Kopia Forum BMW
BMW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Wspólwałaściciel auta
Autor Wiadomość
Pershing 
Motorniczy

Mój samochód:: BMW E34 525i & E36 320i & Honda CB 750
Wysłany: 23 Wrzesień 06, 14:26   Wspólwałaściciel auta

Hej :)

Mam pytanie czysto prawne , mianowicie kupiłem auto , umowa jest na mnie i auto jest na mnie zarejestrowane. Niestety opłaty OC za 2,5 l za bardzo trzepia mnie po kieszeni , muszę płacić 150% składki. Mój ojciec ma już w PZU max zniżke za bezszkodwą jazdę. Jak teraz wykombinować to zeby zrobić ojca współwłaścicielem auta , nie płacić takich horendalnych sum i jednocześnie żeby mi zniżka leiciała. Jaką umowę spisać , gdzie się udać ? jestem zielony , może na forum jest ktos bardziej zorientowany w tych sprawach

dzięki i pozdro

Piotr 
Klubowicz
Master of users

Mój samochód:: E30 323 '84
Wysłany: 23 Wrzesień 06, 14:56   

Pershing gratulacje nowej beemki :mrgreen: :mrgreen:
nie wiem , ale chyba źle zrobiłeś, trzeba było na ojca zerejestrować a siebie zrobić współwłaścicielem, bo ubezpieczyciele biąrą zniżki właściciela

Kosa 
Klubowicz

Mój samochód:: E30 318iA, E30 320i
Wysłany: 23 Wrzesień 06, 15:39   

na umowie musza byc wpisane dane obu osob (Twoje i Twojego taty) nie pamietam tylko w jakiej kolejnosci

pozdro

Pershing 
Motorniczy

Mój samochód:: BMW E34 525i & E36 320i & Honda CB 750
Wysłany: 23 Wrzesień 06, 16:44   

Dzięki Piotr :) autem pochwale sie jak zrobię fotki

Ale faktycznie wtopiłem , teraz muszę spisać umowę , przerejestrować auto na ojca
i spisać jakąs umowę o darowiznę 50% wartości auta tak przynajmniej wyczytałem w internecie

pozdro

Yahoo 

Mój samochód:: BMW 325 TDS, TOURING
Wysłany: 26 Wrzesień 06, 10:08   OC

Witam ja swoją 325 tds mam zarejestrowana na siebie, jako współwłasciciel figuruje mój ojciec któr ma max. kwotę zniżek (ok.65% a może i wiecej ze wzgledu na komplet ubezpieczen w tej firmie, mieszkanie 2 auta itp.)

W normalnych warunkach napewno nie zdecydowałbym się na taką pojemność, podpisywałem tylko akt darowizny na ojca w wydziale komunikacjii i poszło.....za moją bumke 2,5 pojemnosci placę 444,00 Pln, to nic w porównaniu z prawie 1700 które musiałbym wyłożyć w pzu albo gdzies indziej.......... pozdroowka 4 @ll

BOKSA 

Mój samochód:: bmw e36 318 tds kombi
Wysłany: 26 Wrzesień 06, 21:32   

a ja mam dziadka na wspolwlasciciela i za pelny pakiet place 2000 a sam bym mial do zaplaty ponad 3000 ale teraz to masz proble po pierwsze namowic ojca po drugie zaplacic podatek od darowizny lub jakis inny nie pamietam bo tatus by sie wzbogacil a od tego tez jest podatek :( :(

Liqid 

Mój samochód:: BMW 316 E30 coupe
Wysłany: 10 Październik 06, 17:22   

ja mam zrobione tak: ze wzgledu na moj wiek 18l mam dodatkowe ok 30% i prawko od 4 mc-y to tez dodatkowe %
i umowe na siebie.
mam kumpla w ubezpieczalni i wybraliśmy HDI
sprawa wyglada tak ze wlaścicielem jestem ja ale moj dziadek jest dopisany jako osoba uprawniona do kierowania tego pojazdu i ok 50% jedo znizej doszlo do mojej skladki aktualnie mam 489zl 1 rata czyli 978zl rocznie moglem sie pomylic o pare zl bo nie chcialo mi sie wyciagac polisy i dokladne sprawdzac.

Czy to duzo? czy mał?
Mysle ze nie az tak duzo zaznaczajac ze auto jest na mnie
mam 18lat
prawko ponizej 2 lat
i auto o poj 1.6
rocznik 1990.
pozdro.

Mowa oczywiście o OC

Toots 
BMW-wszystko jasne

Mój samochód:: BMW e30 318i coupe
Wysłany: 10 Październik 06, 20:05   

A to ja dodam sowje 4 grosze
Tez mam 19lat i prawko 15miesiecy
Samochod to skromne 1.8 :oops: i zarejestrowany na Mnie, a wspolwascicielem jest mama, ktora nie ma znizek HEHE ale przynajmniej zwyzki za wiek nie place :)
Za OC rocznie place okolo 1350pln.
A najlepsze to ze musze zaplacic do 24 grudnia :twisted:
Taki maly prezent na Swieta :roll:
Pozdrawiam happy_bmw

OpTo 

Mój samochód:: BMW e30 sedan m20b20
Wysłany: 21 Październik 06, 17:00   

a ja poki co smigam na papierach kuzyna i do konca roku mam spokoj ;] ale po nowym roku trzeba bedzie cos wykombinowac ;)

http://bmwteamkalisz.fora.pl/

BOKSA 

Mój samochód:: bmw e36 318 tds kombi
Wysłany: 25 Październik 06, 19:52   

Liqid napisał/a:
ja mam zrobione tak: ze wzgledu na moj wiek 18l mam dodatkowe ok 30% i prawko od 4 mc-y to tez dodatkowe %
i umowe na siebie.
sprawa wyglada tak ze wlaścicielem jestem ja ale moj dziadek jest dopisany jako osoba uprawniona do kierowania tego pojazdu i ok 50% jedo znizej doszlo do mojej skladki aktualnie mam 489zl 1 rata czyli 978zl rocznie moglem sie pomylic o pare zl bo nie chcialo mi sie wyciagac polisy i dokladne sprawdzac.

Czy to duzo? czy mał?
mam 18lat
prawko ponizej 2 lat
i auto o poj 1.6
rocznik 1990.
pozdro.

Mowa oczywiście o OC

JASNE ze za duzo a jakie ma znaczenie czy auto jest tylko na ciebie chyba tylko takie zeby sie kolegom w klasie pochwalic i za to placisz 500 ekstra brawo brawo brawo :shock:

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 25 Październik 06, 20:00   

BOKSA napisał/a:
Liqid napisał/a:
i umowe na siebie.

Czy to duzo? czy mał?
mam 18lat
prawko ponizej 2 lat
i auto o poj 1.6
rocznik 1990.
pozdro.

Mowa oczywiście o OC

JASNE ze za duzo a jakie ma znaczenie czy auto jest tylko na ciebie chyba tylko takie zeby sie kolegom w klasie pochwalic i za to placisz 500 ekstra brawo brawo brawo :shock:

Pfff tez mi teorie wymysliles ...

Ja tez mam auto na siebie tylko i wylacznie , place w Warcie 1600zl rocznie za samo OC ...
I co tez sie chwale przed kumplami ? Daj spokoj ...

Byq 

Mój samochód:: BMW e36 323i 2.5L
Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 3 Listopad 06, 21:10   

W sumie kolega o co innego pytał niż rozmowa zeszła....
Jeśli jeszcze nie zrobiłeś ojca na współwłaściciela, to przejdź się do komunikacji i zapytaj konkretnie, ale najprawdopodobniej w skarbówce powinnieneś podpisać umowę darowizny, wtedy od razu Ci policzą ile masz/nie masz podatku od darowizny zapłacić i pomimo że umowę kupna masz tylko na siebie w komunikacji nie będa robili problemów. Warunkiem jest żebyś miał stempelek ze skarbówki że się z państwem rozliczyłeś.
Jeśli natowmiast furę już zarejestrowałeś i mimo wszystko chciałbyś dorobic ojca na współwłaściciela to postępowanie jest takie same, z tym że będziesz musiał w komunikacji dopłacić za nowy dowód.
Dla pewności przejdź się do komunikacji i zapytaj, bo wiadomo co urząd to inna interpretacja.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu