Kopia Forum BMW
BMW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Paliwo
Autor Wiadomość
sauber87 
Wrocław śródmieście

Mój samochód:: BMW e36
Wysłany: 19 Maj 07, 21:11   Paliwo

Chłopaki i Dziewczęta co tankujecie do swoich bolidów jakie paliwo chodzi mi o te niby więcej oktanowe typu Orlen werwa shell V-power racing i Bp Ultimate czy zauważacie jakąś róznice czy tylko reklama tak fajnie brzmi :pp

Pershing 
Motorniczy

Mój samochód:: BMW E34 525i & E36 320i & Honda CB 750
Wysłany: 19 Maj 07, 21:22   

Nic nie zauważyłem , żadnej różnicy a tankuje na róznych stacjach , tak czy inaczej na pewno chrzczą sku****yny :P . Kiedyś do golfa zatankowałem na stacji pod krynicznem jak sie na poznań leci to w ogóle jechać nie chciał

bazylfox 
PASJONAT

Mój samochód:: jest czerwony
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 19 Maj 07, 22:19   

Do każdego rodzaju silnika producent (BMW :wink: ) przewidział odpowiednio wysoko "oktanowe" paliwo.

Np. M3 ma jeździc tylko i wyłącznie na Pb 98 lub wyżej (czyt. VPower itd).

Co do różnic - jeżdżę sporo (ok 40 tys. km rocznie) i mogę z całą pewnością stwierdzic, że są różnice (miejscami duże) w jakości paliw.

Od czasu jak mam BMW tankuję wyłącznie na dużych stacjach (BP , Shell, Jetta, czasem Orlen).

Na benzynie tej "gorszej" przejeżdżałem ok. 40 km mniej, niż na "sprawdzonej".

I proszę nie deliberowac ile to procent i czy się opłaca - wystarczy raz na rok wyciągnąc filtr paliwa / gazu jeśli ktoś ma - wtedy wychodzi różnica :twisted:

Aha - i jeszcze jedno - nigdy nie zauważyłem różnicy przy zachowaniu silnika po zatankowaniu BP Racing lub VPower ... :roll:

Pozdr. bmw_beer

Ostatnio zmieniony przez bazylfox 19 Maj 07, 22:22, w całości zmieniany 1 raz  

OskaR 
PASJONAT

Mój samochód:: bmw E36
Wysłany: 20 Maj 07, 17:06   

w tankowaniu paliwa to nie zauwarzyłem zbyt duzej rurznicy a jesli chodzi o gaz to raz zatankowałem na BP do pełna to pozniej praktycznie przy karzdych swiatłach moja buma gasła i był problem z odpaleniem jej ponownie...

Wojtek 
PASJONAT

Mój samochód:: E36 coupe 181/9
Wysłany: 20 Maj 07, 19:05   

tankuje 98 najczęściej na JET bo w sumie mam po drodze i jest taniej niż na innych stacjach.98 biorę, bo jest niewiele droższe od 95, i tak sobie myślę, że nawet gdyby paliwo było jakieś rozrabiane z wodą, to zawsze 98 ma wyjściowo parę tych oktanów więcej i skutki chrzczenia byłyby mniej widoczne.

Byq 

Mój samochód:: BMW e36 323i 2.5L
Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 21 Maj 07, 12:12   

Siema,

kiedyś widziałem ciekawy program w telewizji jakieś zagranicznej ;-)
Chodziło właśnie o to czy te ultimaty, racingi cos wogóle dają.
Co się okazało:
1. Dla aut około 100KM, nie ma żadnej różnicy w zatankowaniu zwykłej 98, ultimata czy Vpower Racinga
2. Dla aut ok 170-180KM-z tego co pamiętam golf VR6 wzieli na testy, okazało się że po zatankowaniu ultimata tych koników było około 3-4 więcej niż fabryka mówi, a po Vpower Racingu 8KM
3. Ostatnia grupa aut to już mocarze, testowana była subrayna chyba 280KM, tu się okazało że po ultimacie było koło 10KM więcej, po Vpower racingu coś koło chyba nawet 15stu.
Pomiary były robione na hamowni, w ten sposób że spuszczano do końca paliwo z baku, zalewano nowm rodzajem i testy.

Tak wyglądało to w telewizji, osobiście leję albo Vpower, czasami vpower racinga albo ultimata 98 i robię to bardziej dlatego że wierzę że za tą cenę kupuje lepsze jakościowo paliwo a z racji jazdy na gazie myśle że te50zł na 3 tygodnie na benzynę to nie ma masakry a wtryskiwacze mają trochę lepiej.
Pozdrawiam

Iskra_Pszczyna 

Mój samochód:: Będzie BETA
Wysłany: 15 Czerwiec 07, 08:16   

W aucie mojego taty odczuwam. Lej mu tam v-powera rancing.
Pozdro <bmw>

maximus 
BAD LOOK BMW

Mój samochód:: BMW E36 318i
Wysłany: 15 Czerwiec 07, 15:37   

ja lejhe tylko v-power na lotosie rożnica pomiedzy innymi stacjami jest naprawde duza, bynajmniej ja odczuwam w aucie

-------

KONKURS NA BMW LATO 2007

-------

wilku 

Mój samochód:: bmw e36 coupe
Wysłany: 30 Sierpień 07, 17:58   

ja na euro 95 z shella przejezdzam o 20% wiecej niz na BP !!! polecam rowniez orlen

BejcuśM3 
BejcuśM3

Mój samochód:: E36 coupe M'Technik
Wysłany: 31 Sierpień 07, 22:01   

Witajcie.
Testowałem V-power lecz Werwa jest według mnie lepsza ! Aktualnie jeżdżę tylko na 98 oktana i nie narzekam.

Pozdrawiam z Pomorza
bejcuśM3

Odpowiedz do tematu