Kopia Forum BMW
BMW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Wycięcie kata a spaliny
Autor Wiadomość
sowa 
sowin19

Mój samochód:: BMW e30 320I s4.10
Wysłany: 2 Luty 07, 23:54   Wycięcie kata a spaliny

Wiadomo, że katalizator służy do dopalania spalin. Po jego wycięciu toksyczność spalin wzrasta. Jak to się ma do przeglądów technicznych :?: Czy są z tym jakieś problemy :?:

adihash 

Mój samochód:: E30 TOURING 325i
Wysłany: 3 Luty 07, 09:05   

kolego w LANOSIE mialem strumiennice zamiast katalizatora i spaliny na przegladzie technicznym byly w normie.

beryl 

Mój samochód:: 1,8 E30 M40
Wysłany: 3 Luty 07, 14:04   

sowin19 napisał/a:
Wiadomo, że katalizator służy do dopalania spalin. Po jego wycięciu toksyczność spalin wzrasta. Jak to się ma do przeglądów technicznych :?: Czy są z tym jakieś problemy

może pokazywać zawyżone watrości. Ja na przeglądzie, na gazie miałem przekroczone 17 razy normę, powiedziałem, taaa to trzeba wyregulować .... i poszło dalej. Po regulacji jest git.

borsuk 
Przyjaciel Klubu

Mój samochód:: e36 320 coupe
Wysłany: 3 Luty 07, 14:26   

Kumpel w swoim aucie wyciął kata i wstawił strumienicę w obudowie kata.
Pojechał na przegląd, okazało się że auta pierwszy raz rejestrowane przed 1995 nie muszą
mieć katalizatora. Nie wiem czy to naprawdę, czy też była to luka prawna o szerokości 50 zeta
w za okładką dowodu rejestracyjnego...

Piotr 
Klubowicz
Master of users

Mój samochód:: E30 323 '84
Wysłany: 4 Luty 07, 18:19   

katalizator jest przewidziany na max. 100 000 km więc jeśli masz to na 99% on już nie spełnia swojego zadania, a przytkany może zaburzać pracę silnika :evil:

sowa 
sowin19

Mój samochód:: BMW e30 320I s4.10
Wysłany: 4 Luty 07, 18:29   

Miałem szczęście, bo za nim kupiłem auto helmut wymienił cały wydech :) Temat podałem z ciekawości <bmw_1> <bmw_2>

Byq 

Mój samochód:: BMW e36 323i 2.5L
Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 10 Luty 07, 13:17   

borsuk napisał/a:
Kumpel w swoim aucie wyciął kata i wstawił strumienicę w obudowie kata.
Pojechał na przegląd, okazało się że auta pierwszy raz rejestrowane przed 1995 nie muszą
mieć katalizatora. Nie wiem czy to naprawdę, czy też była to luka prawna o szerokości 50 zeta
w za okładką dowodu rejestracyjnego...

Trochę nie do końca kumpel powiedział Ci prawdę......

Moja poprzednia E30 miała w briefie wpisanego kata, to po raz że przy pierwszym przeglądzie powiedzieli że jakby kata nie miała to wogóle by mi tego przeglądu nei zrobili i bym jej nie zarejestrował( opisana przez Ciebie luka prawna mogłaby pomóc ;-) )

A odnośnie samych spalin, wskazania na analizatorze będą wyższe, ale może być tak że silnik będziesz miał w dobrej kondycji i mimo wszystko po wycięciu kata będzie się mieścił w normach.

Kolejną sprawą są własnie te normy, bo nie wiem jak to jest podzielone.
Czy rocznikowo, czy w zależności od zasilania(gaźnik monowtrysk, wielopunktowy wtrysk)?
W E30 miałem wielopunktowy wtrysk, ale auto było z 86 roku. Więc gdyby wzxięli rocznikowo to prawdopodobnie nawet bez kata bym się zmieścił w normie, bo wiele aut wtedy miało gaźniki, kilka monowtryski.
Gdyby w zależności od zasilania tot rzeba bybyło kata wstawić z powrotem ;-)

trolu 
tr0l lub oxstyle :)

Mój samochód:: E-38 99r
Wysłany: 10 Luty 07, 13:25   

ja wycialem kata i na poczatku jezdzilem bez niczego ... ale pozniej wydech mi wypalilo konkretnie szybko ryczala buczala metalicnzym dzwiekiem powyzej 3 tys ...
Wiec wymienilem wydech caly srodkowy wstawilem od 323i tylni kupilem od 325i i bylo git

a przeglady ;) nawet nie wjezdzalem na kanal ... w pl nie trzeba twgo robic na wiekszosci stacjach :roll: placisz 30zl wiecej i wszystko gra

Odpowiedz do tematu