czipami? Mam e36 328i i chcialbym jej jakiegos czipa wlozyc. :evil:

Znalazlem na allegro taka oferte:
http://moto.allegro.pl/it...535_.html#photo

Wszelka info mile widziane!
Pozdrawiam

michał 5 

Mój samochód:: 525i Touring E-34 i 316i E36
Wysłany: 13 Listopad 07, 20:23   

najpierw musisz sie dostać do komputera. jest do niego dostęp od podszybia od prawej strony(pasażera) trzeba odkręcić 4 plastikowe nakrętki chyba nasadową 10 potem ściągnąć to co one trzymają. dalej jest plastik na 4 śrubkach który trzeba tak samo zdjeć
i tam będzie komputer przykręcony 2 śrubkami który trzeba wyjąć i sprawdzić jego numer przed kupieniem chipa...

Mordulec 
Klubowicz

Mój samochód:: E30
Wysłany: 13 Listopad 07, 20:30   

Z tymi czipsami to sprawa wyglada tak , wiekszosc programów do E30 / E36 jest bez
problemu dostepna na necie a całosc operacji sprowadza sie do odczytania numeru
komputera i dobrania kosci (czysty Epromek kosztuje około 7-10zl) nagranie na niego
oprogramowania w byle jakim serwisie elektronicznym od 1 browara do maks 20zł
wiec płacenie za to samo 120zł to jak dla mnie kosmiczna przesada :lol:

Jak znajde na dysku programy do E36 to wrzuce na serwer bmw_beer <bmw_1>

woz 

Wysłany: 14 Listopad 07, 15:22   

Heja!

Dzieki Michal i Mordulec za info <bmw_beer>

Mordulec, pewnie masz racje z tym co piszesz, ale ja znam swoj zapal do wszelkich rzeczy komputerowych. Ja + nigdy nie ma czasu + lewus komputerowy + na tyle lewus, ze nawet nie wiem co to jest czysty epromet o ktorym piszesz = wlasny wypalony czip w roku 3010 :D

A tak z ciekawosci tych chipow roznych na necie - niektore twierdza, iz podkrecaja np 15KM i 21Nm, niektore zas, ze 20KM i 30Nm. Czy wszelkie dane podawane przez sprzedawcow tych czipow, to sa z palca wyssane, czy raczej sprawdzilyby sie na hamowni?

Dzieki raz jeszcze za info i pozdrawiam
<bmw_1>

michał 5 

Mój samochód:: 525i Touring E-34 i 316i E36
Wysłany: 14 Listopad 07, 18:22   

ja widziałem wykres z hamowni po chipie w M50 B25 i ostatecznie było 207koni jeśli dobrze pamiętam. ogólnie zasada jest taka że przychodzi około 8% mocy do wolnossących benzyniaków.

Mordulec 
Klubowicz

Mój samochód:: E30
Wysłany: 14 Listopad 07, 22:51   

woz napisał/a:
A tak z ciekawosci tych chipow roznych na necie - niektore twierdza, iz podkrecaja np 15KM i 21Nm, niektore zas, ze 20KM i 30Nm. Czy wszelkie dane podawane przez sprzedawcow tych czipow, to sa z palca wyssane, czy raczej sprawdzilyby sie na hamowni?

Wiesz co tak wlasciwie to wypadało by zacząc od tego ile tak naprawde koników pod
maską zostało przy oryginalnym Chipie , następnie doprowadzic w miare do serii
usunąc usterki / błedy kompa itp a potem dopiero wrzucic czipsa i jeszcze raz na
hamownie.

Jesli chodzi o same programy to widziałem juz różne wersje najwiecej jest
do E36 325i / 328i / M3 w zaleznosci od wersji dodaja maksymalnie do 20KM.

:drunk:

woz 

Wysłany: 12 Grudzień 07, 17:10   

...i takchyba zrobie. Dzieki za info <bmw_2>

AWV 

Mój samochód:: BMW e36 328i
Wysłany: 13 Luty 08, 23:43   

to ja zacznę od nowa temat :P

Ja mam 328i z 1996 roku tyle że na automacie (193HP)

Moje pytanie czy jest sens chipowania tego ? (kolega robi programy do aut ale bieże za to ok 700pln - to to sam co chip ?? )

Enzo 
335i E30 D-Project

Mój samochód:: 335i
Wysłany: 15 Luty 08, 17:28   

Chlopcy nei kupujcie zadnych chipow one nic nie daja... No moze 2-3KM w wysoki mzakresie obrotow czyt.6000-6500obr...

jesli naprawde chcecie podniesc moc pojedzcie do profesjonalnego zakladu tuningowego, ktory napisze nowy program raze mz pomiarem (koszt ok. 1200-1800zl)

Nie wierzcie w bajk itypu + 15KM i 30NM itp... :!:

Jesl imasz 328i to zainwestuje w kolektor ssacy z M50
Ostatnio zmieniony przez Enzo 15 Luty 08, 17:29, w całości zmieniany 1 raz  

SataN 
dark side

Mój samochód:: E36
Wysłany: 15 Luty 08, 20:32   Re: czip do 328i

woz napisał/a:
Witam
Wszelka info mile widziane!
Pozdrawiam

No więc tak.. rozglądałem się za chipem do swojego... też 328i... i sprawa wygląda tak, że na dobrą sprawę hamownia + chip, tak profesojnalnie zrobione, to około 1500-2000 zł, bawić się samemu we wgrywanie programów... ja odpuściłem.

Co do tego co daje chip... to daje od 5-25 koników, moment.. z 280 do 310. Czy gra jest warta świeczki i czy nie zaszkodzi to silnikowi ? nie powinno ;) Ale ja odpuściłem. Te koniki które są, wystarczają... do jeżdżenia po wrocławiu i tak jest ich ze 150 za dużo ;) Względy praktyczne wygrały - szkoda mi 2 tys zł na chipa, który da mi parę koni więcej z których i tak większej radości nie będę miał, bo marnują się w korasach.

Krótko i na temat - wolę kupić M3 ;)

Potrzebujesz ulotki ? Katalogu? Strony www ? Wizytówki ? - Pisz śmiało na priv lub GG.

sulek 

Mój samochód:: BMW E36 COUPE 318is
Wysłany: 25 Luty 08, 18:50   

Wg mnie w wolnossącym silniku samego chip'u nie ma sensu instalować, nie to to takich efektów jak w silnikach doładowanych. Moim zdaniem nowe oprogramowanie można wrzucić, bo jakiś modyfikacjach typu wymiana kolektora + całego wydechu, całego układu dolotowego. Wtedy wymiana części (przykładowe, ale ludzie w wolnossących od tego zaczynają, chyba) w połączeniu z zestrojeniem wszystkiego to daje już jakiś efekt. Samego chipu do silników wolnossących nie polecam. Można auto shamować, żeby zobaczyć w ogóle jak się silnik ma. Czytałem troszkę, ze silniki x28 maja często wyższą moc nic katalogowa, a jakiejś gazecie czytałem, ze seria miała chyba aż 210 koni. Na ul. Opolskiej we Wrocławiu jest Jetronic, można shamować i zobaczyć ile auto ma koni, bo może fabryka dała jakiś prezent :)

Odpowiedz do tematu