Wysłany: 16 Styczeń 08, 12:22 Stacje LPG w NIemczech przy autostradach
Witam,
ma ktos może jakąś listę stacji z LPG przy autostradach??
Taką ogólną mam, juz znalazłem w necie, tylko tam są wszystkie i trzeba szukać przy autostradach jesli takowe są, a może wy już macie jakąś listę gotową tankstelli autostradowych.
Chodzi mi konkretnie o trasę Wrocław->Berlin->Hamburg i z powrotem.
Pozdrawiam
Mój samochód:: BMW e30 320I s4.10
Wiek: 32 Dołączył: 29 Wrz 2006 Posty: 344 Skąd: Szkocja/Jelenia Góra
Wysłany: 16 Styczeń 08, 22:38
Nie wiem czy wiesz, ale będziesz potrzebował "przejściówke" tzn. końcówka wlewu (nie wiem jak to precyzyjnie nazwać) bo w Niemczech mają inne pistolety (mniejsza średnica)
z tego co gdzies wyczytałem na forach to jedni pisali że podjezdzali i tankowali bez problemów, znow inni coś wspominali i jakiejść przejściówce.
Gdzie takową można kupić?
Gazownicy, stacje benzynowe??
Pozdrawiam
niektore stacje maja kilka dystryb. z ronymi koncowkami. ja jeszcze nie mialem problemu z tankowaniem LPG w niemczech, koncowki mozna dostac u gazownikow lub na stacjach z gazem
Wysłany: 17 Styczeń 08, 21:51
Kiedyś jak byłem w Monachium, podjechałem moim starym obdartym pugiem pod dystrybutor (pojedynczy automat na żetony lub monety gdzieś między blokami) próbowałem podpiąć i ... zdziwienie, później na normalnej stacji to samo. Jak zakładałem gaz w mojej beci u gościa który ma firmę montującą gaz w Niemczech, to gość powiedział, że tam jest inne wejście (koszt ok 80zł, wtedy). Teraz jadąc do Szkocji kupiłem też przejściówkę (65zł), która pasuje również na Holandię, niestety w Niemczech bezużyteczna
Jakis wogóle cyrk, niby unia europejska a takie pop...lenie z końcówkami do tankowania gazu.
Ciekawe gdyby w kazdym kraju była inna srednica pistoletów do tankowania i do tego każda marka miała inną średnicę wlewu paliwa to byśmy cały bagaznik przejściówek wozili.
W kazdym bądź razie w końcówkę na wszelki wypadek się zabezpieczę, bo znając zycie to te wieksze lepsiejsze stacje prawdopodobnie będą miały dwa pistolety na rózne końcówki, a jakyc panowie tadziowie to jedna i wtedy trzeba by jexdzić i szukać.
Jeszcze jedno, Sowa piszesz że próbowałeś podpiąć, czy to znaczy że w Niemczech nie tankuje Ci gazu ktoś z obsługi stacji tylko robi sie to samemu??
Dzięki za sugestie.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Byq 18 Styczeń 08, 08:59, w całości zmieniany 1 raz
na stacjach jakich ja soe spotkalem tankowalem sam
prosta sprawa przypatrz sie jak to robia u nas, naciskasz "spust" gniazdo zmniejsza srednice , wsadzac w zawor, puszczasz gniazdo pistoletu sie rozszerze i zakleszcza
Wysłany: 20 Styczeń 08, 01:01
Nie wiem jak to wygląda w Niemczech, bo w końcu nie zatankowałem i wracałem na Pb. Jednak wydaje mi się że samoobsługa - jak pisałem wyżej, znalazłem pojedynczy samoobsługowy dystrybutor z gazem (na monety) stojący gdzieś między blokami W UK na stcjach musisz sam sobie tankować, a te końcówki to projekt diabła Są strasznie nie wygodne
Niemcy i Holandia mają całkiem inne końcówki i trzeba kupować osobno ale jest też za około 70 zł uniwersalna końcówka z trzy częściowym adapterem. Wtedy można tankować w całej Europie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum