Robi sie ciepło więc pomyślałem żeby włączyc klime i rozruszac ją po zimie.
Pierwsze co mnie zaniepikoiło to pływanie obrotów co jakieś 20 sekund... podniosłem maske i zobaczyłem że pompa klimy się zacina tzw. nie obraca się środkowa częśc pompy (ale tylko przez chwile stoi a potem działa przez 20 sekund i znowu to samo)
tak ma byc tam masz sprzeglo (elektromagnetyczne ?)
sprezarka sie uruchamia tylko kiedy potrzeba, czyli gdy w ukladzie spadlo cisnienie. przy takiej temperaturze jak teraz klima nie musi za duzo chlodzic, wiec i sprezara uruchamia sie tylko na chwile
swoja droga w zimie tez nalezy uzywac klimy:
-zeby miala ciagle smarowanie
-do osuszania powietrza, czyli np. odparowania szyb
Ostatnio zmieniony przez gustuff 30 Marzec 08, 15:36, w całości zmieniany 2 razy
nie kloc sie ze mna
nie ma znaczenia czy klimatronik czy zwykla - sprezara jest ta sama.
i nie jest to kwestia, ze jak leci chlodne powietrze, to sprezarka ma dzialac. jezeli w obwodzie jest cisnienie o wartosci w jakims okreslonym zakresie to sprezarka sie zatrzyma (przy pomocy sprzegla - "srodek" staja), a jak cisnienie szybko spada (np. wlaczony max. nadmuch) to sie wtedy wlaczy.
a jak ci sporo obroty faluja to juz inny problem - sie moze zaciera i daje duzy opor, ale to juz twoja wina, bo trzeba bylo uzywac w zimie tez.
u mnie w tym samym silniku obroty tez minimalnie spadaja, ale raczej tylko na zimnym silniku.
no zawsze jest tak jak mowie ;P
z oczyszczeniem to nie mam pojecia. jak mocno Ci te obroty spadaja, o ile? to zobacze jak to u mnie wyglada. pewnie warto byloby zrobic przeglad i nabic klime, zeby zaaplikowac nowy olej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum