spoon112
Mój samochód:: BMW 525TDS E-39
Wysłany: 21 Marzec 08, 23:01 Problem z zapaleniem w E-39 TDS.
Witam wszystkich.
Niedawno stałem się posiadaczem pięknej piąteczki w TDS-ie i jak to bywa z tym modelem silnikowym już mam mały problem. Ótóż podczas jazdy nagle autko zgasło, nie wiadomo z jakiej przyczyny i oczywiście nie chciało już zapalić. Wcześniej nic nie szarpało, nie przerywało, po prostu autko szło, że szok. Na diagnostyce po podpięciu komputera mechanik stwierdził uszkodzenie nastawnika pompy a także brak zasilania pompki elektrycznej w baku. Brak zasilania został usunięty, bo jak się okazało przekaźnik był troszkę zaśniedziały, co do nastawnika to czekam na wizytę u specjalisty od pomp. I stąd takie moje pytanko czy ktoś miał podobny problem w autku. Nadmienię tylko, że autko posiada immobilizer!Czy słaba bateria w kluczyku mogłaby także spowodować taki efekt i nie mógłbym zapalić autka??
Mój samochód:: 528i SE AUTO
Wysłany: 22 Marzec 08, 09:40
Nie sadze zeby bateria miala tu znaczenie>poza tym ona sie ponoc laduje podczas gdy kluczyk jest w stacyjce.A mozesz to latwo sprawdzic uzywajac zapasowego kluczyka.
spoon112
Mój samochód:: BMW 525TDS E-39
Wysłany: 22 Marzec 08, 10:15
Cześć
U mnie nie ma akumulatorka w kluczyku aby mógł się ładować poprzez stacyjkę , poza tym ładowanie występuje w młodszych modelach po liftingu po 98r. ale co do tego głowy nie dam sobie uciąć. Moje autko jest z 97r. Martwi mnie ten immobilizer bo różne komentarze tu na forum odnośnie jego czytałem i w sumie już mam taki młyn w głowie, że szok hehe Mam nadzieje, że jednak to faktycznie nastawnik poszedł, teraz nawet nie mam możliwości popatrzenia bo u mechanika stoi ale jak tylko autko zabiorę to jeszcze wszystko sprawdzę aby kasy w błoto nie wyrzucać. Może jakiś malutki przekaźnik poszedł, ale to chyba też by na komputerze wyszło.
Pozdrawiam!!
elmo0104
Mój samochód:: 325i coupe tylko automat
Wiek: 26 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 20 Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: 22 Marzec 08, 14:45
jesli nagle auto zgasło to mogłoby to byc wynikiem braku zasilania na pompce(tak jak mowiles). Ja jezdziłem tds-em i jak pompa siadła to były takie objawy ze na cieplym coraz ciezej zapalał, często zdażało sie tak ze nie reagował na dodawanie gazu(ja mu gaz w podłoge a obroty się nie zmieniały ) no i pozniej też juz gasł często sam z siebie ale to jak sie rozgrzał, odpalić też już nie mozna bylo, dopiero jak troche przestygł. Pozniej to już sie nie dało nim jeździć(wymiana pompy wtryskowej). Lej dobre paliwa, nie oszczędzaj na TDS delikatne są bardzo te pompy.
Pozdrawiam
_________________ power is nothing without controll
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum