Kopia Forum BMW
BMW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Zakup bawarki serii 7xx [E38]
Autor Wiadomość
Grande 

Mój samochód:: Na razie nie BeMyWife
Wysłany: 21 Czerwiec 07, 12:48   Zakup bawarki serii 7xx [E38]

Witam Klubowiczów,

Od jakiegoś czasu chodzi za mną kwestia zmiany autka (obecnie Omega B) i biorę pod uwagę Bawarkę serii 7 [E38]. Chciałbym sie zapytać posiadaczy tych modeli jak one się sprawują? Jaki silnik brać pod uwagę? Jak wyglądają koszty? Jak z awaryjnością? Ogólnie jak wrażenia lub porady przed zakupem? :)

Pozdrawiam
Grande

OskaR 
PASJONAT

Mój samochód:: bmw E36
Wysłany: 21 Czerwiec 07, 13:32   

nie zastanawiaj sie
bierz BMW7 <bmw_3>
zaj...... auto happy_bmw
według mnie lepsze niz omega B
pozdr <bmw_1>

Grande 

Wysłany: 21 Czerwiec 07, 16:06   

W tym właśnie problem - zastanawiam się.

Tak jak napisałem obecnie mam Omegę B i jeśli chodzi o koszty eksploatacji to są śmiesznie niskie. Rozważam zakup 7-ki, ponieważ potrzebuję dużego i wygodnego auta. A wolałbym nie wpakować się w maliny i patrzeć jak auto stoi bo koszt naprawy jest strasznie wysoki.

Pozdr
Grande

bazylfox 
PASJONAT

Mój samochód:: jest czerwony
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 21 Czerwiec 07, 18:03   

Usterkowośc zależy głównie od stanu technicznego auta, które kupisz. Koszty eksploatacji są chyba troszkę niższe od wersji M (niezależnie od serii) Ale dla przykładu - kiedy mi i OLEJUSOWI ukradli halogeny to koszty "troszkę" się różniły.

BMW E36 93' (moja) koszt kompletu z mocowaniami 150 pln
BMW E38 (olejusa) koszt dwóch halogenów bez mocowań 1200 pln

Nie słyszałem o tym, aby limuzyna (topowy model) jakiejkolwiek marki była tania w eksploatacji. BMW nie jest tutaj wyjątkiem. Oczywiście zależy jeszcze co jest dla kogo tanie i drogie. Ale czy zakładanie np. LPG do E38 nie jest troszkę "teges" :wink: (bez obrazy dla nikogo)

Kupując limuzynę musisz liczyc się z wydatkami, bo każdy mechanik od razu podwoji swoją cenę usługi widząc "kasiastego" gościa w beemie 8)

I nie chcę wywoływac żadnej wojny z "siódemkowcami" - takie po prostu mam zdanie na ten temat.

Pozdr. bmw_beer

BOKSA 

Mój samochód:: bmw e36 318 tds kombi
Wysłany: 21 Czerwiec 07, 20:43   

opel bedzie zawsze tanszy wiem bo mam to i to a OMEGA B jest klase nizej od e38 i nieporownywalnie tansza w eksploatacji popatrz jakie są wyposazenia i silniki w jednej i drugiej i sie zastanow czy nie lepiej by bylo ci e39 kupic?! <bmw_2>

Grande 

Wysłany: 22 Czerwiec 07, 08:27   

BOKSa - i ty jest mały ból w E39 mogę się poprostu nie zmieścić :roll: . Mam ponad 2m wzrostu i najgorzej sie upchnąć nogi (duuuuuugie). ;)

Jak dotąd najwygodniej siedziało mi sie w A6 z 1996 (przejściówka).

Pozdr
G.

krystian2610 

Mój samochód:: BMW 7 E-38 4,4 litra
Wysłany: 23 Czerwiec 07, 14:16   

Kolego E38 super sprawa ale musisz naprawde sie zastanowic jaki silnic ciebie interesuje czy ma byc w automacie czy bez jaki wypas itd . A dopiero potem mozna ci cos doradzic lub odradzic . Odolnie Bunia jest super pod wzgledem jazdy i komfortu . Polecam <bmw_3> bardzo.

Grande 

Wysłany: 27 Czerwiec 07, 10:33   

Witam,

Jeśli chodzi o silniki to biorę pod uwagę 3.0 w benzynie lub dieslu, ewentualnie 3,5 w benzynie. Skrzynia raczej manual, bo jakoś nie mogę się przekonać do ASB. ;) Jeśli chodzi o wyposażenie... to sprawa drugorzędna ale klima być musi. :D

Pozdr
Grande

E34-Patryk 
Klubowicz

Mój samochód:: Było E34,jest padlina czyli E36
Wysłany: 27 Czerwiec 07, 17:08   

Jak jesteś bogaty to bierz E38,jak stać Cię na kupno,ale na utrzymanie nie to wybierz coś innego. 7-mka to nie 3-ka,tu ceny są naprawdę ciekawe. Ja mam starą 5-tke i ceny części też mam spore. Chodzi tu głównie o to że drogi mamy tragiczne i zawieszenie bedziesz robił co chwile,a to nie są sworznie do Omegi po 30zł sztuka tylko wachacze po 200zł sztuka,Łożysko przód bedzie trzeba wymienić to usiądziesz jak usłyszysz cene. Pozdrawiam. :drunk:

leszek 
Przyjaciel Klubu

Mój samochód:: 735i e32
Wysłany: 27 Czerwiec 07, 22:07   

Grande napisał/a:
BOKSa - i ty jest mały ból w E39 mogę się poprostu nie zmieścić . Mam ponad 2m wzrostu i najgorzej sie upchnąć nogi (duuuuuugie).

tańsza w eksploatacji i w dobrej cenie e32 silniczek do wyboru.

Lepiej stracić sekunde w życiu
jak życie w ciągu sekundy

Grande 

Wysłany: 28 Czerwiec 07, 10:28   

E43-Patryk - wiem, że ceny części do Omy są dużo niższe ale z tego co wiem częściej się psuje. ;)

leszek - ale e32 to już grubo ponad 10 letnie auto i znalezienie egzemplarza w dobrym stanie graniczy z cudem, więc wolałbym coś z młodszych roczników. :roll:
Ostatnio zmieniony przez Grande 28 Czerwiec 07, 10:29, w całości zmieniany 1 raz  

BOKSA 

Mój samochód:: bmw e36 318 tds kombi
Wysłany: 28 Czerwiec 07, 15:09   

ciekawe jest to co piszesz bo u mnie to OPEL nie ma wogole problemow a BMW awarii nie mialo ale zawsze cos.... <bmw_2>

leszek 
Przyjaciel Klubu

Mój samochód:: 735i e32
Wysłany: 28 Czerwiec 07, 19:01   

leszek - ale e32 to już grubo ponad 10 letnie auto i znalezienie egzemplarza w dobrym stanie graniczy z cudem, więc wolałbym coś z młodszych roczników.

czasem cuda się zdarzają,wystarczy poszukać

Lepiej stracić sekunde w życiu
jak życie w ciągu sekundy
Ostatnio zmieniony przez leszek 29 Czerwiec 07, 19:09, w całości zmieniany 1 raz  

olejus 

Mój samochód:: BMW 7 (E38) + suprise silnika
Wysłany: 9 Lipiec 07, 13:46   

Jak bierzesz E38 to nie kupuj z silnikiem 3.0 bo to stara jednostka produkowana tylko 2 lata w tym modelu. Ja mam 2.8 i takowy polecam jednak można się zastanowić jeszcze nad 3.5 i oczywiście wszystkie wyżej oprócz 5.0 jak juz to 5.4

Pamiętaj że 2.8 to jednostka rzędowa robiona nawet w E36 dlatego koszty eksplotacji silnika są niske.

Gąsior 

Mój samochód:: BMW 728 96 r.
Wysłany: 9 Lipiec 07, 20:27   

I ja polecam choc mam niedlugo e38 z 2,8l ale jezdzi sie super... <bmw_2>

mariusz730i 
mario e38

Mój samochód:: BMW 730 v8 e38
Wysłany: 9 Wrzesień 07, 21:58   

mam Bmw e38 i powiem warunki jezdne rewelacyjne autko sie super prowadzi a o konforcie juz nie wspominam przy 120 tym autem po polskich dziurach sie płynie a jezeli chodzi o awaryjnosc w 7-emkach jest bardzo duzo elektryki i ona lubi sie psuc ,moim poprzednim autem pyła 7 tylko e32 i w niej elektryka sie cały czas psuła ,moze trafiłem na wadliwy model,koszty utrzymania to zalezy od silnika najtaniej wyjdzie cie jak bys sobie kupił TDS ale odrazu mówie z tym silnikiem w takiej budzie nielicz na super osiogi ja mam 3.0 V8 powiem ci nienazekam pali mi 14/15 cykl mieszany gazu jak na takoą mase 2400kg to nie jest duzo .ja nie zamienil bym swojej malenkiej na nic inego polecam e38.pozdrawiam :wink:

maximus 
BAD LOOK BMW

Mój samochód:: BMW E36 318i
Wysłany: 10 Wrzesień 07, 05:31   

dobry wybor pwiem tyle :D

-------

KONKURS NA BMW LATO 2007

-------
Ostatnio zmieniony przez maximus 10 Wrzesień 07, 05:31, w całości zmieniany 1 raz  

SataN 
dark side

Mój samochód:: E36
Wysłany: 27 Wrzesień 07, 02:16   Re: Zakup bawarki serii 7xx [E38]

Grande napisał/a:
Witam Klubowiczów,

Od jakiegoś czasu chodzi za mną kwestia zmiany autka (obecnie Omega B) i biorę pod uwagę Bawarkę serii 7 [E38]. Chciałbym sie zapytać posiadaczy tych modeli jak one się sprawują? Jaki silnik brać pod uwagę? Jak wyglądają koszty? Jak z awaryjnością? Ogólnie jak wrażenia lub porady przed zakupem? :)

Pozdrawiam
Grande

Takiej przyjemności i komfortu... napewno nie da Ci Omega. Nie zastanawiaj się nad zakupem, zastanów się raczej jaki silnik. Moim zdaniem... BMW ma mieć komfort... i MOC! nie wziąłbym niczego co miałoby mniej niż 735i (choć niekoniecznie ten model ;]) Najlepiej 5.4 ;) Sorka... ale powiem tak... porównując E36.... jeździłem lanosem... 316 nie robiło na mnie wrażenia, zrobiło 318is, szukałem jednak 316, kupiłem 328 ;) teraz wsiadając do 320... czuję obrzydzenie i niedosyt mocy, najchętniej kupiłbym M3 ;) Ale ja jestem ewenementem, nie obchodzi mnie ile to auto tak naprawdę pali, ma być wygodne, sprawne, bezpieczne i ma zapi**** na każde zawołanie.

7, to bardzo duże i ciężkie auto, zawieszenie w nim na naszych drogach nie jest specjalnie żywotne, a koszt naprawy tego zawieszenia nie jest też malutki, zwróć na to uwagę. Zwróć uwagę na stan silnika, visco, skrzynię... po prostu zanim kupisz auto - sprawdź go na poleconym i zaufanym warsztacie, bo na minę wpakować jest się stosunkowo łatwo a koszty naprawy "padaki" potrafią być przerażające. Jeśli będzie to auto w miarę zadbane, to nie powinno być żadnych bóli.

Ja osobiście zawsze chciałem to auto.. nigdy nie było mnie na nie stać do tej pory i już e36 to był nie lada wyczyn - no ale jest cieszę się :)

Powiem bez bicia, że po e36 zachorowałem na M3 ;) 7 przeszła mi już.... ale ilekroć siądę za kółkiem 7 z DUUUŻYM silnikiem na pokładzie, to zastanawiam się czemu się śmieję jak głupi do serka z radości ;)

Potrzebujesz ulotki ? Katalogu? Strony www ? Wizytówki ? - Pisz śmiało na priv lub GG.

Odpowiedz do tematu