Wysłany: 22 Grudzień 05, 18:32 pomocy buma mi sie gotuje pilne
mam problem buma zaczeła sie gotowac ja stałem w korku i potem cały czas ma 3/4 zakresu teperatury ostatnio był wymieniany płyn moze niezostało dobrze odpowietrzone zalezy mi na czasie bo we wtorek jade w góry gdzie to moge jutro (piątek zrobic?)
witam.może być termostat albo wisco.ale odpowietrz najpierw układ.niewiem jaki masz silnik.w moim m-40 masz dwa odpowietrzniki,jeden na obudowie termostatu a drugi koło wlewu płynu.lejesz aż woda niepójdzie.w 6-cylindrówkach masz odpowietrznik koło termostatu[chyba] .napisz jaki masz silnik!!
na obudowie termostacie,koło kolektora ssącego masz taką śrubkę.nalewasz płyn do zbiorniczka wyrównawczego do znaku.odkręcasz śrubkę[na termostacie] odpalasz auto[troszkę gazu tak z 1500 obrotów i czekasz aż płyn z niej wyleci[bez powietrza!],zakręcasz i poowinno być dobrze!.a jak nie to po termostat jutro .pozdro
sprawdz wiskozę, na rozgrzanym silniku - najlepiej otworzyć maskę - jak dodasz gazu to powinno się załączyć wisko, będziesz wiedział bo dmucha jak cholera jakby odrzutowiec startował, cały piasek spod auta wydmuchuje
i oczywissta sprawdz termostat:
dolna rura -po lewej stronie od przodu auta - od chłodnicy powinna się powoli rozgrzewać w miarę jak termostat się otwiera, przy gorącym silniku powinna być też gorąca jak nie jest to zwalony termostat
mogę dzisiaj podjechać jak byś nie wiedział jak sprawdzić albo odpowietrzyć , jak coś GG
Co do wiska to w mercedesach 123 było to wadą fabryczną i tam robili taki myk że na krótko spinali wentylator żeby się kręcil bez sprzęgła wiskozowego jak to sie robi to Ci nie powiem nie jestem doinformowany
nie radzę zapinać na sztywno, podobno od tego pompa wody szybciej pada
u mnie było to samo - gotował się na światłach ale naprawiłem , Matrix zadzwoń to pomogę, może uda się też naprawić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum