Kopia Forum BMW
BMW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Turbo... Da rade czy raczej nie?
Autor Wiadomość
Sigeh 
I am the One

Mój samochód:: BMW E-36 318tds
Wysłany: 8 Marzec 08, 08:49   Turbo... Da rade czy raczej nie?

Witam. Chcialbym sie dowiedziec od was pewnej ciekawej rzeczy a mianowicie, czy mozna do E-36 318 tds wstawic turbine z 2.5 litrowego silnika, oczywiscie przy wymianie korbowodow etc. Wiem ze da sie to zrobic w samochodach Volks Wagena, a fajnie by bylo jak i BMW bylo by podatne na ta modyfikacje :) pytanie_bmw

Josh Billings.

E34-Patryk 
Klubowicz

Mój samochód:: Było E34,jest padlina czyli E36
Wysłany: 8 Marzec 08, 16:35   

Ale co chcesz uzyskać? Moze lepiej wrzucic motor 2.5?

Sigeh 
I am the One

Wysłany: 9 Marzec 08, 08:32   

E34-Patryk napisał/a:
Ale co chcesz uzyskać? Moze lepiej wrzucic motor 2.5?

Motor 1.8 to 4 gary a 2.5 to juz 6 wiec na siedzeniu pasazera sobie dwoch nie poloze :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A chcial bym osiagnac to o co w tym wszystkim chodzi czyli poprawe mocy, bo ta 318-stka w dieslu to porazka pod tym wzgledem( mam nadzieje ze sie to zmieni w mojej) <bmw_1> <bmw_1>

Josh Billings.

kaspri84 
Przyjaciel Klubu

Mój samochód:: bmw E32 AC Schnitzer
Wysłany: 9 Marzec 08, 12:51   

A nie prosciej by bylo wrzucic tzw.Chip?? W profesjonalnych zakladach wgrają nową scieszke ktora bedzie indywidualnie stworzona pod twoje autko.Np.Jetronik robi to bardzo profesjonalnie.(pod chamownią itp) Mysle rozwiązanie prostrze ,a jednoczesnie duzo efektywniejsze.Hmm,jest tylko maly problemik,a mianowicie kasiora :)

Sigeh 
I am the One

Wysłany: 9 Marzec 08, 15:04   

kaspri84 napisał/a:
A nie prosciej by bylo wrzucic tzw.Chip?? W profesjonalnych zakladach wgrają nową scieszke ktora bedzie indywidualnie stworzona pod twoje autko.Np.Jetronik robi to bardzo profesjonalnie.(pod chamownią itp) Mysle rozwiązanie prostrze ,a jednoczesnie duzo efektywniejsze.Hmm,jest tylko maly problemik,a mianowicie kasiora :)

No wlasnie stary trafiles w dyche z ta kasa aktualnie jestem mozna powiedziec ze bez funduszy, a turbinke od 2,5l moge miec praktycznie za grosze dlatego wlasnie pytam czy to wypali, ale w sumie rozmawialem o tym z moim mechanikiem i twierdzi ze to sie uda chyba ze komputer bedzie wariowal i tu sie pojawia problem... W sumie turbina u mnie i tak do wymiany wiec zarzucimy ta od 2.5 i opisze dokladnie wszystko tutaj dla potomnosci :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Josh Billings.

Goglin 
Freunde am Fahren

Mój samochód:: e36 318is coupe
Wysłany: 10 Marzec 08, 00:14   

Sigeh napisał/a:
kaspri84 napisał/a:
A nie prosciej by bylo wrzucic tzw.Chip?? W profesjonalnych zakladach wgrają nową scieszke ktora bedzie indywidualnie stworzona pod twoje autko.Np.Jetronik robi to bardzo profesjonalnie.(pod chamownią itp) Mysle rozwiązanie prostrze ,a jednoczesnie duzo efektywniejsze.Hmm,jest tylko maly problemik,a mianowicie kasiora

No wlasnie stary trafiles w dyche z ta kasa aktualnie jestem mozna powiedziec ze bez funduszy, a turbinke od 2,5l moge miec praktycznie za grosze dlatego wlasnie pytam czy to wypali, ale w sumie rozmawialem o tym z moim mechanikiem i twierdzi ze to sie uda chyba ze komputer bedzie wariowal i tu sie pojawia problem... W sumie turbina u mnie i tak do wymiany wiec zarzucimy ta od 2.5 i opisze dokladnie wszystko tutaj dla potomnosci

Popieram tu kaspiego84, nie znam sie na trubniach ale tak starająć sie to zrozumieć co da wymiana turbiny z 2,5 jeżeli soft nie bedzie przystosowany do tego i turbina z 2,5 bedzie sterowana oprogramowaniem z 1.8 ??
Tapety
pablo-art
Ostatnio zmieniony przez Goglin 10 Marzec 08, 00:15, w całości zmieniany 1 raz  

Ziela 
tuning.zgora.pl

Mój samochód:: E30 325e 88r
Wysłany: 10 Marzec 08, 13:58   

Samo wrzucenie turbiny z wiekszym dmuchaniem raczej nie rozwiaze Ci problemu.
Tak czy siak skonczy sie na strojeniu i wydaniu pieniedzy.
Niestety ze zmiana parametrow sprezania turbiny wiaze sie cala reszta, czyli zmiana
parametrow mieszanki, czyli nowe strojenie kompa, czyli kasiora.
Tak wiec moze najpierw dowiedz sie ile mozesz wyciagnac ze swojej turbiny.
Tak czy siak czeka Cie strojenie i nowa mapa paliwowa.

Pozdro.

BTW a dac wszystko sie da kwestia tylko odpowiednich nakladow finansowych :D

Sigeh 
I am the One

Wysłany: 10 Marzec 08, 14:57   

Ziela napisał/a:
Tak wiec moze najpierw dowiedz sie ile mozesz wyciagnac ze swojej turbiny.

No z mojej turbiny to juz chyba sie nic nie wyciagnie bo ostatnie tchnienia zycia wydaje... :(

Josh Billings.

Ziela 
tuning.zgora.pl

Mój samochód:: E30 325e 88r
Wysłany: 10 Marzec 08, 15:23   

No to jezeli nie chcesz wydawac pieniedzy to musisz wlozyc turbine ktora bedzie tak samo dmuchac. W kazdym innym wypadku zeby chodzilo porzadnie, strojenie.

Odpowiedz do tematu