Kopia Forum BMW
BMW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Moderator
19 Wrzesień 06, 17:38
Przyciemnione szyby??
Autor Wiadomość
maniac 
No Risk No Fun :)

Mój samochód:: BMW
Wysłany: 8 Wrzesień 06, 14:54   Przyciemnione szyby??

Pytanko mam.. jak wam sie widzi E30 z przyciemnionymi szybami??? Wiem, że to kwestia gustu.. ale chce wiedzieć, wasze zdanie..póżniej wylicze sobie średnią :mrgreen: i będe wiedział czy przyciemnić u siebie czy nie :!:

Jeśli czarne szybki są ok :D to może znacie miejce gdzie takie cosik robią?? oczywiśćie chodzi mi o jakiś atest... żeby policja na widok czarnych szybek dała mi spokój :!: :!: w razie zatrzymania..kontroli..

BOKSA 

Mój samochód:: bmw e36 318 tds kombi
Wysłany: 2 Październik 06, 18:38   

ja robilem u kolesia pt. www.przyciemnianie-szyb.pl i powiedz przy montazu ze jestes od boksy zobaczymy czy opusci <bmw>

Dziki 
Klubowicz
Piter

Mój samochód:: Bmw 520i 24V
Wysłany: 19 Październik 06, 20:02   

ciemne szybki sa ok.

ja wczoraj przyciemniłem szybki w AutoKomplex w Mirkowie k.Wrocławia ul.Rzemieślnicza 6

tel. 607-103-707

e34 całą zrobił za 500PLN
wystawia imienne zaświadczenie o instalacji folii samochodowej certyfikat R43-0213-ISiC

ale przednie szyby nie poleca bardzo przyciemniać by nie prowokować policji(przepisy zazwalają tylko na min.70% przejrzystości a zadna folia tych wymagan nie spełnia)

robi to naprawde dobrze ,daje gwarancje na robotę,czas oklejania szyb-ok 4h

OpTo 

Mój samochód:: BMW e30 sedan m20b20
Wysłany: 19 Październik 06, 22:37   

ja w swojej mam przyciemnione tylne i jest ok ;] mnie sie tam podoba ale tylko jezeli chodzi o tylne szybki przednie musza byc normalne ;)

[ Dodano: 19 Październik 06, 23:40 ]
a co do tylnych to mozesz je olejna zamalowac nawet ;]

http://bmwteamkalisz.fora.pl/

sowa 
sowin19

Mój samochód:: BMW e30 320I s4.10
Wysłany: 20 Październik 06, 18:33   

Z tego co dowiadywałem sie, to BMW ma różne kolory szyb:białe, zielone i chyba brązowe. Wiec jak wyzej piszą to tył można zaspawać, a przód można przyciemnic jak są białe szyby ale tylko tą najjaśniejszą folią żeby miec tą minimalną dozwoloną przepuszczalność :lol: Tak słyszałem od goscia który ma warsztat z oklejaniem szyb. Co do atestów,jak to co niektórzy piszą że folia ma-to jest jedna wielka BZDURA! <bmw_3>

OpTo 

Mój samochód:: BMW e30 sedan m20b20
Wysłany: 20 Październik 06, 23:09   

przednia i przednie boczne max 30% mozesz przyciemnic a reszta wedle uznania jak Cie zatrzymaja to powiuedz ze ogladasz TVN Turbo ;]
w ktoryms programie bylo o przyciemnianiu szyb bodajrze w garazu ;)

http://bmwteamkalisz.fora.pl/

Dziki 
Klubowicz
Piter

Wysłany: 23 Październik 06, 16:14   

sowin19 napisał/a:
Z tego co dowiadywałem sie, to BMW ma różne kolory szyb:białe, zielone i chyba brązowe. Wiec jak wyzej piszą to tył można zaspawać, a przód można przyciemnic jak są białe szyby ale tylko tą najjaśniejszą folią żeby miec tą minimalną dozwoloną przepuszczalność :lol: Tak słyszałem od goscia który ma warsztat z oklejaniem szyb. Co do atestów,jak to co niektórzy piszą że folia ma-to jest jedna wielka BZDURA! <bmw_3>

Każda czesc ktora w przemyśle motoryzacyjnym może być stosowana i akceptowana do montazu przechodzi "jakies badania" potem wydaje sie atest na ta czesc.to naturalny proces.

Folia samochodowa do stosowania ,jak sama nazwa wskazuje,na szybach samochodowych posiada taki atest i można ja "montować"na szyby tam gdzie nie zabraniaja tego przepisy.
Jest to jednak atest na folie a nie na przyciemnioną szybę czyli szybę z ogranicząną widocznością.Przepisy u nas sa jasne w tym temacie.Szybę tylną i boczne tylne można przyciemniać bez obaw i granic-warunkiem jest jednak posiadanie lusterka zewnetrznego od strony pasażera.Szyb przednich bocznych i przedniej nie wolno przyciemniać,ponieważ kierowca ma mieć pełną widoczność w promieniu 180st z wyłączeniem słupków przednich nadwozia.
Tak czy owak szyba zielona dość czesto stosowana w autkach jak i szyba "brązowa" jest na tzw (30%/70%)granicy przejrzystości wprowadzonej w przepisy.Na dobrą sprawe ttakie szyby wystarczy przykurzyc i juz nie maja odpowiedniej przejrzystości.Naklejanie jakiej kolwiek foli pomimo atestu nawet tej "najbledszej" przekroczy tą granicę.Szybę białą możemy co najwyżej doprowadzić do warunków przejrzystości szyby zielonej nieprzyciemnianej lub brązowej nieprzyciemnianej by być w zgodzie z przepisami -co jeśli chodzi o uzyskanie porządanego i efektownego wyglądu jest marnym przedsiewzieciem.
Także dla wiadomości wszystkim-pomimo atestów na folie kazde autko ktore zwroci wasza uwage na fajny efekt przyciemnionych przednich bocznych szyb nawet ten najłagodniejszy jest juz narażony na kontrole i słuszne wedle przepisów zatrzymanie dowodu rejestracyjnego+ mandat i tłumaczenia nie maja sensu.Lub zrywanie na miejscu by tych konsekwencji uniknąć.Tu wszystko zależy czy MO też zwroci na to uwage czy machnie ręką przy kontroli .Na przeglądzie rejestracyjnym pewnie diagności troche pomarudzą ale podbiją i jakby co to każą mówić ze przyciemniono szyby po przegladze(sami wiecie jak to bywa)-znają przepisy ale ratują swoje 4 literki.
Sam mam przyciemnione wszystkie szyby oczywiście oprócz przedniej Efekt fajny przednie minimalnie mniej niż tylne -od zewnatrz praktycznie nie widac różnicy w intensywności przyciemnienia, od wewnatrz juz tak-efekt zadowalający + aspekty "redukcji promieni UV w 100%" ,ok 30% mniej nagrzewa sie autko w pełnym słoncu itd itp.ale wiem ze jak MO bedzie chciało zabrac dowod to zerwe folie z przednich bocznych szyb.

BOKSA 

Wysłany: 23 Październik 06, 20:26   

z tym atestem to jest tak ze folia ma ale ten o ktorym mowa jest wydawany firmom ktore zdaja jakis egzamin i robia szkolenia u producenta folii ktorego folie montuja pozniej u klienta i to dzieki tym firmom masz tzw gwarancje na folie bo moj koles montuje <bmw_1>

sowa 
sowin19

Wysłany: 24 Październik 06, 15:04   

Dziki napisał/a:
sowin19 napisał/a:

Każda czesc ktora w przemyśle motoryzacyjnym może być stosowana i akceptowana do montazu przechodzi "jakies badania" potem wydaje sie atest na ta czesc.to naturalny proces.

Folia samochodowa do stosowania ,jak sama nazwa wskazuje,na szybach samochodowych posiada taki atest i można ja "montować"na szyby tam gdzie nie zabraniaja tego przepisy.
Jest to jednak atest na folie a nie na przyciemnioną szybę czyli szybę z ogranicząną widocznością.Przepisy u nas sa jasne w tym temacie.Szybę tylną i boczne tylne można przyciemniać bez obaw i granic-warunkiem jest jednak posiadanie lusterka zewnetrznego od strony pasażera.Szyb przednich bocznych i przedniej nie wolno przyciemniać,ponieważ kierowca ma mieć pełną widoczność w promieniu 180st z wyłączeniem słupków przednich nadwozia.
Tak czy owak szyba zielona dość czesto stosowana w autkach jak i szyba "brązowa" jest na tzw (30%/70%)granicy przejrzystości wprowadzonej w przepisy.Na dobrą sprawe ttakie szyby wystarczy przykurzyc i juz nie maja odpowiedniej przejrzystości.Naklejanie jakiej kolwiek foli pomimo atestu nawet tej "najbledszej" przekroczy tą granicę.Szybę białą możemy co najwyżej doprowadzić do warunków przejrzystości szyby zielonej nieprzyciemnianej lub brązowej nieprzyciemnianej by być w zgodzie z przepisami -co jeśli chodzi o uzyskanie porządanego i efektownego wyglądu jest marnym przedsiewzieciem.
Także dla wiadomości wszystkim-pomimo atestów na folie kazde autko ktore zwroci wasza uwage na fajny efekt przyciemnionych przednich bocznych szyb nawet ten najłagodniejszy jest juz narażony na kontrole i słuszne wedle przepisów zatrzymanie dowodu rejestracyjnego+ mandat i tłumaczenia nie maja sensu.Lub zrywanie na miejscu by tych konsekwencji uniknąć.Tu wszystko zależy czy MO też zwroci na to uwage czy machnie ręką przy kontroli .Na przeglądzie rejestracyjnym pewnie diagności troche pomarudzą ale podbiją i jakby co to każą mówić ze przyciemniono szyby po przegladze(sami wiecie jak to bywa)-znają przepisy ale ratują swoje 4 literki.
Sam mam przyciemnione wszystkie szyby oczywiście oprócz przedniej Efekt fajny przednie minimalnie mniej niż tylne -od zewnatrz praktycznie nie widac różnicy w intensywności przyciemnienia, od wewnatrz juz tak-efekt zadowalający + aspekty "redukcji promieni UV w 100%" ,ok 30% mniej nagrzewa sie autko w pełnym słoncu itd itp.ale wiem ze jak MO bedzie chciało zabrac dowod to zerwe folie z przednich bocznych szyb.

No to kolega rozjasnił nam :shock: ciemną stronę szyb :mrgreen:

Dziki 
Klubowicz
Piter

Wysłany: 26 Październik 06, 15:08   

BOKSA napisał/a:
z tym atestem to jest tak ze folia ma ale ten o ktorym mowa jest wydawany firmom ktore zdaja jakis egzamin i robia szkolenia u producenta folii ktorego folie montuja pozniej u klienta i to dzieki tym firmom masz tzw gwarancje na folie bo moj koles montuje <bmw_1>

Dokładnie-folia ma atest jako "część" a firma która ja chce montowac ubiega się o tzw.certyfikat.Po montazu wystawia jakies potwierdzenie np.tak jak u mnie "zaświadczenie o instalacji folii samochodowej" gdzie widnieje data instalacji,właściciel pojazdu,marka pojazdu,nr.rej,numer oznakowania,oraz typ zainstalowanej folii.

pozatym oczywiscie nazwa własna firmy instalującej oraz nazwa własna fproducenta folii
pod tym wszystkim certyfikat ......ISiC(instytutu szkła i ceramiki).

co do kolejności i sposobu ubiegania sie o taki certyfikat przez firmy to nie mam wiedzy ale wydaje mi sie ze:
szkolenie u producenta folii a potem egzamin w instytucie szkła i ceramiki.

certyfikat wystawiany potwierdza atest folii i prawidłowy profesjonalny montaz przez to zawsze otrzymamy gwarancje na folie jak i na montaz.

szkoda tylko ze mimo tych fajnych papierow atestow i certyfikatów przyciemniania przednich szyb by miec fajny efekt wizualny dalej pozostaje niezgodne z polskim pi....ym prawem

[ Dodano: 26 Październik 06, 16:10 ]
szybe przednią -mam na mysli przednie boczne

BOKSA 

Wysłany: 26 Październik 06, 21:59   

i to jest wlasnie do duuuuuuuuuuuuuuu p y a ja i tak chyba boczne zrobie
<bmw_2> <bmw_1>

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 27 Październik 06, 01:25   

Dziki napisał/a:

szkoda tylko ze mimo tych fajnych papierow atestow i certyfikatów przyciemniania przednich szyb by miec fajny efekt wizualny dalej pozostaje niezgodne z polskim pi....ym prawem

Taaa ... Co racja to racja ...

Bylem na slowacji, tam chyba nie ma auta ktore nie ma ciemnych szyb ... I to nie same tylnie albo cos , normalnie komplecik 5 szyb przyciemnione w pizdu ze nic prawie nie widac ... <bmw_1>

sowa 
sowin19

Wysłany: 27 Październik 06, 19:31   

Cytat:
Bylem na slowacji, tam chyba nie ma auta ktore nie ma ciemnych szyb ... I to nie same tylnie albo cos , normalnie komplecik 5 szyb przyciemnione w pizdu ze nic prawie nie widac ...

Tak tylko ciekaw jestem jak na takich szybach jeździ się nocą :?: Pewnie też nic nie widać w pizdu 8)

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 27 Październik 06, 19:53   

sowin19 napisał/a:
Cytat:
Bylem na slowacji, tam chyba nie ma auta ktore nie ma ciemnych szyb ... I to nie same tylnie albo cos , normalnie komplecik 5 szyb przyciemnione w pizdu ze nic prawie nie widac ...

Tak tylko ciekaw jestem jak na takich szybach jeździ się nocą :?: Pewnie też nic nie widać w pizdu 8)

Nie ma tragedi , aktualnie wieczorami jezdze E38 na takowych szybach i nie jest zle :)

BOKSA 

Wysłany: 28 Październik 06, 14:38   

oxstylE! napisał/a:
sowin19 napisał/a:
Cytat:

Nie ma tragedi , aktualnie wieczorami jezdze E38 na takowych szybach i nie jest zle :)

Jednak nie jest tak do konca bo w jakis las wjechac a pozniej wyjechac to tragedia wiec jak ktos nie chce sie porysowac to nie polecam bo jednak widocznosc jest ograniczona <bmw_1>

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 28 Październik 06, 15:25   

BOKSA napisał/a:
oxstylE! napisał/a:
sowin19 napisał/a:
Cytat:

Jednak nie jest tak do konca bo w jakis las wjechac a pozniej wyjechac to tragedia wiec jak ktos nie chce sie porysowac to nie polecam bo jednak widocznosc jest ograniczona <bmw_1>

HAHA !! No wiesz ja tam w nocy nie jezdze po lasach :d
Jeszcze nie awansowalem na zakopywanie trupow itd hhihhhi

Mowie o normalnej jezdzie po wroclawiu :mrgreen:

sowa 
sowin19

Wysłany: 28 Październik 06, 16:02   

oxstylE! napisał/a:
BOKSA napisał/a:
oxstylE! napisał/a:
sowin19 napisał/a:
Cytat:

HAHA !! No wiesz ja tam w nocy nie jezdze po lasach :d
Jeszcze nie awansowalem na zakopywanie trupow itd hhihhhi

Mowie o normalnej jezdzie po wroclawiu :mrgreen:

Nie no! Przecież nikt o takie rzeczy Cię nie podejżewa :mrgreen: ...Ja kiedys w starej audi coupe miałem z tyłu boczne przyciemnione, ale były tak ciemne, jak spawalnicze :mrgreen: Chciałem sobie swoją Becie tak zaciemnić tylko zastanawiam się jak to bedzie nocą :?: Będę musiał u kogoś to zobaczyć :shock:

showtime-tv 

Mój samochód:: Obecnie E36 316i [atlantisblau]. Była E34 525 TDS Touring 1994
Wysłany: 16 Marzec 07, 21:38   

Ja mam u siebie w kombiaku przyciemnione szyby: w tylnych drzwiach i boczne bagaznika, ale bez duzej tylnej w bagazniku bo byloby za ciemno... a cofanie jest i tak utrudnione przez srodkowy zaglowek... spory mankament choc mam 183 cm wzrostu. Jest wystarczajaco ladnie i klimatycznie z tymi szybkami :)

FRYCIU 
BMW i nic więcej!!

Mój samochód:: BMW E30 316i M40
Wysłany: 17 Marzec 07, 06:41   

Witam przyciemnione szyby wyglądają spoko!
Też mam zamiar przyciemnic sobie tył

Kupię osłonę plastikową czarną pod elektryczny szyber dach!

showtime-tv 

Mój samochód:: Obecnie E36 316i [atlantisblau]. Była E34 525 TDS Touring 1994
Wysłany: 18 Marzec 07, 07:17   

Szyby o niebo polepszaja wyglad samochodu. Nie ma co ukrywac ze przy jezdzie w nocy, a zwlaszcza przy cofaniu przeszkadzaja, ale czego sie nie robi dla wygladu :) A przede wszystkim jest to komfort dla pasazerow z tylu, bo slonce nie daje tak po oczach

scraby81 
Boska Moc Wolności

Mój samochód:: Renault Laguna kombi....
Wysłany: 19 Marzec 07, 07:25   

Ja w moim opelku mam wszystkie szyby ciemne lacznie z przedniki. Wiem ze nie powinno tak byc ale takie byly jak kupilem go i mam atest. Paly se jescze nie przyczepily. Co do jazdy to zalezy w jakich warunkach ale i tak najwazniejszy jest wyglad autka. :mrgreen: :mrgreen:

adihash 

Mój samochód:: E30 TOURING 325i
Wysłany: 19 Marzec 07, 12:42   

ja tez mam w kombiaku 9szyb ciemnych bez atestu z psami to roznie jedni sie czepiaja na maxa inni maja to w du...
prawda jest taka jazda z ciemnymi szybami to nic innego jak zalozenie na nos okularow przeciwslonecznych nawt gorzej bo jak zalozysz ciemne okularu to przednia szyba tez jest ciemna

misiosl 

Mój samochód:: e30 320i
Wysłany: 6 Maj 07, 11:59   

no a jak jest z tylniąszybą? w sklepie powiedzieli mi że teraz nie można przyciemniać tylnej szyby?prawda czy fałsz?

BOKSA 

Wysłany: 6 Maj 07, 15:03   

nie prawda :twisted:

maximus 
BAD LOOK BMW

Mój samochód:: BMW E36 318i
Wysłany: 6 Maj 07, 20:35   

tylnia szybe i tylnie boczne szyby mozesz sobie nawet kartonem okleic jak chcesz pod warunkiem ze masz sprawne oba lusterka boczne

-------

KONKURS NA BMW LATO 2007

-------

trolu 
tr0l lub oxstyle :)

Mój samochód:: E-38 99r
Wysłany: 6 Maj 07, 21:01   

ja w E38 mam wszystkie zrobione na maxa hardcore z psami nie mam wogole problemu nawet nie pytaja o nie :)

Problem przyjdzie tu do was do mnie gdy bedzie stluczka wypadek i przyjdzie ubezpieczalnia z psem itd robic zdjecia i takie tam duperele ... Niestety ale cala wina spada na Ciebie za to ze masz szyby nie zgodne z przepisami ruchu drogowego i mogly on byc przyczyna wypadku bla bla bla

Dziki 
Klubowicz
Piter

Wysłany: 7 Maj 07, 14:45   

Trolu nie do końca się z Tobą zgadzam.
Tylko pijany kierowca jest obarczany winą za jakąkolwiek kolizję bez rozpatrywania/orzekania dlaczego jak i gdzie.

Nie może nikt obarczyć mnie winą tylko za fakt posiadania oklejonych szyb,jeśli jadąc na drodze z pierszeństwem przejazdu i ktoś wymusza na mnie pierszeństwo w wyniku czego dochodzi do kolizji.

W takim układzie wypadałoby zamknąć samochód w garażu i śmigać pieszo by uniknąć ''polowania'' na mieście.
Trolu gdyby to miało zastosowanie co piszesz to ,z przykrością ale E 38 mialbyś już dawno oklepaną z każdej strony.

Być może ubezpieczalnie potem robią wokół tego problemy z wypłatą odszkodowania w co trochę wątpię.
Ubezpieczalnia rozpoczyna(opiera) działanie na podstawie policyjnej notatki, w której stwierdza sie winnego.Pouczenie przez policjanta też jest stwierdzeniem winy.

Policjant bazuje wtedy na faktach(zasadach ruchu drogowego) a nie na tym czy ktoś ma oklejone czy nie szyby.

W takiej sutuacji szyby przyciemniane mogą być przyczyną kolizji gdybyś to np.Ty wymusił na kimś pierwszenstwo np.włączając się do ruchu.To nawet w tym przypadku winny będziesz nie dlatego ,że masz oklejone szyby tylko dlatego że złamałeś przepisy ruchu i tyle .

trolu 
tr0l lub oxstyle :)

Mój samochód:: E-38 99r
Wysłany: 7 Maj 07, 15:02   

jak tak to sory slyszalem troszke inna wersje ...

Tak czy inaczej do mnie nigdy pan władza nie mial nawet pytania co do szyb :twisted:

maltarn 
Klubowicz
... młody ...

Mój samochód:: będzie to BMW
Wysłany: 7 Maj 07, 15:22   

może sie bał :P

maximus 
BAD LOOK BMW

Mój samochód:: BMW E36 318i
Wysłany: 7 Maj 07, 15:55   

Dziki napisał/a:
Trolu nie do końca się z Tobą zgadzam.
Tylko pijany kierowca jest obarczany winą za jakąkolwiek kolizję bez rozpatrywania/orzekania dlaczego jak i gdzie.

chyba ze sie nie ma prawka w ten czas tez jest zawsze wina tego ktory niemial prawka :D cos o tym wiem :D

-------

KONKURS NA BMW LATO 2007

-------

Odpowiedz do tematu