Mój samochód:: BMW e36
Wysłany: 7 Czerwiec 07, 20:09 co kupić
Witam parę dni temu miałem wypadek i skasowałem swoje e36 i mam pytanie do znawców tematu co kupić tym razem 318is czy 320i chodzi głównie o ekonomike i co jest mniej awaryjne który z tych silników wcześniej miałem 318i i skłonny jestem bardziej na is ale sam nie wiem
zadbany IS powinien byc tańszy w eksploatacji niż 2.0 . Ubezpieczenie jest niższe, pali trochę mniej, niewiele, ale zawsze, mniej oleju wchodzi przy zmianie, mniej świec potrzeba itp. itd. Minusem 1,8IS jest ten rozrząd który lubi grzechotać a naprawa do tanich nie należy, z tego co słyszałem, to głowice ich lubią czasem pękać. Za silnikiem R6 przemawia jednak dźwięk z którym IS się nie równa.
wilku
Mój samochód:: bmw e36 coupe
Wysłany: 30 Sierpień 07, 17:56
1.8 IS 140Km jak na moje jedna z lepszych jednostek;)pozdro
Mój samochód:: E36 coupe M'Technik
Wysłany: 31 Sierpień 07, 22:04
Ja natomiast przystwała bym na jednostkę 6 cylindrową! Części w eksploatacji są w tych samych cenach ale podejrzewam, że mniej problemów jest z 6 garkami. Jeździłem jakiś czas is ale posiadam 320i i jestem bardzo zadowolony z tej jednostki napędowej!
Pozdrawiam z Pomorza
Powiem tak 318IS pali mniej a jest zbliżony osiągami do 320i. Ja bym osobiście kupił 320 ze wzgledu na 6 cylindrów i ich oryginalny klank. Wybór należy do Ciebie. Ja jestem za 320i.
Pozdro
_________________ /// MPower BMW M3 E46----> king of the road
Powiem tak 318IS pali mniej a jest zbliżony osiągami do 320i. Ja bym osobiście kupił 320 ze wzgledu na 6 cylindrów i ich oryginalny klank. Wybór należy do Ciebie. Ja jestem za 320i.
Pozdro
Tylko tu znowu zaczynamy się opierać o kolejny temat 320 czy 325, oba 6 garnków, palą tyle samo, a ile frajda większa przy 325 :>
Nie wiem jak ceny części do iSa, wiem że do E30 był kosmos, ale jeśli ceny części są podobne z cenami od 320 to wybrałbym iS.
Mniejsze spalanie, a co za tym idzie więcej jeżdżenia i więcej frajdy.
Dodatkowo E30 1.8iS jest najlepiej wyważoną E30(wywazenie auta i moc żeby to napędzić)
E36 jest trochę cięższa, ale wyważenie też może być bardzo korzystne. Ewentualnie porównywalne do M52b20(aluminiowy blok)
Pozdraiwma
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum