Kopia Forum BMW
BMW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Zmiana ubezpieczyciela
Autor Wiadomość
beryl 

Mój samochód:: 1,8 E30 M40
Wysłany: 1 Styczeń 08, 21:10   Zmiana ubezpieczyciela

Witam. Chcę zmienić ubezpieczyciela i wysłałem parę dni przed końcem ubezpieczenia prośbę o rozwiązanie polisy. Tylko, że nie wiem czy nie wysłałem za późno i mam więc pytanie, czy liczy się data stempla pocztowego, czy data odebrania przez nich listu i musi to być przed końcem polisy? dokładnie to wysłałem w Wigilię, a koniec polisy jest 01.01.2008, a po świętach to nie wiadomo jak działała poczta.

Kosa 
Klubowicz

Mój samochód:: E30 318iA, E30 320i
Wysłany: 2 Styczeń 08, 11:11   

raczej pozno wyslales, powinni to dostac przed koncem cyklu, wiec liczy sie data dostarczenia dokumentow, w swieta poczta prawie nie dzialal wiec nie zdziwie sie jak list bedzie jeszcze w drodze, lepiej przedzwon i dowiedz sie dokladnie

pozdr

lapa 

Mój samochód:: BMW 316 Compact E 36
Wysłany: 2 Styczeń 08, 18:20   

dokąłdnie tak jak Kosa mówi :) - ja jak rezygnowałem z Linka to wysłałem dokłądnie miesiąc przed upływem a itak gamonie stękali że późno :(

rychu1976 
to niestety ja

Mój samochód:: chwilowo Cinquecento
Wysłany: 3 Styczeń 08, 10:33   

ja ostatnio zrezygnowałem z usług WARTY <bmw_1> i wystarczyło że przyszedłem do nich dzień przed końcem polisy na drugi dzień już auto miałem ubezpieczone w innej firmie. Tylko że trzeba się stawić osobiście w oddziale firmy nie wiem jak to się dobywa korespondencyjnie

Kosa 
Klubowicz

Wysłany: 3 Styczeń 08, 10:37   

korespondencyjnie lub osobiscie (zalezy od firmy) ale musi byc pismo przed koncem cyklu ubezpieczeniowego

ja W HDI tez bylem dzien przed, w PZU miesiac przd koncem

buczek79 

Mój samochód:: BMWe36 318i
Wysłany: 3 Styczeń 08, 17:04   

witam. zawsze liczy sie data stepla pocztowego , ale i tak za pozno troche wyslane. najlepiej to i tak wybrac sie osobiscie w celu odebrania zaswiadczenia od starej firmy ubezpieczeniowej o Twoich znizkach. Nowa firma ubezpieczy 100% bez tego zaswiadczenia. Ostatnio przerabialem ten temat. Co sie nabiegalem po urzedach to moje. Pozdro. <bmw_3>

Kosa 
Klubowicz

Wysłany: 4 Styczeń 08, 14:49   

Cytat:
Jeżeli chcesz zmienić ubezpieczyciela i przenieść umowę ubezpieczenia OC pojazdu do innego zakładu ubezpieczeń, musisz najpóźniej na jeden dzień przed końcem aktualnego okresu ubezpieczenia OC, powiadomić na piśmie dotychczasowego ubezpieczyciela o jej wypowiedzeniu. Umowę możesz wypowiedzieć wcześniej tylko gdy kupiłeś używany samochód, jeżeli się zdecydujesz wypowiedzenie musisz złożyć przed upływem 30 dni od daty zakupu samochodu.

Co to znaczy wypowiedzieć umowę najpóźniej na jeden dzień przed ...
Jeżeli wypowiedzenie umowy ubezpieczenia OC pojazdu dostarczysz ubezpieczycielowi osobiście w wyznaczonym terminie, ubezpieczyciel potwierdzi Ci przyjęcie wypowiedzenia, to wypowiedzenie umowy OC pojazdu będzie skuteczne.

Jeżeli wypowiedzenie umowy ubezpieczenia OC pojazdu prześlesz listem poleconym to ryzykujesz, że wypowiedzenie umowy w ten sposób nie będzie skuteczne:

-nie masz potwierdzenia przyjęcia wypowiedzenia przez ubezpieczyciela,
-nie masz pewności czy list dotarł do ubezpieczyciela w określonym terminie (nie ma znaczenia data nadania listu tylko data doręczenia),
-jeżeli w międzyczasie podpisałeś umowę ubezpieczenia OC pojazdu z nowym ubezpieczycielem to masz dwie umowy ubezpieczenia OC i płacisz podwójnie.

LINK DO STRONY Z ARTYKUŁEM

beryl 

Mój samochód:: 1,8 E30 M40
Wysłany: 4 Styczeń 08, 23:12   

Kosa napisał/a:
powinni to dostac przed koncem cyklu, wiec liczy sie data dostarczenia dokumentow, w swieta poczta prawie nie dzialal wiec nie zdziwie sie jak list bedzie jeszcze w drodze, lepiej przedzwon i dowiedz sie dokladnie

spoko, na zwrotce mam, że dostali 28.12 :shock: (nasza poczta), także jest w czasie, ale dzięki za info.

Odpowiedz do tematu