mam gaz w aucie ale to kupa silniki m20 nie lubią podwyższonej temperatury, co do innych nie wiem - lepiej diesla. zobacz na osiągi serii zresztą i spalanie w katalogach - będzie porównanie.
E34 tds wrażliwa głowica na przegrzania(lubi pękać) ale ogólnie silnik wytrzymały i znosi rewelacyjnie ogromne przebiegi ,cząści droższe niż w przypadku silnika benzynowego.
Spalanie tds'a to najlepiej w katalogu a z życia to kumpel opowidał coś między 7-9 L/100km.
I teraz 2 kwestia
E 34 (benzyna)z silnikiem :
M20B25(12V)-według mnie troche mulasty do tego jeszcze z gazem.
M50B25(24V)-Najleprze połączenie spalania z osiągami-gaz jednak to utrudnia.
Moje zdanie jest takie:Junkers jest dobry ale w domu a nie w aucie:-)
Na twoim miejscu namówiłbym jednak syna na diesla(tds)(tylko pod warunkiem ze stan jego jest dobry co wazne przy silnikach diesla)
_________________ Szczęście:dobre konto w banku,dobry kucharz i dobre trawienie:-)
Ostatnio zmieniony przez Dziki 14 Grudzień 06, 23:00, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 14 Grudzień 06, 23:27 Re: Co lepiej kupić TDSa czy benzynke z lpg?
misiek20023 napisał/a:
Witam wszystkich, syn chce kupić BMW E34 i sie zatanawia nad TDSem lub 2,5 benzyną z gazem? Co byście polecili? Ile spalają te dwa silniki? pozdrawiam
no tak jak kolega wojtek pisal, jesli chodzi o oszczednosc to tds.
Bo chyba nie chcesz aby twoj syn lub Ty sam pozniej siedzial na forum i rozpoczynal nowe tematy typu ''pali na benyznie a na gazie nie, zamula na benyznie a na gazie ok, strzela mi z rury, i tysiace podobnych''
sa zwolennicy i sa przeciwnicy, po stronie przeciwnikow jest taki argumet iz w silnikach nie planowano gazu i nikt nie bral tego pod uwage.
A wiec tds albo ''czysta'' bezyna.
No niby cen Pb05 juz 3.50zł a taki miedzy wierszami jakie spalanie M50B25(24V) tzn benzynki ( gas tez prosze podac jak ktos wie)
Ja potemca Tdsa moze sie malo znam ale 2 lata smigalem Dieselem rodzinnym to silnik kazde g..... wytrzyma bo to moj ojciec wyprawai z tym autem to sie w glowie nie miesci szkoda gadac co prawda auto ostatno nie ma mocy jechac ale to wina zapchanego filtra lub linka gazu ma luzy. hm zreszta jak na silnik to i tak duzo przezylo hmm zapewne kupie do tego auta 1.7TD ale Isuzu bo mowa o Oplu Astrze Kombi (Caravan lol ) bo podobno Isuzu jeszcze wiekszy syf wytrzymuje hmm czyli skoro te diesele takie wytrzymale to i nie rozumiem tekstu ze diesel delikatny wrażliwy
Kod:
Generalnie diesle są żywotniejsze ale bardziej wrażliwe na zanieczyszczone paliwo...
motor astry styrany maxymalnie przez mojego tate jezdzil na czym sie dalo ... i nadal silnik daje czadu nie to co kiedys ale to wina ze Block jest od innego modelu (lol) bo tato wjechal w wieksza kałuże wody i woda sie dostala i blok rąbnał ale pomimo innego bloku auto poleci nadal tyle ile trzeba .
Mój samochód:: bmw e36 318 tds kombi
Wiek: 29 Dołączył: 05 Sie 2006 Posty: 681 Skąd: WROCLAW/ RADWANICE
Wysłany: 16 Grudzień 06, 14:09
tylko przy tdsie niech koniecznie sprawdza cisnienie bo juz widzialem jednego napalenca gdzie po miesiacu silnik umarl a na liczniku bylo 98000 najechane a auto z 93 roku wiec polecam sprawdzic w serwisie przebieg ale nie u byle kogo kto przy tescie powie ci ze pierwsze kody to przebieg
Siema!
Też nie tak dawno miałem podobny problem.
Ostetecznie zdecydowałem się na e36 323(170KM) i założyłem sekwencję.
Prawdopodobnie wyszło to drożej niż tds, z tym że akurat ten silnik jest bardzo oszczędny(12.5l/ gazu, średnio, przy raczej dynamicznej jeździe). Myślę że tdsikiem 100km drożej by kosztowało, no i nie ma klekotu.....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum