Mój samochód:: BMW E36 318is coupe
Wysłany: 3 Marzec 08, 21:36 Pytanko do zagazowanych ?
Witam . Pytałem już na forum o gaz,konkretnie o poradę w wyborze instalacji. Właściwie to nic konkretnego sie nie dowiedziałem. Chciałbym was prosić o konkretne porady na temat wyboru i eksplatacji LPG. I jeśli ktoś ma ochotę pisać teksty typu "Jak Cie nie stać na jazdę BMW to kup sobie Punto 1.0 " to niech sobie odpuści. Z góry dzieki za wszystkie odpowiedzi.
JARKO666
Mój samochód:: BMW 520i
Wysłany: 3 Marzec 08, 22:13 Re: Pytanko do zagazowanych ?
JEŚLI JUŻ TO GAZ SEKWENCYJNY CZYLI (WTRYSK LPG) I LEPIEJ NIE OSZCZEDZAĆ NA MONTAŻU ZAŁOŻYĆ DOBREJ FIRMY I W DOBRYM MARKOWYM ZAKŁADZIE W TEDY NIE BEDZIE PROBLEMÓW Z GAZEM A JEŚLI CIE STAĆ POLECAM INSTALACJE NA GAZ ZIEMNY
DUŻE KOSZTA ALE JAKA JAZDA GAZ ZIEMNY PRZY SPALANIU MA 120 OKTANÓW I CO WY NA TO FANI DYZLAAAAAA KLEKOCZĄCYCH BOCIANÓW
Wysłany: 3 Marzec 08, 22:18 Re: Pytanko do zagazowanych ?
JARKO666 napisał/a:
JEŚLI JUŻ TO GAZ SEKWENCYJNY CZYLI (WTRYSK LPG) I LEPIEJ NIE OSZCZEDZAĆ NA MONTAŻU ZAŁOŻYĆ DOBREJ FIRMY I W DOBRYM MARKOWYM ZAKŁADZIE W TEDY NIE BEDZIE PROBLEMÓW Z GAZEM A JEŚLI CIE STAĆ POLECAM INSTALACJE NA GAZ ZIEMNY
DUŻE KOSZTA ALE JAKA JAZDA GAZ ZIEMNY PRZY SPALANIU MA 120 OKTANÓW I CO WY NA TO FANI DYZLAAAAAA KLEKOCZĄCYCH BOCIANÓW
Wcale nie jest tak różowo z tym gazem ziemnym a to dzieki temu ze mamy powalone
przepisy , co roku wymagany jest dozór techniczny czyli badanie butli przez "biegłego"
poniewaz butla ma wytrzymywać wysokie cisnienia około 200 atmosfer , dzieki temu
Gazownia własnie rezygnuje z tych instalacji we wszystkich swoich autach , paranoja
ale to tylko w naszym pieknym kraju.
* tak na marginesie wyłącz Caps Lock'a bo KRZYCZYSZ !!!!!!!!!!!!!!!!!
** czy ten temat nie powinien byc w Paliwach alternatywnych ???????????
Mój samochód:: Była e30 2.0 była e34 2.0 jest e34 2.5 12v swapowane na 3.5
Wysłany: 4 Marzec 08, 03:13
Gaz ziemny moze jest polecany ale jest duzy problem w polsce z stacjami cpn!- do tego butle sa bardzo duzo i ciezkie a pojemnosc jest ich mała! Mnie osobiscie ostatnio bardzo zainteresowała instalacja gazu ciekłego ale tylko zainteresowala bo koszt montazu jest bardzo wysoki nawet chyba w polsce nie montuja! ale na gazie ciekłym auto jest mocniejsze niz na pb poniewaz w kolektorze ssacym sa wiercone według matrycy czyli w odpowietdnich miejscach i pod odpowiednim kontem dysze- gaz jest nimi wpuszczeny przy wyższych obrotach kolektor jest bardzo mocno schladzany wrecz prawie zmrozony co powoduje wzrost mocy! a tobie oczywiscie polecam sekwencje bardzo dobrze is sie spisuje! wszystkie bmw chodza b.dobrze na lpg pod warunkiem prawidłowego zalozenia i regulacji! cena na dobra sekwencje tak jak u nas to koszt ok 2500zł is ma 140kucy wiec reduktor musi byc troszke mocniejszy! pozdr.
Ostatnio zmieniony przez Danich 4 Marzec 08, 03:20, w całości zmieniany 1 raz
ja tez polecalbym sekwencje choc sam jej nie mam i bardzo zaluje kupilem moja bume ze zwykla instalacja ale zbieram kase zeby przerobic na sekwencje bo ze zwykla instalacja sa caly czas jakies problemy typu strzały w filtr powietrza itp. proponuje sekwencje a na temat ziemnego nie wiem za duzo wiec nic nie moge powiedziec pozdro
Mój samochód:: Była e30 2.0 była e34 2.0 jest e34 2.5 12v swapowane na 3.5
Wysłany: 4 Marzec 08, 20:24
co do stag300 to jest to samo co stag200 tylko ze stag300 ma szczelna obudowe komp. roznica cen ok 80zł! ale sa niezawodne jest to polska elektronika ale sprawdzona od wielu lat i spisuje sie super do tego reduktor Zawoli tez jest niezawodny i wtryskiwacze gazu np Waltek i instalka chodzi dlugo i bezawaryjnie! co do gazu ziemnego tak zwany CNG jest utrata mocy co do PB gdzie przy ins.4generacji sekwencji nie jest odczowalne roznica miedzy lpg a Pb, ins.5 generacji czyli gazu ciekłego wrecz odwrotnie wzrost mocy ok 5% od PB ale bardzo duze koszty montazu i chyba w polsce niedostepne!
Wysłany: 5 Marzec 08, 10:22
A powiedzcie mi jeszcze jedno,słyszałem ze sekwencja ma to do siebie że silnik musi sie przez dłuższą chwile zagrzać zanim się przełączy z PB na LPG. Czy to prawda?
jest to prawda, ale to jest nie długa chwila. jak jest bardzo zimno to muszę przejechać z 3 km a normalnie dużo krócej. jak auto jest jeszcze ciepłe to trwa to jakieś 5 sekund.
na każdej instalacji, gdzie gaz jest rozprężany w reduktorze do stanu gazowego powinno się nagrzać przynajmniej trochę silnik na benzynie i dopiero przełączyć na gaz. Słyszałem od mechanika, że jak odpala się z gazu na zimnym silniku to dostają np. uszczelniacze zaworowe, twardnieją od zimna.
_________________ M40 też silnik, można go polubić?
witam ja mam zwykła instalke bez kompa i nie miałem zadnych z nią problemów.Mam takie pytanie;czy do m20 nadaje się sekwencja?bo słyszałem ,że te silniki dobrze znoszą zwykłą instalację z komputerem
Mój samochód:: BMW e30 320I s4.10
Wiek: 32 Dołączył: 29 Wrz 2006 Posty: 344 Skąd: Szkocja/Jelenia Góra
Wysłany: 5 Marzec 08, 22:19
Rybka318is napisał/a:
słyszałem ze sekwencja ma to do siebie że silnik musi sie przez dłuższą chwile zagrzać zanim się przełączy z PB na LPG
W parowniku jest czujnik temperatury i po uzyskaniu na parowniku 25stopni (zależnie jak komp jest ustawiony) komp puszcza elektrozawór... No i każdorazowo kiedy odpalasz auto, zapalasz na Pb i po chwili przerzuca na LPG (jak silnik ciepły)
DIEGO E30 napisał/a:
czy do m20 nadaje się sekwencja?
Mam u siebie i zdecydowanie nadaje się, jednak cena za 6 garów jest "nieco" wyższa jak za 4 gary
Ostatnio zmieniony przez sowa 5 Marzec 08, 22:22, w całości zmieniany 1 raz
no ja przed założeniem gazu troche się interesowałem gazem i w końcu staneło na instalacji bingo s4 i spalanie w mieście wynosi ok15l przy rożnej jeździe:) sekwencja bardzo dobry wybór ale do 6garków blisko 4tys! ale gość u którego zakładałem powiedział ze do ych silników nie trzeba montowac sekwencji bo na zwykłej chodzi równie dobrze.
_________________ sami oceńcie:)http://imageshack.us/
Witam! mam IS-a ze zwylkym gazem 2 gen.(takiego juz kupilem )i powiem szczerze ze jest to totalna patologia!!!jak chcesz gaz i nie miec wiecznych problemów z autem zainwestuj troszke wiecej.pozdro
Wysłany: 9 Marzec 08, 09:21
Jok21 powiem Ci że dla mnie w grę wchodzi tylko sekwencja. Interesuje mnie teraz jakiej firmy najlepiej bedzie sie spisywać w BMW a konkretnie w ISie. Bo albo włoże sekwencje albo zostane przy PB, 2generacji nie biorę pod uwagę. [/quote]ZOBACZ MOJE AUTO
moj znajomy mechanik poleca instalacje stag300 jest dobra i tania,ja u siebie zamontowalem nawet tego wychwalanego wszedzie blosa i jestem nim rozczarowany,fakt zbiera sie lepiej od ok.4tyś obrotów ale falujace obroty i strzaly w dolot pozostaly.A co do twojej buni naprawde ladna przy okazji wrzuce do ogladniecia zdjecia mojej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum