Kopia Forum BMW
BMW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Serwisant
20 Wrzesień 06, 23:16
Chcę kupić BMW 520i z lat 90-92 czy warto?
Autor Wiadomość
Lis 

Mój samochód:: BMW318 1.8 Touring
Wysłany: 18 Kwiecień 06, 20:36   

BMWARIAT napisał/a:
ja mialem siodemke e32 silnik m30 i zalozylem do niej gaz maksymalnie udalo mi sie osiagnac wynik 22 litry po miescie przy katowaniu a wiem ze jakbym sie dopadl do zagazowanej piatki 2.0 to niewiele mniej by wyszlo. Spalanie 38 litrow gazu przy silniku 3,5 w piatce to nawet z podczepiona laweta nie jest mozliwe no chyba ze auto ciagnie lewego powietrza ile chce. M30 sa b oszczednymi silnikami jak na swoje pojemnosci wg mnie sa to jedne z najlepszych i najtrwalszych silnikow jakie wypuscilo bmw sa nie do zajezdzenia i robia przebiegi jak ciezarowki jak sie myle niech mnie ktos poprawi

zgadzam się prawie w 100%,ale ja tylko przyrównałem osiągi pewnej piąteczki bmw_beer
prawda czerwienny :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

BMWARIAT 
paliguma z legnicy

Mój samochód:: e30 320i coupe
Wysłany: 18 Kwiecień 06, 20:43   

no to jak czerwiennemu :twisted: :twisted: :twisted: bmw_beer 535i pali 38 ltr gazu to 520i palilaby mu z 45 chlopak ma chyba noge z olowiu a jak trafi na czerwone na krzyzowce to z nudow pali gumke w miejscu
325e E30
730i E32
jest 320i E30

Guciu1801 

Mój samochód:: polonez
Wysłany: 27 Październik 06, 22:06   

Witam. Przepraszam, ze odkopuje stary temat, ale mam kilka pytan. Otoz mam mozliwosc kupna sobie samochodu. Wybor padl na BMW 535i z konca lat 80 (cena wchodzi w gre). Wylukalem na allegro ze w duzej mierze tych aut wystepuje bogate wyposazenie (4x elektryka, klima ABS, nierzadko skora). Czy jest to dobry wybor? Jak wyglada spalanie tego auta (przy jezdzie normalnej, czasami 60km/h czasami latanie bokami). Mowie o spalaniu benki, gdyz auto z gazem mnie nie interesuje. Na co zwrocic uwage przy zakupie? czy za powiedzmy 9 tys mozna juz kupic dobre 535i e34?

Pozdrawiam :wink:

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 28 Październik 06, 12:49   

w 535i byly dobre wyposazenia ..

Co do ceny za 9 tys kupisz bez problemu dobre E34 535i ... Te auta chodza tanio ciezko je sprzedac malo jest fanatykow tej marki z takim silnikiem.
Co do spalania benzyny musisz liczyc 18-20 litrow miasto niestyt nie ma co sie oszukiwac sam chcialem sie przesiasc w to jezdzilem nia tydzien , ale odpuscilem wole zrobic cos porzadnego ze swojej E30 :mrgreen:

Guciu1801 

Wysłany: 28 Październik 06, 20:02   

A 530? pali wiele mniej? To jest chyba V8 wiec pewnie nie... Chodzi mi o to, zeby woz mial dobre wyposazenie i ladnie wygladal, co do drugiego, to kazda e34( oprocz tych zwiesniaczonych) pasuje, natomiast z wypasem, to 520 i 525 roczarowuja... Do tego chce miec solidny silnik, ale 20 litrow na miescie nieco przeraza... liczylem ze zejdzie sie do 15-16. Mam ogolnie dosc kasy, zeby kupic wiele aut, ale chce miec e34, bo mi sie to autko niesamowicie podoba...

Mordulec 
Klubowicz

Mój samochód:: E30
Wysłany: 28 Październik 06, 20:25   

Guciu1801 napisał/a:
A 530? pali wiele mniej? To jest chyba V8 wiec pewnie nie... Chodzi mi o to, zeby woz mial dobre wyposazenie i ladnie wygladal, co do drugiego, to kazda e34( oprocz tych zwiesniaczonych) pasuje, natomiast z wypasem, to 520 i 525 roczarowuja... Do tego chce miec solidny silnik, ale 20 litrow na miescie nieco przeraza... liczylem ze zejdzie sie do 15-16. Mam ogolnie dosc kasy, zeby kupic wiele aut, ale chce miec e34, bo mi sie to autko niesamowicie podoba...

Bierz 535i konstrukcja silnika niezawodna , 18L pali jak non stop stoisz w korku za to dzieki
duzej ilosci Nm jest bardzo elastyczna mozna jezdzic na niskich obrotach (moze nie az tak
jak dizlem).

Co do wyposazenia to praktycznie w tych beemakch bylo wszystko a co wiecej
w wiekszosci przypadków jest szpera a przy 211KM to juz mozna sobie fajnie polatac .

Jesli chodzi o przebiegi to dbajac o wymiane oleju silnik nie do zajezdzenia (Enzo moze
potwierdzic) Freex mial 535i ze szpera i z gazem i spokojnie do 550tys dojezdził i dalej
bez problemu zamykała licznik (240kmh) bmw_beer

Guciu1801 

Wysłany: 28 Październik 06, 20:29   

no to mnie pocieszyles:) A czy macie jakies strony, linki z budowa tego silnika? I ukladu napedowego. jak tam jest rozwiazany rozrzad, i ogolnie budowa, dane techniczne? Historie? Decyzje juz praktycznie podjalem i jak dobrze pojdzie, to takie sliczne BMW bedzie w moim garazu;d

Znalazlem taki sklep. http://moto.sklep.pl/ czesci w nim sa dosc przystepne. Czy warto sie zaopatrywac w takich miejscach? czy czesci do BMW sa faktycznie tak legendarnie drogie, czy tez moze to jakas fama?

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 28 Październik 06, 21:17   

Ja tam nie wiem czy sa drogie ... W nowych rocznikach typu 99 moze i sa drogie ...
ZNam koszta utrzymania E38 z tego rocznika i na swoj portfel narazie nie chcial bym jej miec ...

Mamm juz piata sztuke E30 ... I nie narzekam na jej koszty utrzymania wrecz przeciwnie, sa nieduze ... O ile dbasz o auto regularnie i jak cos Ci zacznie stukac to naprawiasz a nie czekasz az sie rozsypie i nastepne czesci leca ...

W E34 jest podobnie z kosztem utrzymania no moze diesel jest drogi bo pompa paliwa to koszt 1500zl , ale co do innych czesci jest prawie jak w E30 ;)

Free 

Mój samochód:: 520i 12V 1990r
Wysłany: 28 Październik 06, 21:40   

Witam! To ja założyłem ten temat:) i powiem szczerze, że na początku nie miałem pojęcia o budowie tych aut. Urzekł mnie ich agresywny wygląd i dźwięk silnika:). A Panowie z tego forum pomogli mi na tyle, że już od pół roku jestem posiadaczem e34 520:). Jak ją kupywałem (przy okazji powiem, że to moje pierwsze auto) to nie chciałem nią "szaleć" tylko potrzebowałem auta do zwykłej jazdy, ale powiem wam szczerze, że apetyt rośnie w miarę jedzenia:)... Tak mi mówili Panowie z tego forum, że 129 KM to zdecydowanie za mało do e34, ale ich ignorowałem... A teraz szykuję się do swap-a na 2.5 12V. Bo coś mi się nie chce wierzyć, że 3.5 pali w mieście 18 l, a spalanie 2.0, a 2.5 prawie się nie różni a jednak 171 KM jest bardziej odczuwalne niż 129KM :) .

P.S. Co do części to wcale nie jest tak źle. "B"ędziesz "M"iał "W"ydatki <---- za przeproszeniem to gów... prawda... Ktoś rozwinął to w ten sposób: "B"ędziesz "M"iał "W"óz:) i z tym zgadzam się w 100%:).

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 28 Październik 06, 21:59   

ja Ci gwarantuje ze spalani M20b20 i M20B20 jest takie samo a mocy brakuje w piiiiieeerony :D

A co do M30B35 no coz roznie bywa ;)

Free 

Wysłany: 28 Październik 06, 23:19   

oxstylE! napisał/a:
ja Ci gwarantuje ze spalani M20b20 i M20B20

chyba chciałeś napisać M20B20 i M20B25 ?

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 28 Październik 06, 23:23   

free4ever napisał/a:
oxstylE! napisał/a:
ja Ci gwarantuje ze spalani M20b20 i M20B20

chyba chciałeś napisać M20B20 i M20B25 ?

Tak dokladnie mała literowka o jeden kieliszek za duzo bmw_beer <bmw_2>

Guciu1801 

Wysłany: 29 Październik 06, 00:08   

http://tinyurl.com/yxcdas

A co panowie sadzicie o tym?

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 29 Październik 06, 01:10   

Jak dla mnie droga ...

Za 12tys to ja widzialem 540i V8 na wyposazeniu spas !

Piotr 
Klubowicz
Master of users

Mój samochód:: E30 323 '84
Wysłany: 29 Październik 06, 08:48   

oxstylE! napisał/a:
Jak dla mnie droga ...

no niekoniecznie, może sekwencję ma a to już 4 k do przodu, a 540 to nikt nie chce heheheh

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 29 Październik 06, 13:24   

Piotr napisał/a:
oxstylE! napisał/a:
Jak dla mnie droga ...

no niekoniecznie, może sekwencję ma a to już 4 k do przodu, a 540 to nikt nie chce heheheh

Watpie zeby ktos zalozyl sekwencje ... :mrgreen:

Oj sa chetni na 540i ... Tylko strasznie ciezko dorwac w dobrym stanie,wszystkie sa zaniedbane w srodku i blacharsko nie wiem kto urzytkuje te modele z tymi motorami...

Ja bym tam chcial taka 540i ale narazie jestem mlody,wiec wole sport twardzioche E30 z czasem sie przesiade w bardziej luksusowe i wygodne autko :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Free 

Wysłany: 29 Październik 06, 18:49   

oxstylE! napisał/a:
Tak dokladnie mała literowka o jeden kieliszek za duzo

Hehe:). Spoko:).

Guciu1801 

Wysłany: 29 Październik 06, 22:49   

Ona nie ma gazu i dobrze, celowo wyszukalem taka na spasie, ale bez gazu i automatu. Wydaje mi sie, ze nie jest to az tak bardzo drogo, bo widac, ze furka jest w bardzo ladnym stanie, o co ciezko, bo tych aut za wiele nie ma. Mam jeszcze takie pytanie. Ile to ma koni? Bo zaleznie od strony pisza od 211 do 235. I niektorzy pisza, ze 535 ma inline 6 pod macha inni ze V8. Jak jest w koncu? Ze zdjec jest to ewidentna rzedowa szostka, ale nie mialem okazji empirycznie sie przekonac...

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 29 Październik 06, 23:24   

Guciu1801 napisał/a:
Ona nie ma gazu i dobrze, celowo wyszukalem taka na spasie, ale bez gazu i automatu. Wydaje mi sie, ze nie jest to az tak bardzo drogo, bo widac, ze furka jest w bardzo ladnym stanie, o co ciezko, bo tych aut za wiele nie ma. Mam jeszcze takie pytanie. Ile to ma koni? Bo zaleznie od strony pisza od 211 do 235. I niektorzy pisza, ze 535 ma inline 6 pod macha inni ze V8. Jak jest w koncu? Ze zdjec jest to ewidentna rzedowa szostka, ale nie mialem okazji empirycznie sie przekonac...

E34 535i ma tylko i wylacznie R6 dokladniej

Zalezy od rocznika ktory masz ... Tutaj Ci dam rozpiske po niemiecku ale zrozumiesz ja bez problemu :)

lte Motoren-Generation (Bj.82-87) 86x92 185/218 PS
1982 wurde dann zu eine Motor mit 92 mm Bohrung und 86 mm Hub übergegangen. Dieser Schritt ergab sich aus gehäuften Kopfdichtungsschäden aufgrund des geringen Zylinderabstandes. In fast jedem Test war damals zu lesen, dass der neue Motor etwas von seiner früheren Bissigkeit verloren hat. Das lag zudem auch an der auf geringeren Verbrauch ausgelegt Motronic

Neue Motoren-Generation (Bj.87-92) 86x92 211/220 PS
Diese Motoren wurden im E32 und E34 verbaut und besitzen ohne Katalysator 220 PS und 320 Nm.
Weitaus häufiger ist er aber mit Kat. und 211 PS anzutreffen. Er besitzt trotz Katalysator wieder den Biss der früheren Modelle und stellt im Prinzip die modernste Ausbaustufe des M30 dar.

A ze szukasz od rocznika 87 ...

Wiec bedziesz miec wersje 220Konna oraz 320momentu :)

Mam andzieje ze rozwialem twoje watpliwosci ... :D

Odpowiedz do tematu