Wlasnie przeczytalem o czipie do 540iA i tez bym sie spytal. Czy ktos moze wie o jakiejs dobrej (sprawdzonej) firmie zajmujacej sie czipami? Mam e36 328i i chcialbym jej jakiegos czipa wlozyc.
michał 5
Mój samochód:: 525i Touring E-34 i 316i E36
Wysłany: 13 Listopad 07, 20:23
najpierw musisz sie dostać do komputera. jest do niego dostęp od podszybia od prawej strony(pasażera) trzeba odkręcić 4 plastikowe nakrętki chyba nasadową 10 potem ściągnąć to co one trzymają. dalej jest plastik na 4 śrubkach który trzeba tak samo zdjeć
i tam będzie komputer przykręcony 2 śrubkami który trzeba wyjąć i sprawdzić jego numer przed kupieniem chipa...
Z tymi czipsami to sprawa wyglada tak , wiekszosc programów do E30 / E36 jest bez
problemu dostepna na necie a całosc operacji sprowadza sie do odczytania numeru
komputera i dobrania kosci (czysty Epromek kosztuje około 7-10zl) nagranie na niego
oprogramowania w byle jakim serwisie elektronicznym od 1 browara do maks 20zł
wiec płacenie za to samo 120zł to jak dla mnie kosmiczna przesada
Jak znajde na dysku programy do E36 to wrzuce na serwer
Mordulec, pewnie masz racje z tym co piszesz, ale ja znam swoj zapal do wszelkich rzeczy komputerowych. Ja + nigdy nie ma czasu + lewus komputerowy + na tyle lewus, ze nawet nie wiem co to jest czysty epromet o ktorym piszesz = wlasny wypalony czip w roku 3010
A tak z ciekawosci tych chipow roznych na necie - niektore twierdza, iz podkrecaja np 15KM i 21Nm, niektore zas, ze 20KM i 30Nm. Czy wszelkie dane podawane przez sprzedawcow tych czipow, to sa z palca wyssane, czy raczej sprawdzilyby sie na hamowni?
Dzieki raz jeszcze za info i pozdrawiam
michał 5
Mój samochód:: 525i Touring E-34 i 316i E36
Wysłany: 14 Listopad 07, 18:22
ja widziałem wykres z hamowni po chipie w M50 B25 i ostatecznie było 207koni jeśli dobrze pamiętam. ogólnie zasada jest taka że przychodzi około 8% mocy do wolnossących benzyniaków.
A tak z ciekawosci tych chipow roznych na necie - niektore twierdza, iz podkrecaja np 15KM i 21Nm, niektore zas, ze 20KM i 30Nm. Czy wszelkie dane podawane przez sprzedawcow tych czipow, to sa z palca wyssane, czy raczej sprawdzilyby sie na hamowni?
Wiesz co tak wlasciwie to wypadało by zacząc od tego ile tak naprawde koników pod
maską zostało przy oryginalnym Chipie , następnie doprowadzic w miare do serii
usunąc usterki / błedy kompa itp a potem dopiero wrzucic czipsa i jeszcze raz na
hamownie.
Jesli chodzi o same programy to widziałem juz różne wersje najwiecej jest
do E36 325i / 328i / M3 w zaleznosci od wersji dodaja maksymalnie do 20KM.
Chlopcy nei kupujcie zadnych chipow one nic nie daja... No moze 2-3KM w wysoki mzakresie obrotow czyt.6000-6500obr...
jesli naprawde chcecie podniesc moc pojedzcie do profesjonalnego zakladu tuningowego, ktory napisze nowy program raze mz pomiarem (koszt ok. 1200-1800zl)
Nie wierzcie w bajk itypu + 15KM i 30NM itp...
Jesl imasz 328i to zainwestuje w kolektor ssacy z M50
No więc tak.. rozglądałem się za chipem do swojego... też 328i... i sprawa wygląda tak, że na dobrą sprawę hamownia + chip, tak profesojnalnie zrobione, to około 1500-2000 zł, bawić się samemu we wgrywanie programów... ja odpuściłem.
Co do tego co daje chip... to daje od 5-25 koników, moment.. z 280 do 310. Czy gra jest warta świeczki i czy nie zaszkodzi to silnikowi ? nie powinno Ale ja odpuściłem. Te koniki które są, wystarczają... do jeżdżenia po wrocławiu i tak jest ich ze 150 za dużo Względy praktyczne wygrały - szkoda mi 2 tys zł na chipa, który da mi parę koni więcej z których i tak większej radości nie będę miał, bo marnują się w korasach.
Krótko i na temat - wolę kupić M3
_________________ ...::: devil inside :::...
Potrzebujesz ulotki ? Katalogu? Strony www ? Wizytówki ? - Pisz śmiało na priv lub GG.
sulek
Mój samochód:: BMW E36 COUPE 318is
Wiek: 24 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 30 Skąd: Wałbrzych / Wrocław
Wysłany: 25 Luty 08, 18:50
Wg mnie w wolnossącym silniku samego chip'u nie ma sensu instalować, nie to to takich efektów jak w silnikach doładowanych. Moim zdaniem nowe oprogramowanie można wrzucić, bo jakiś modyfikacjach typu wymiana kolektora + całego wydechu, całego układu dolotowego. Wtedy wymiana części (przykładowe, ale ludzie w wolnossących od tego zaczynają, chyba) w połączeniu z zestrojeniem wszystkiego to daje już jakiś efekt. Samego chipu do silników wolnossących nie polecam. Można auto shamować, żeby zobaczyć w ogóle jak się silnik ma. Czytałem troszkę, ze silniki x28 maja często wyższą moc nic katalogowa, a jakiejś gazecie czytałem, ze seria miała chyba aż 210 koni. Na ul. Opolskiej we Wrocławiu jest Jetronic, można shamować i zobaczyć ile auto ma koni, bo może fabryka dała jakiś prezent
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum