Kopia Forum BMW
BMW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z zapaleniem w E-39 TDS.
Autor Wiadomość
spoon112 

Mój samochód:: BMW 525TDS E-39
Wysłany: 21 Marzec 08, 23:01   Problem z zapaleniem w E-39 TDS.

Witam wszystkich.
Niedawno stałem się posiadaczem pięknej piąteczki w TDS-ie i jak to bywa z tym modelem silnikowym już mam mały problem. Ótóż podczas jazdy nagle autko zgasło, nie wiadomo z jakiej przyczyny i oczywiście nie chciało już zapalić. Wcześniej nic nie szarpało, nie przerywało, po prostu autko szło, że szok. Na diagnostyce po podpięciu komputera mechanik stwierdził uszkodzenie nastawnika pompy a także brak zasilania pompki elektrycznej w baku. Brak zasilania został usunięty, bo jak się okazało przekaźnik był troszkę zaśniedziały, co do nastawnika to czekam na wizytę u specjalisty od pomp. I stąd takie moje pytanko czy ktoś miał podobny problem w autku. Nadmienię tylko, że autko posiada immobilizer!Czy słaba bateria w kluczyku mogłaby także spowodować taki efekt i nie mógłbym zapalić autka??

Z góry dziękuje!!
Pozdrawiam!!

Tomski 

Mój samochód:: 528i SE AUTO
Wysłany: 22 Marzec 08, 09:40   

Nie sadze zeby bateria miala tu znaczenie>poza tym ona sie ponoc laduje podczas gdy kluczyk jest w stacyjce.A mozesz to latwo sprawdzic uzywajac zapasowego kluczyka.
http://www.forum.maxbimmer.pl/-vt6879.htm#56043

spoon112 

Mój samochód:: BMW 525TDS E-39
Wysłany: 22 Marzec 08, 10:15   

Cześć happy_bmw
U mnie nie ma akumulatorka w kluczyku aby mógł się ładować poprzez stacyjkę , poza tym ładowanie występuje w młodszych modelach po liftingu po 98r. ale co do tego głowy nie dam sobie uciąć. Moje autko jest z 97r. Martwi mnie ten immobilizer bo różne komentarze tu na forum odnośnie jego czytałem i w sumie już mam taki młyn w głowie, że szok hehe :shock: Mam nadzieje, że jednak to faktycznie nastawnik poszedł, teraz nawet nie mam możliwości popatrzenia bo u mechanika stoi ale jak tylko autko zabiorę to jeszcze wszystko sprawdzę aby kasy w błoto nie wyrzucać. Może jakiś malutki przekaźnik poszedł, ale to chyba też by na komputerze wyszło.
Pozdrawiam!!

elmo0104 

Mój samochód:: 325i coupe tylko automat
Wysłany: 22 Marzec 08, 14:45   

jesli nagle auto zgasło to mogłoby to byc wynikiem braku zasilania na pompce(tak jak mowiles). Ja jezdziłem tds-em i jak pompa siadła to były takie objawy ze na cieplym coraz ciezej zapalał, często zdażało sie tak ze nie reagował na dodawanie gazu(ja mu gaz w podłoge a obroty się nie zmieniały :| ) no i pozniej też juz gasł często sam z siebie ale to jak sie rozgrzał, odpalić też już nie mozna bylo, dopiero jak troche przestygł. Pozniej to już sie nie dało nim jeździć(wymiana pompy wtryskowej). Lej dobre paliwa, nie oszczędzaj na TDS delikatne są bardzo te pompy.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu