Kopia Forum BMW
BMW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Moderator
19 Wrzesień 06, 21:36
Ciemne szyby????
Autor Wiadomość
Filip 
BMW MANIAK

Mój samochód:: Bmw 525i 24V M50 B25
Wysłany: 6 Maj 06, 22:43   Ciemne szyby????

Witam.Niebawem będe chciał przyciemnić sobie szyby w aucie tzn (szyba tylna i wszystkie boczne)Może macie jakiś zaufany zakład gdzie robią to profesjonalnie i za dobra kase.POZDRAWIAM!!!

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 6 Maj 06, 23:19   

Poszukaj , dopiero zakladal temat urzytkownik "olejus"

Filip 
BMW MANIAK

Mój samochód:: Bmw 525i 24V M50 B25
Wysłany: 6 Maj 06, 23:27   

OK!!!!!!!!
DZIĘKI!!!!

miki78 
www.maxbimmer.pl

Mój samochód:: BMW
Wysłany: 7 Maj 06, 00:27   

Hej :D
Ja płaciłem rok temu w <bmw> turing za wszystkie szyby,również przednie boczne + pasek na szybie czołowej 20 cm 400zł. Ostatnio kumpel przyciemniał w tym samym zakładzie (Chorzów ul.Truchana) szyby, również w kombiku (citroen) tak samo wszystkie + pasek na przedniej szybie 25cm i płacił 350zł. Uważam że to nie drogo a robia naprawdę dobrze. Dają zaświadczenie z atestem i atest też jest widoczny na szybach w rogach.
Nie zapomnijcie że mimo atestu przednie boczne szyby muszą mieć minimum 70%przepuszczalności światła. Ja mam około 50%przepuszczalności światła :D

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 7 Maj 06, 00:53   

We wroclawiu jest zaklad ktory przyciemnia szyby jak chcesz itd , a jak zatrzyma Cie policja i zobaczy ze masz od nich szybki jedziesz dalej zadowolony . Z tym ze , teraz nie pamietam gdzie oni sa , a wiem ze oni niestety rabatow nie daja i ceny maja wygorowane . Ale cos za cos :)

A tak naprawde nadal polecam zaklad na zmigrodzkiej .
Przyciemnienie E38 - 450zl
Przyciemnienie E30 Kombi - 400zl/350 zalezy :)

Itd itd ...

miki78 
www.maxbimmer.pl

Wysłany: 7 Maj 06, 01:11   

To fajny układ macie we Wrocławiu :D niestety ja jężdzę po całej polsce :D W moim mieście prawie każdy policjant w prywatnym samochodzie ma Ciemne przednie szyby. Niestety w pracy posiadają przyżąd do mierzenia przepuszczalności i w najlepszym przypadku czeka zrywanie foli :( Mi to nie grozi ale... moi znajomi już zrywali.

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 7 Maj 06, 02:56   

We wroclawiu palantunie nie maja nawet przyzadu do pomiarow :) )

Co do ukladu , to tylko jedna firma taka ma :)

BMWARIAT 
paliguma z legnicy

Mój samochód:: e30 320i coupe
Wysłany: 7 Maj 06, 08:33   

a mojego kolege ostatnio zatrzymali i zabrali na stacje diagnostyczna gdzie sprawdzili przepustowosc szyb i dowod polecial
325e E30
730i E32
jest 320i E30

Mordulec 
Klubowicz

Mój samochód:: E30
Wysłany: 7 Maj 06, 08:47   

Wiecie co moze i te przyciemniane szybki to fajnie wygladaja ale jest to troche
niebezpieczne , jakis rok moze troche wiecej temu , bylem swiadkiem wypadku gosciu
sobie pomykał a było slisko bo popadał letni deszczyk a wiadomo zawsze jest jakis
piasek/błotko na asfalcie i przy takich małych opadach deszu robi sie niezła slizgawka
ale do rzeczy ... owy drajwer sobie pomykał pomykał az na zakrecie nie wyrobił no i
efekt taki ze tak sie niefortunnie zsunał do rowu wczesniej zwiedzajac rów z drugiej strony
jezdni ze zakleszczyły sie wszystkie drzwi tak ze nie mozna bylo ich otworzyc i gosciu
został uwieziony poniekąd we własnym samochodzie . Auto bylo bardziej poobijane niz
mocno uszkodzone ale jakos trzeba bylo partyzanta wyciagnac no i tu pojawił sie problem
nie wiem czy kazda folia do przyciemniania szyb jest taka sama ale nie moglismy
(z drugim kierowca ktory jechał za mna i widzial całe zajscie) wybic szyby , owszem pekałą
ale folia tak skutecznie byla przyklejona ze zajeło to dobre 8-10 minut zeby to wybic i zeby
wpdała do srodka . Nie chce mowic co by bylo gdyby gosciu np w tym czasie oberwał jakims
luźnym przedmiotem i np rozwalił sobie głowe czy cos innego to najpewniej przez ten
czas by sie wykrwawił w aucie do ktorego nie bardzo mozna bylo sie dostac .

Dlatego uwazajcie z tym przyciemnianiem szybek :wink:

miki78 
www.maxbimmer.pl

Wysłany: 7 Maj 06, 09:48   

Wybicie szyby z folią jest troszkę trudniejsze ale myślę że nie zajmie wiecej niż 10 sek. W dodatku jest tego zaleta nie ma dużo sprzątania po rozbitej szybie, bo jest przyklejona do foli.

Jakieś 5-6 lat temu zginoł mój znajomy jechał smochodem z ciemnymi szybami z tyłu wiózł dziewczynkę, której nikt nie zauważył z powodu właśnie ciemnmych szyb. Dopiero po kilku minutach ktoś zorientował się że styłu jest dziecko(człowiek).Dziewczynka przeżyła miała kilka poważnych operacji. Lecz wypadek nie był z powodu ciemnych szyb tylko z niedostosowania predkosci do warunków drogowych. W dodatku ani kierowca ani dziecko nie miało zapiętych pasów.

Ostatnio zmieniony przez miki78 7 Maj 06, 22:03, w całości zmieniany 1 raz  

TDSerek 
ALLEGRO MASTER

Mój samochód:: BMW 325TDS
Wysłany: 7 Maj 06, 11:28   

we wro maja 2 auta z urzadzeniem badajacym przepuszczalnosc szybek jest to lublin III i polonez wygladajacy jak caravan... pozatym ten lublin to jest ogolnie mega stacja diagnostyczna...pozdro

Bob 

Mój samochód:: Passat B5 TDI
Wysłany: 7 Maj 06, 12:55   

TDSerek napisał/a:
polonez wygladajacy jak caravan

ten polonez bardzo często stoi przy komisie "omega" obok starej zajezdzni autobusowej na książu małym, wiem bo mój wujek w passacie zdzierał tam folie :)

Wojtek 
PASJONAT

Mój samochód:: E36 coupe 181/9
Wysłany: 7 Maj 06, 18:31   

http://www.folieokienne.c...samochodowe.htm
To jest link do firmy na ul. Grota Roweckiego.Na stronce jest cenik, i mozna sobie orientacyjnie zobaczyc ile by kosztowalo przyciemnienie szybek.

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 7 Maj 06, 19:15   

clinic napisał/a:
http://www.folieokienne.com.pl/nowa/samochodowe.htm
To jest link do firmy na ul. Grota Roweckiego.Na stronce jest cenik, i mozna sobie orientacyjnie zobaczyc ile by kosztowalo przyciemnienie szybek.

Bez obrazy ale :

MODEL CALY TYL PRZÓD

3 TOURING 800 600 200

Ale to lekkie przegiecie ...

Enzo 
335i E30 D-Project

Mój samochód:: 335i
Wysłany: 7 Maj 06, 22:47   

Polecam zakład w Łodzi, robai to za neicale 300zl (audi A4 - wsyztskie oprocz czolowej) zaklad nazywa sie AMS Car Design tutaj nr tel: 608-487-391

Bob 

Wysłany: 8 Maj 06, 00:28   

a ja mam takie pytanie.

Jak wygląda szyba oklejona, własciwie jak powinna :roll:
Znajomy dawał w Lanosie sedanie i nei ma jakby do końca, do góry szyby jest ok 1cm, wyglada jak niedoklejone do końca, tak jest na bocznych szybach, gość który przyciemniał mówił, ze tak zawsze jest :roll: to prawda bo szczerze to w to wątpie bo niby dlaczego tak miałoby być?

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 8 Maj 06, 02:14   

Poprostu odwalil kiche ... Profesjonalne oklejanie polega na tym ze nie ma sladow zadnych ...

Czyli przewaznie wyciagaja wszystkie szyby z drzwi , a tylnia odklejaja i poznije kleja na nowo :)

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 8 Maj 06, 11:56   

Owszem , ale wtedy masz odstepy lub slady Ciecia foli ...

Bob 

Wysłany: 8 Maj 06, 12:48   

Broder napisał/a:
Od goryszybki zawsze zostawiaja odstep, gdyby byla folia rowno z krawedzia szyby - odklejala by sie w momencie gdy szyba wchodzi w uszczelke.

dzięki, czyli chyba ma ok.

I jeszcze jedno, a jak to jest z tym piecowym przyciemnianiem szyb?
Lepsze to jest? I też zostaje jakiś kawałek nie przyciemniony?

maLy 

Mój samochód:: BMW 525 '92
Wysłany: 8 Maj 06, 18:02   

Moją żonę zatrzymali 03.05.06 w Mikołowie i wyciągnęli przyrząd do mierzenia przepuszczalności. szyby miały 3,78% przepuszczalności światła. Chcieli zabrać jej dowód ale wmówiła że auto jest dopiero kupione. Łaskawie władza upomniała żonke i poinformowała że szyby muszą być przezroczyste w promienu 180 stopni. Boczne mają mieć 70% przepuszczalności a przednia 75%. Można jeździć i dawać w łapę, ale i tak wcześniej czy później jakiś złośliwiec w Polsce się trafi i każe ściągać. Nawet legalizacja i kwity z warsztatu nie pomogą tylko legitymacja posła ;)

Przyciemnienie piecowe jest o tyle lepsze że całą szybę się wyciąga i praży w piecu. Nie zostawia to żadnych śladów ale jest 1,5 do 2 razy droższe.

maLy

TDSerek 
ALLEGRO MASTER

Mój samochód:: BMW 325TDS
Wysłany: 8 Maj 06, 20:14   

z tego co ja wiem to gdzies pod jelenia gora jest firma ktora przyciemnia szybki piecowo ..jak kiedys sie dowiadywalem w sprawie przyciemnienia wszystkich szybek poza przednia to krzykneli 990pln wiec dosc srogo...ale posiadaja jako jedyni certyfikat ktory uznaje polica na przyciemnienie przednich bocznych szyb... i policjanci musza go respektowac bo zostal zatwierdzony przez jakiegos bossa z policji w warszawie...(moze dlatego sie tak cenia z tym przyciemnianiem ) pozdrowka

Dziki 
Klubowicz
Piter

Mój samochód:: Bmw 520i 24V
Wysłany: 13 Czerwiec 06, 09:16   

atest jest na folię a nie na szybę z ta folią i przyciemniacie biorąc opcję pozbycia sie dowodu rejesracyjnego
szyba (zielona) z nawet najjasniejszą folia nie ma 70 % przejzystości
szyba biała równiez ale wszystko wydaje sie jasniejsze i moze dlatego "milicja" odpuszcza
szyby fabrycznie przyciemniane nie w tachnologi naklejania foli spełniają wymogi.

Tommy 

Mój samochód:: E36 + E92
Wysłany: 13 Czerwiec 06, 14:47   

Folia dodatkowo zabezpiecza przed włamaniem więc według mnie osobiście jest przez to bardziej praktyczna.

Co do przycinania to zależy od zakładu w którym robisz.
U mnie jest tak zrobione, że nie ma odstępów i nie widać cięcia folii.
Po prostu wszystko zależy od fachowości.

Mleko 

Mój samochód:: BMW 320td cmp/BMW 325i e30 2d
Wysłany: 15 Czerwiec 06, 14:32   

Poprzedni właściciel okleił szyby w moim aucie - 4 boczne oraz tylną. Na przeglądzie dziadek powiedział, że boczny przód musi mieć 70% przepuszczalności światła a u mnie nie miał. Podbił mi przegląd bez żanego "dopłacania", bo w razie czego nikt mu nie udowodni, że nie okleiłem 5 minut po wyjeździe ze stacji kontroli (jego gadka).
Powiedział mi także jedną bardzo ważną informację, którą podzielę się z Wami. Mianowicie:

W razie wypadku, niezależnie od tego czyja jest wina, winny jest ten, co ma niezgodnie z przepisami oklejone szyby, bo przyczyną mógł być brak widoczności. Auto takie traktowane jest jako "niesprawne".

Dlatego można mieć przez to duże nieprzyjemności w razie draki, firma nie wypłaci odszkodowania a pewnie jak sprawa powżna to można pójść siedzieć. Warto o tym wiedzieć i być świadomym konsekwencji.

Wiem, że w małych miastach i na wsiach wszyscy się znają i nikt nie przejmuje się szybami, przepisami i mandatami i wszyscy są super kozakami i każdy im może naskoczyć. Ale jak sprawa bedzie poważna to ani wujek komendant OSP ani szwagier policjant, ani nawet mamusia w prokuraturze nie pomoże.

Pzd, Mleko <bmw_1>

Tommy 

Wysłany: 16 Czerwiec 06, 10:33   

Kompletnie nielogiczne to co Ci powiedział jegomość.

W razie wypadku winna jest ta osoba, która go spowoduje na skutek, wymuszenia pierwszeństwa, przekroczenia prędkości itd.
Szyby nie maja nic do tego!

W razie wypadku z konsekwencjami zdrowotnymi lub śmiercią któregoś z uczestników przebieg zdarzenia drogowego jest jeszcze dokładniej analizowany. Nikt nie idzie na taką łatwiznę - on miał szyby więc skoro jechał na zielonym to i tak jest winien.

Bzdury.

Powiedz dziadkowi, żeby takie bajeczki wnukom na dobranoc opowiadał :)

zdunekm 
BMW - Be my Wife :P

Mój samochód:: E36 coupé 328i & E39 touring 530D
Wysłany: 16 Czerwiec 06, 11:04   

Mleko napisał/a:

W razie wypadku, niezależnie od tego czyja jest wina, winny jest ten, co ma niezgodnie z przepisami oklejone szyby, bo przyczyną mógł być brak widoczności. Auto takie traktowane jest jako "niesprawne".

No mi sie na zdrowy rozsadek wydaje ze jak ktos ma szyby bez atestu po prostu , to nie dostaje przegladu technicznego auta, tak samo jak lyse w pien opony, zarowno opony jak i zbyt ciemne szyby bez atestu wplywaja na zagrozenie kierowania pojazdem, a co za tym idzie nie mamy waznego przegladu i niemozemy poruszac sie po drodze, i wlasnie od tego sie juz zaczyna, a co do wypadku, to najpierw musimy miec przeglad a pozniej mozemy myslec o klopotach z szybkami jesli ktos zarzucalby nam brak atestu na szybki, no tak mi sie wydaje bynajmniej. pzdr

Tommy 

Wysłany: 16 Czerwiec 06, 12:08   

zdunekm napisał/a:
Mleko napisał/a:

No mi sie na zdrowy rozsadek wydaje ze jak ktos ma szyby bez atestu po prostu , to nie dostaje przegladu technicznego auta, tak samo jak lyse w pien opony, zarowno opony jak i zbyt ciemne szyby bez atestu wplywaja na zagrozenie kierowania pojazdem, a co za tym idzie nie mamy waznego przegladu i niemozemy poruszac sie po drodze, i wlasnie od tego sie juz zaczyna, a co do wypadku, to najpierw musimy miec przeglad a pozniej mozemy myslec o klopotach z szybkami jesli ktos zarzucalby nam brak atestu na szybki, no tak mi sie wydaje bynajmniej. pzdr

Miałem taką sytuację kiedyś, że przydzwoniłem w gościa, który nie miał stopów (zniszczyłem oczywiście dowód :) ) i nie miał ważnego przeglądu tevchnicznego.
Na nic się zdały moje tłumaczenia oraz fakt, że gościu nie miał badań.
Pan władza wyciągnął kodeks w którym wyraźnie jest napisane, że sprawcą jest ten kto nie zastosuje się do przepisów ruchu drogowego nawet jeśliby walnąć w traktor na drodze dla traktorów zamkniętej. Oczywiście kierowca traktora dostanie w tym przypadku także za swoje - podobnie jak dostał kierowca samochodu w który uderzyłem - nie otrzymał na przykład odszkodowania od mojej firmy z OC i mandat za nieważne badania.
Jednak to ja byłem sprawcą i w świetle prawa nic tego nie mogło zmienić.

ecik 
rant polerson :)

Mój samochód:: bmw e 34 2.5
Wysłany: 16 Czerwiec 06, 19:22   

Bob napisał/a:
a ja mam takie pytanie.

Znajomy dawał w Lanosie sedanie i nei ma jakby do końca, do góry szyby jest ok 1cm, wyglada jak niedoklejone do końca, tak jest na bocznych szybach, gość który przyciemniał mówił, ze tak zawsze jest :roll: to prawda bo szczerze to w to wątpie bo niby dlaczego tak miałoby być?
ten pasek ktory zostawiaja czyli od 0,5 mm w gore jest wlasnie po to co opisywal mordulec czyli do szybkiego wybicia szyby z folia oklejona do konca jest troszke trudniej :)

Tommy 

Wysłany: 17 Czerwiec 06, 10:52   

ecik napisał/a:
Bob napisał/a:
a ja mam takie pytanie.

ten pasek ktory zostawiaja czyli od 0,5 mm w gore jest wlasnie po to co opisywal mordulec czyli do szybkiego wybicia szyby z folia oklejona do konca jest troszke trudniej :)

I o to chodzi :)
Zeby ktoś Ci szybko radyjka nie podpieprzył ;)

spajderp 

Mój samochód:: BMW 525i
Wysłany: 17 Czerwiec 06, 21:39   

witam
ja miałem przyciemnione tylne i boczne[tylne i przednie] jezdziłem tak rok i było spoko ale pewnego dnia niebieski kogut w lusterku wstecznym ,,kontrola drogowa,, i pan policjant powiedział tak prosze opuscic szybe z przodu do połowy zobaczył że to folia i zabrał mi dowód bo mam za ciemne przednie szyby [niemiał sprzętu do testu] ja sie zdenerwowałem bo jak można zabrac dowód bez sprawdzenia przepuszczalnosci ale on powiedział że ma podejrzenie i skierował mnie na przegląd na przeglądzie pomiar wyszło z przedniej 20% a wiecie ile ma byc i co folia była ładna a poszła do kosza bo nikt niechciał mi wystawic przeglądu na folie ale naciekawszy był już pomiar czystej szyby bo wyszło 71% a papier który nam dają po przyciemnieniu szyb to sie okazało że to jest atest na folie że jest dopuszczona do montażu w samochodzie a nie jej założenia na daną szybe...
i teraz mam tylko ciemne szyby z tyłu to znaczy tylne boczne i tył...
dlatego sie zastanówcie chłopaki czy warto przyciemniac boczne przednie i męczyc sie z niebieskimi bo wszystko jest fajne dopuki niemają sie czego przyczepic.....[meżyli mi nawet grubosc bieżnika opony]....

Odpowiedz do tematu