Kopia Forum BMW
BMW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Moderator
20 Wrzesień 06, 00:12
Korozja w BMW
Autor Wiadomość
DaVid BP BMW
DaVid

Mój samochód:: BMW 318 E36 93r.
Wysłany: 19 Kwiecień 06, 15:21   Korozja w BMW

Po zimie w moim aucie pojawila sie korozja w licznych miejscach(93r.)Czy to znaczy ze auto jest powypadkowe czy macie podobne problemy?Jak z nia walczyc i jakich srodkow urzyc?

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 19 Kwiecień 06, 15:38   

Hmm nie koniecznie musiala byc uszkodzona , jak by nie bylo zima jest ciezka dla auta ze wzgledu na sol sypana na drogach . Widzisz moja dawna 325 strasznie po zimie rdza wysypala musialem oddac do blacharskiego zakladu na wymiane progu oraz naprawianie nadkoli itd , kolejnej zlotej nic sie nie dzialo , ( buda stoi jeszcze na ogrodzie rozebrana )

W kombiaku rowniez mam zero rdzy , ale onajeszcze nie doswiadczyla zimy w polsce .

Ale nastepnym przykladem tego ze moze wysypac rdza , jest moj sasiad ktory jezdzi na taxowce okularem miskiem z 97/98 rocznika , i teraz po tej zimie rowniez musial oddac auto do poprawek , mojemu ojcu w E38 z 99r ktora jezdzi od 2000 roku poprzedniej zimy nie wytrzymalo i pojawila mu sie korozja na drzwiach . a wiekszosc wymienionych aut przeze mnie nie byla bita bynajmniej mam pewnosc na 100% do tego okularnika oraz e38 mojego ojca , wkoncu e30 to stare auta i ich stan ciezko okreslic ;) .

Czym zabezpieczac niestety tego to juz Ci nie powiem to jest loteria ...

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 19 Kwiecień 06, 18:29   

Podwozie podwoziem , tu mowimy akurat o blacharce zewnetrznej ...

Tomek_79 

Mój samochód:: BMW 318i e36 M43
Wysłany: 19 Kwiecień 06, 21:51   

Koszty takich napraw mogą byc naprawdę różne w zależności kto i gdzie to będzie robił i co jest do poprawienia. Jeśli nie ma dziury w elemencie, tomożna papierem ściernym zedrzeć wszystko do blachy, potem odtłuścić i oczyszczone miejsce pociągnąć specjalnym środkiem który neutralizuje pozostałości rdzy i powoduje, że w tym miejscu się już nie pojawi. Potem na takie miejsce nałożyc szpachlówkę wykańczającą i papierem wodnym na mokro wyrównac powierzchnię. Jesli chodzi o lakierowanie, to w przypadku drzwi proponuje własnoręczne malowanie. Można kupić lakier w sprayu (mieszalnie lakierów nabijają lakier do spraya na życzenie klienta) i pomalować drzwi do listwy. Zanim jednak zabierzemy sie do malowania, powierzchnię należy lekko zmatowić drobniutkim papierem i pomaliwac podkładem. Dopiero potem nalożyć 3-4 warstewki lakieru
Bardziej widoczne lelmenty radziłbym oddać do lakiernika.

Piotr 
Klubowicz
Master of users

Mój samochód:: E30 323 '84
Wysłany: 19 Kwiecień 06, 22:18   

KONRAD napisał/a:
Jakby ktoś miał ochote chetnie urzycze mu karchera i podjazdu zeby sobie umył podwozie po zimie.No problema <bmw_2>

ooooooooooo uklon_bmw i to jest myśl - dobadamy się na PW lub GG :mrgreen: :mrgreen:

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 19 Kwiecień 06, 22:19   

Mozna to zrobic tak jak mowi , lecz jednak ten lakier dorobiony do spreju niestety i tak bedzie sie roznic : (

Dorabialem do swojej poprzedniej coupe zlotej i niestety pomimo 2 mieszalni , 2 rozne lakiery wyszly a mieli i nazwe z kielicha i numery lakieru i nawet dalem im dekiel od wlewu baku ...

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 19 Kwiecień 06, 22:27   

No calkiem mozliwe :)

Wiem jedynie ze ten kolor co teraz obydwaj posiadamy niestety ale tez jest trudny do zrozbienia :mrgreen:

Jedynie lakiernik sprosta z naszym lakierem :)
Ja niedlugo musze dac zderzaki do polakierowania bo troche porysowane sa itd
A chce miec orginal pod kolor jak to shadow line ...

Mk-rally 
No Risk No Fun !!!

Mój samochód:: BMW 316i
Wysłany: 19 Kwiecień 06, 22:41   

ja mam shadow line wiec wiem o co chodzi :) :wink:

Tomek_79 

Mój samochód:: BMW 318i e36 M43
Wysłany: 20 Kwiecień 06, 10:57   

Wracając do własnoręcznego lakierowania, to jeśli naprawialiśmy dolną część drzwi (a najczęściej to właśnie tam pojawia się korozja), musimy polakierować całą dolną część drzwi aż do listwy. I tak jest niestety z każdym elementem. Jeśli ktoś naprawiał progi, to musi polakierować całe. W zadnym razie nie można robić ciapek (troche prysnę tu a troche tam), bo takie eksperymenty bedzie widać odrazu.
A z lakierami to już tak jest, że nawet po numerze z tabliczki ciężko jest dobrać w mieszalni. W wyniku działania słońca powłoka si ę starzeje i nieco blednie, dlatego później kolory nie pasują.
Ja robię w ten sposób, że w mieszalni robią mi najpierw próbkę a ja sprawdzam i jak nie pasuje, to robią następną i tak az do skutku. Niestety nie wszystkie mieszalnie sie na to zgadzają :( .

Zawsze ubytki można naprawić samemu a tylko lakierowanie powierzyć fachowcom. Napewno wyjdzie taniej.

Lis 

Mój samochód:: BMW318 1.8 Touring
Wysłany: 20 Kwiecień 06, 20:17   

Też mam walkę z rdzą na szczęście tylko w jednym miejscu otóż ruda wyłazi spod uszczelki na tylnej szybie sprawdziłem nazwe koloru (alpine weiss II ) i tak się zastanawiam czy przy białym kolorze takie dobieranie koloru też sobie można o kant d..py rozbić

jaro 
jaro

Mój samochód:: bmw 320i e30
Wysłany: 20 Kwiecień 06, 21:01   

Jasne że tak,biały jest kolorem o wielu odcieniach i często bywa jakieś nieporozumienie,polecam mieszalnie ''STANDOX lub SICKENS''jest małe małe prawdopodobieństwo błędnego koloru i wysoka jakość lakieru ,tylko trochę drożej cóż cos za coś. Pozdrawiam.

lukasz318is 
nie ma to jak BMW

Mój samochód:: bmw 318is
Wysłany: 4 Marzec 07, 14:14   

witam. u mnie tez sa slady korozji. ktore pojawily sie z prawej strony wychodzi z pod nadkola :( niestety z tym trzeba walczyc. ja np po kazdej jezdzie jak przyjezdzam do domu to biore szlałch i wodą plucze cale auto od gory do dołu. Bede musial niedlugo pojechac do blacharza lakiernika i trzea postawic fure, aby ta rdze zlikwidował, nie ktore czesci blacharskie polakierował ,spolerowal i good. pozdrawiam <bmw_1> <bmw> <bmw_2>

szawlik 

Mój samochód:: BMW 318i e36
Wysłany: 5 Marzec 07, 21:52   

jak macie taki problem to prosze pisac na priv chetnie pomoge. pozdrawiam

Borys 

Mój samochód:: MB W124 260E LPG '92 "Lalunia"
Wysłany: 14 Marzec 07, 11:03   

Koledzy, nie wiem jak Wasze E34, E36, czy E30 sa fabrycznie zabezpieczane, czy maja fabryczne cynkowanie blach, czy nie. W strarych Mercach W124 jest solidne zabezpieczenie antykorozyjne i jesli auto nie bylo bite (jak moje), nie powinna sie rdza pojawiac nawet po 15 latach. Kto nie wierzy, moge sie z nim umowic i niech szuka chocby jednego wyprysku..
Jednak kolega porownal swoj przypadek do okularnika W210.. Tam zabezpieczenie antykorozyjne jest jakies cienkie, zwlaszcza w modelach przed liftingiem (a taki ten chyba jest) i tam czesto ruda sie pojawia, zwlaszcza na drzwiach i przednim pasie.. Niby nowsze auto, a jednak ruda wylazi prawie jak w Oplach..
Tak wiec, jesli BMW ma fabryczny ocynk (a tego nie wiem) i nie bylo nigdy ruszone, to znajac solidnosc niemieckiej marki, rdzy byc nie powinno..
Pozdrawiam!
'88 MB 124 200TD Golasek - tata popyla :-)

Odpowiedz do tematu