Kopia Forum BMW
BMW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Moderator
19 Wrzesień 06, 21:34
Moja Bunia ma Raka :(
Autor Wiadomość
NiCKOS 

Mój samochód:: BMW E30 318 M40
Wysłany: 24 Luty 05, 13:18   Moja Bunia ma Raka :(

Moje ukochane M40 316 jak sie ostatnio dowiedziałem ma raka a wszystko zaczeło sie od tego ze kolega wpadł moim bmw do rowu noi myślałem że nic sie nei stało bo zawisł tylko na krzaczkach. A jednak stało sie zaczeły klepać zawory w sumie to myślałem że do regulacji ale potem przecież zaklnołem że coś jest nie tak bo ma bunia ma hydroregulatory postanowiłem podnieść pokrywe zaworów i co ? Wałek rozrządu ma raka szklanka przetarta do wymiany czy ktoś wie ile moze kosztować nowy wałek ze szklankami ? czy lepiej kupić używany ? mam silniczek 1,6 M40 . Z tego co słyszałem moge w na tym jeździć proponowali mi dolanie specyfikatu coś w stylu STP ale nie zbyt bardzo przychylnie jestem do tego nastawiony przecież silniczek mimo przebiegu 230 tys był w idealnym stanie ja to naprawie bo ja nie moge żyć bez mojego autka pozdrawiam Funs BMW

Pershing 
Motorniczy

Mój samochód:: BMW E34 525i & E36 320i & Honda CB 750
Wysłany: 25 Luty 05, 08:37   

Hej !!

Jak juz gdzieś zostało napisane to że wpadł nie ma nic wspólnego z rozrządem , a klepiące zawory to juz chyba każdy uzytkownik M40 przerabiał. Niestety jesli wałek jest przetarty to krzywki - dzwigienki też , ja wlasnie skończyłem taka operacje u siebie , komplet dzwigienek kosztuje 570zl :( a o wałek lepiej nie pytać , poszukaj uzywanego wałka , mnie sie udało taki kupić bez problemu za 350zl (po 15tyś km) jak nowy :) Jak rozbierzesz i wyjmiesz hydroregulatory to oczyść je i delikatnie ściśnij (0,3-0,4mm) w imadle , troche oleju z nich wypłynie i unikniesz niespodzianki typu "zawór sie nie domyka i nie chodzi na 1 gar". Sprawdz też rurke smarującą wałek rozrządu czy jest czysta i czy otworki nie są zapchane , to również częsta dolegliwość i przyczyna wycierania się wałka

pozdro

NiCKOS 

Wysłany: 25 Luty 05, 21:21   hmmm

Podobno nowe czesci bedą kosztowały około 1500 zł wałek z hydroregulatorami ale to nei koniec bo jak miałbym wymienić hydroregulatory to musze także wyminić uszczelke pod głowicą musze pasek rozrządu nowy naciągnąć i sprawdzić koniki bo podobno przez nie może wałek nie dostawać smarowania i się wyciera rurki te zapychajai polecają co 2, 3 wymiany oleju sprawdzić te rurki:P Pozdro Funs BMW

Pershing 
Motorniczy

Wysłany: 26 Luty 05, 07:40   

Cytat:
musze także wyminić uszczelke pod głowicą

Miales na myśli uszczelke pokrywy zaworów?? :D

Na te rurke jest sposób aby sie nie zapychala , zdejmujesz , rozbierasz ją na 3 części , potrzeba kawałek gietkiej linki , takiej jak do prędkościomerza. Szorujesz rurke w srodku tą linką , płuczesz rozpuszczalnikiem , potem wydmuchujesz kompresorem. Otworki w rurce maja srednice ok. 1 mm , bierzesz na wiertarke , rozwiercasz na 2mm i jest GIT , wiecej sie nie zapcha :wink: . Ja do tego jeszcze robilem płukanie silnika , do starego oleju lejesz taki specjalny preparat , sprzedają go w ASO BMW nigdzie indziej nie dostaniesz (kosztuje 350zl :shock: ) i silnik z tym musi chodzic 4-6 h na wolnych obrotach. Gasisz , wymieniasz olej ,filtr i w silniku juz nie ma ANI GRAMA nagaru i rurka nie ma sie czym zatkać :)

pozdro

NiCKOS 

Wysłany: 1 Marzec 05, 12:01   nieee

no przecież żeby wymienić hydroregulatory inaczej szklanki musze podnieść głowice postanowiłem że udam się z tym do Heinricha niech zrobi mi sportowy wałek i dokupie szklanki sportowe i będzie się całkiem dobrze kręcić poskładam do kupy i na droge :)Pozdro FunS BMW

Pershing 
Motorniczy

Wysłany: 1 Marzec 05, 12:38   

Cytat:
no przecież żeby wymienić hydroregulatory inaczej szklanki musze podnieść głowice
ja wymieniłem bez ruszania głowicy :roll:

NiCKOS 

Wysłany: 2 Marzec 05, 14:20   to będziesz miał okazje

będziesz miał okazje wymienić u mnie :)

NiCKOS 

Wysłany: 10 Marzec 05, 17:00   znalazłem

znalazłem wałek rozrządu nowy febi Bilstein za 450 zł a szklanki po 50 zł wiec nic tylko brać sie do roboty jeszcze uderze do Heinricha moze zrobi mi sportowy wałek z tamtego i szklanki sportowe może poprawie osiagi troszke ...

Pershing 
Motorniczy

Wysłany: 11 Marzec 05, 09:20   

szklankami osiągów nie poprawisz , one regulują tylko luz zaworowy. Nie wiesz gdzie tu są we wrocku jacys magicy , którzy mogli by mi założyć chip za jakies rozsądne pieniądze ?

NiCKOS 

Wysłany: 11 Marzec 05, 12:02   szklanki nie poprawią osiągów

nie licze na to żeby szklanki poprawiły zaworów ale do takiego wałka potrzebne są takie szklanki bo ten wałek jest twardszy i to musi grać ale nie wiem co dalej z tym bo mam do kupienia BMW E-34 520 24 V do poprawek i nie wiem czy sie skusze ... na nią :) a co do chipa nie mam znajomego żadnego takiego ale jakbym miał co kolwiek ingerować w silnik to bym zrobił już tuning do 150 koni od dolotu (filtr stożkowy ale i zrobić nowy dolot powietrza mozna pociąć morde czyli błotnik i tam ustanowić nowe miejsce tylko tak żeby nie dostawało się zimne powietrze mozna także zrobić to na masce kolejny wlot żeby było lepsze chłodzenie) po wylot...:) zmodyfikował bym silnik zaczynając od głowicy usunąc nadlewy wypolerować kanały wałek rozrządu sportowy ze szklankami zawory też można zmodyfikować żeby był krótszy czas wietrzenia cylindrów i zmienić odpowiednio faze rozrządu możesz wstawić blok od silnika 1,8 bo silniki są te same a róznią sie tylko średnicą cylindra bo jak wiesz w bmw komora spalania jest w cylindrze a nie w głowicy wieć planowanie jej nic nie da mozesz ją liznąć lekko żeby nie była krzywa dalej w misce olejowej zrobić żeberka koło pompy olejowej tak to ta okragła co jest na środku żeby jak najwiecej oleju zostawało w obrębie pompy olejowej żeby na zakrętach olej nie odpływał i żeby było cały czas smarowanie co do wylotu jak masz sonde lambda i katalizator to możesz katalizator ustawić jak najblizej silinka zaraz za sondą lambda żeby gorące powietrze dostawało sie do katalizatora będzie szybciej odprowadzać spaliny i możesz zmodyfikowac kąty dostawania sie spalin do katalizatora żeby były one łagodniejsze i żeby był mniejszy kąt dostawania sie spalin a potem dopiero możesz jej chipa wsadzić i masz szatana drogowego nie powinna palic więcej tym bardziej powinna palić tyle co 1,8 a moze i nawet tyle co 1,6 po tej modyfikacji głowicy masz pewność że nagar sie nie bedzie osadzał wszystko bedzie pieknie i będziesz miał potężnego buta ...Więcej grzechów nie pamiętam ....:)

Odpowiedz do tematu