Witam może wie ktos z was w jaki sposób można rozkodować nr vin?może ktoś z was to robi?mam zamiar kupić bmw chciałbym je wcześniej sprawdzić,pozdrawiam
DZięki,wiesz widziałem gdzieś takie rozkodowanie, że było szczegółowo wypisane,wyposarzenie,kolor,wyposarzenie wnętrza,model,rodzaj skrzyni biegów
może wiesz cos o takim rozkodowaniu?
pozdrawiam
Mój samochód:: BMW E36 M43B16 Compact
Wiek: 25 Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 17 Skąd: Oława City
Wysłany: 30 Październik 07, 23:19
Kosa napisał/a:
v VIN'e jest wszystko zakodowane z czym auto wyjechalo z fabryki, ale odczytaja Ci to w ASO
Dokładnie. Kiedyś załatwiałem sobie te dane od znajomej, która pracuje w ASO Na necie nie widziałem jeszcze takiego "pełnego pakietu informacji" BMW odczytywanego z VIN-u
Tak jak pisze Kosa VIN powie Ci wszystko, w ASO na tej podstawie robią Ci dokładny wydruk jak auto wyjechało z fabryki. Mi zrobili to w INCH CAPE za friko, tyle że przyokazji olej kupowałem u nich, ale generalnie to raczej nic nie kosztuje a jedynie fatygę do serwisu.
Pozdrawiam
gdyby w VIN'ie bylo ZAKODOWANE, to nie musialbys jechac do ASO,
tylko sam moglbys rozkodowac uzywajac jakiegos schematu... dobra przyznaje
- przyczepilem sie slowka, ale w szczytnym celu - zeby nikogo nie wprowadzac w blad
Producent wpuścic do sieci informacje potrzebne które można zdekodowac po VINie, typu np. ilość oleju w silniku, moście, układzie chłodzenia, roku produkcji itd.
Ogólnie dostępne w dekoderach dostępnych na necie informacje są bardzo ogólne, a szczegółową analizę uzyskasz także dokładnie po VINie, tyle że pracownik serwisu wklepuje ten VIN do bazy producenta, w naszym przypadku BMW.
Na tej samej zasadzie, jeśli auto było serwisowane w autoryzowanej stacji to ASO jest w stanie zrobić Ci wydruki wszelkich ejestrowanych w ASO napraw - co i kiedy było robione.
Tak czy inaczej aby otrzymać dokładniejsze dane na tema t auta potrzebny jest VIN. Tyle że po szczególowe informacje do konkretnego moelu trzeba juz udać się do ASO.
Podobna polityka jest np w koncernie VW i prawdopodobnie w innych koncernach także.
W końcu ASO musi byc do czegoś potrzebne
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum