Mój samochód:: BMW
Wysłany: 13 Marzec 07, 08:05 Czy mozna przerobic szyber dach manualny na elektryczny ?
Wlasnie tak ostatnio sie zastanawialem w sumie fajnie sie kreci ale czasami mnie trafia bo w czasie jazdy ludzie mysla ze pokazuje ze paly stoja i albo dziekuja albo mysla ze **** jedzie :] pozatym wygodniej byloby trzymac guzik niz machac :] Stad moje pytanie czy darady przerobic z orginalnego manuala na elektr. ? POzdro
wiec tak:
trzeba wykrecic korbke i przekladnie znajdujaca sie pod nia.
pod spodem bedziesz mial taka czarna blaszke a do niej donitowane sa takie 2 rurki w kt znajduja sie ciegna poruszajace dachem
carna blaszke musisz koniecznie wyjac poniewaz blaszka do elektrycznego dachu jest innaczej przetloczona
tu wlasnie przyda sie wiertarka-do roznitowania elementow
!! !!!!!!!trzeba pamietac zeby cos podlozyc miedzy dach a mechanizm najlepiej deseczke,zeby nie uszkodzic dachu!!!!!!!!!!!!!!!
sa teraz 2 wyjscia albo zalatwic sobie blaszke od elektrycznego dachu albo ta od korbki po prostu podciac tak aby zmiescil sie silnik.
Przekładkę taką robiłem. Potrzebujesz:
Silnik z całym mechanizmem, czyli prowadnicami i czarną blachą do której prowadnice i silnik są przymocowane.
Najlepiej całą wiązkę z przekaźnikiem i przyciskami. Da się ją ładnie i prosto wymontować więc nie trzeba jej ucinać i później lutować.
Opcjonalnie podsufitkę z wersji z szyberdachem elektrycznym, żeby wszystko ładnie wyglądało.
Możesz użyć starego szyberdachu razem z szynami i tymi "sprężynkami-popychaczami" używanymi do jego poruszania.
Zabieram się ciągle do zrobienia jakiegoś guide'a ale jestem leniwy i naweto mój szyberdach nie działa do końca bo trzeba go wyregulwoać i założyć nowy kawałek podsufitki. Ciężko mi się zabrać, ale może jak mnie zdopingujecie to dam radę.
PS. Jak by ktoś miał na sprzedaż szyberdach (sama blacha - klapa) w stanie - BEZ RDZY. To szybciej guide'a napiszę i zdjęcia zrobię bo będę miał na czym pracować. Na razie mam zaklejony taśmą, żeby nie ciekło.
_________________ Marcin 'meles' Borsuk
Bezużyteczną rzeczą jest uczyć się, lecz nie myśleć, a niebezpieczną myśleć, a nie uczyć się niczego.
bilii
Mój samochód:: bmw e-34 92r 2000 24v
Wysłany: 13 Marzec 07, 16:14
witam wszystkich jak ktos potrzebuje sterowanie,przekaznik,silnik.klapa,przycisk do sterowania to chuba mam.nie dawno sie przeprowadzilem i musze sprawdzic dokladnie co mam do e-30 pozdrawiam
Mój samochód:: Obecnie E36 316i [atlantisblau]. Była E34 525 TDS Touring 1994
Wiek: 23 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 182 Skąd: Kamienna Góra
Wysłany: 14 Marzec 07, 20:40
Panie ciesz sie ze masz w ogole szyberdach ja sie musze klimą zadowolic a lubilem łapki powystawiac marzylem o podwójnym szyberku w mojej E34 ale jest bez ale i tak igielka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum