Mój samochód:: 635 CSi
Wysłany: 21 Maj 06, 15:44
Besica, przy automacie zawsze pali ciut wiecej. Ale ja uwazam ze bardziej na spalanie ma wplyw sam kierowca Jak bedzie jezdzil na manualu jak wariat, gaz,czerwone na jedynce, hamulec, gaz, czerwone na jedynce, hamulec... to zdziwi sie ile auto manualne moze palic, gdzie na takie zabawy automat nie pozwoli, bedzie zmienial biegi jak potrzeba i spalanie bedzie nizsze
Moja zasada jest taka, ze jak auto z mala pojemnoscia i malo konikow to manual... bo automata musisz troche pocisnac zeby sie zbieral jak biegowy. Jak duza pojemnosc i masa psow, to automat.
Mój samochód:: bmw e38 735
Wysłany: 21 Maj 06, 15:45
automat pali mniej, przynajmniej te automaty nowe, steptroniki
sa tez oczywiscie wygodniejsze
dlaczego mialby palic wiecej? jakie sa racjonele powody takiego twierdzenia??
chyba ze stare 4 biegowe automaty ktore piluja na wysokich obrotach zanim przelaczaja
nowy automat przelaczy ci biegi przy najnizszych mozliwie obrotach
tak samo ma odciecie jak zjezdzasz np z zniesienia i nie pobiera paliwa
jak chcesz ostro ruszac z miejsca to lepszy manual
przy wyprzedzaniu, jezdzie w trasie nie ma roznicy jesli chodzi o przyspieszenie, nawet bylbym sklonny powiedziec ze steptroniki sa szybsze w przelaczaniu biegow na trasie gdy dasz kickdown
jedyna ich wada, to ze moze sie zrypac a naprawa jest bardzo kosztowna (od 6k w gore) i nie ma zadnej gwarancji ze znow sie nie zrypie, bo w polsce takie automaty robia glownie na uzywanych czesciach i kombinuja
Ostatnio zmieniony przez Marcin978 21 Maj 06, 22:57, w całości zmieniany 1 raz
Besica
Mój samochód:: BMW 645 Ci SPORT PACK
Wysłany: 21 Maj 06, 17:30 ...
czy oplaca sie kupic samochod z skrzynia biegowa automatyczna? a jesli automat sie popsuje to ile bedzie kosztowac czesci i koszt naprawy?? napiszcie mi, prosz.e..
Jeśli automat się popsuje to na pewno koszt naprawy skrzyni bedzie wiekszy niż manuala. To co kupisz zależy już od twoich i ndywidualnych upodobań , ja na przykład nie chciał bym za nic automata bo to nie dla mnie ja lubie mieszać biegami , pewnie pare osób (posiadaczy automatów) sie ze mną nie zgodzi bo niby w czym automat gorszy ?? Pewnie wygodniejszy , ale tak jak napisałem zależy od upodobań.
pozdro
_________________ Nie jedź szybciej niż Twój anioł stróż potrafi latać
Besica
Wysłany: 21 Maj 06, 17:57 .......
wiem ze drogo kosztuje ale okolo ile? 500? 1000?
skasuj [Usunięty]
Wysłany: 21 Maj 06, 22:27 Re: .......
Besica napisał/a:
wiem ze drogo kosztuje ale okolo ile? 500? 1000?
Marcin978 napisał/a:
jedyna ich wada, to ze moze sie zrypac a naprawa jest bardzo kosztowna (od 6tys zl w gore) i nie ma zadnej gwarancji ze znow sie nie zrypie, bo w polsce takie automaty robia glownie na uzywanych czesciach i kombinuja
Mój samochód:: bmw e38 735
Wysłany: 21 Maj 06, 22:55
no stare automaty to sie z reguly wymienia a nie naprawia bo to taniej
te koszty od 6 tys w gore, to przy nowych skrzyniach np z e38 e39
wykonane przez warsztat ktory jako tako sie zna
ale oni i tak dadza pol roku gwarnacji nie wiecej
slyszalem ze te stare automaty bmw sie dobrze spisuja i nie padaja
tylko zeby olej wymieniac
Besica
Wysłany: 22 Maj 06, 09:20 ..............
no naprawa drogo.... a jAK SIE POPSUJE TO MOZNA KUPIC NOWE CALE CZESCI SKRZYNI BIEGOW AUTOMAT. ? I ILE TO KOSZTUJE?
jak popsuje sie automat to bardziej oplaci sie zrobic swapa na manuala,
dlatego jeaeli chcesz kupic automat sprawdz go dokladnie,ja mam 318i z
automatyczna skrzynia biegow 4HP22 i jestem bardzo zadowolony
pozdro
popieram uatomata nigdy nie jezdzilem zawsze wpadla manualna.Choc 528i e28 bylo duzo radosci z manualnej skrzyni.Jezdzac na gazie palila od 14do 16litrow gazu wiec nic wielkiego jak na silnik.Reraz jezdze 525e w automacie szarpie przy redukcji w dol na drugim i pierwszym biegu ,ale juz dorwalem skrzynie tylko przekladka .Spalanie gazu tez jest rewalcyjne .Moment obrotowy z 528 a spalanie na automacie od 12 do 13 litrow bajka .Cenie jazde automatem ale trzeba o niego dbac i to prawda.pozdrawam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum