Witam.
Od jakiegoś czasu zaczęło huczeć wisco i w końcu stanęło, ale dlatego, że wiatrak tarł o chłodnicę i się zablokowało. Chłodnica nie jest przesunięta, wychodzi na to, że wisco (wiatrak) przesunął się do przodu. Ściągnąłem sam wiatrak, wisco na wyłączonym silniku da się zakręcić, jak silnik chodzi to wisco się kręci. Czy to jest po prostu wisco do wymiany czy problem tkwi gdzieś indziej?
Pozdrawiam Paweł
Mój samochód:: Była e30 2.0 była e34 2.0 jest e34 2.5 12v swapowane na 3.5
Wysłany: 31 Marzec 08, 17:56
tak wisco kreci sie cały czas! ale jak termostat sie otworzy dostaje temp. od chłodnicy wisco i wtedy zmienia obroty wisco! jest tam jak by sprzeglo odsrodkowe ale na innej zasadzie troche działa ale głownie zalezy od temp. chłodnicy! a co do wiatraka który stanoł na chłodnicy sprawdz poduszki od silnika moze masz zerwane i całosc sie przesuneła do przodu!
Dziś sprawdzę te poduszki, jeśli byłyby uszkodzone i silnik by sie przesuwał, to czy pociąga to za sobą uszkodzenie poduszek skrzyni biegów? Oprócz sprawdzenia wzrokowego da się jeszcze jakoś sprawdzić czy poduszki są uszkodzone? Dodam, że silnikiem nie rzuca i na aucie nie czuć żadnych drgań. Jednak jadąc dziś rano po kostce przy hamowaniu wisco (wczoraj ściągnąłem wiatrak i odległość między wiscem a chłodnica była z 0.5 cm) znów zaczęło na chwile trzeć o chłodnicę, więc przesuwanie się chłodnicy można wykluczyć. Czy ktoś wymieniał sam poduszki silnika w e30 bez kanału? Jakich narzędzi bym potrzebował i w jakim czasie da sie to zrobić? No chyba, że to nie poduszki i przesuwanie się wisca ewentualnie całego silnika może mieć inną przyczynę???
Mój samochód:: Była e30 2.0 była e34 2.0 jest e34 2.5 12v swapowane na 3.5
Wysłany: 1 Kwiecień 08, 18:30
poduszki najlepiej sprawdzic prosta sprawa wzrokowo lub pod miske podłozyc lewarek i unoscic i patrzysz czy silnik sam sie unosi czy z karoseria! jezeli poduszka jest zerwana unosi sie sam silnik ale to widac na oko! a bez kanału moze byc problem jezeli masz zerwne poduszki potrzeba bedzie troszke silnik naciagnac! a narzedzia potzrebne klucz nasadowy 17 chyba i lewarek najlepsza żaba!
Danich tak jak mówiłeś poduszki mam do wymiany. Jedna jest wręcz zerwana. Mam nadzieje, że uda się je wymienić bez większych kłopotów. Dzięki za wskazówki! Pozdrawiam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum