Kopia Forum BMW
BMW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki olej ?
Autor Wiadomość
Rybka318is 
Rybka318is coupe

Mój samochód:: BMW E36 318is coupe
Wysłany: 12 Marzec 08, 16:46   Jaki olej ?

Witam. Zbliża się wymiana oleju w moim maleństwie.W poprzedniej wymianie wlałem Mobil SuperS 10W40. To była pierwsza wymiana odkąd ja eksplatuje autko i nie wiem co było wlane wcześniej. Silniczek ma 210tys/km (przynajmniej tak pokazuje :? ) Co radzicie,zostać przy tym samym czy może polecacie coś innego. :?: <bmw_3>

Kri$$ 
drifter amator

Mój samochód:: e36 316 coupe
Wysłany: 12 Marzec 08, 17:17   

Mobil SuperS to dobry olej - ja bym przy nim pozostał, bo jeśli nie wiesz co było wcześniej zalane, to lepiej lać półsyntetyk - bo może tak jak u mnie, mądry poprzedni właściciel zalał mineralem...

MoRzAn 
BMW Fan

Mój samochód:: BMW e36 316i M43
Wysłany: 13 Marzec 08, 14:51   

Ja zalewam autko też 10W40 bo przy przebiegu około 190 tyś mozna go smialo lac. Polecam Castrola Magnatec bardzo dobry olej, ostatnio jak go wymieniałem to mimo ze po 15 tys to stwierdziłem ze mogła jeszcze na tym jeździć hehehe ale lepiej sie trzymac regularnych wymian. A co do marki oleju to po prostu bierz te lepsze Mobil zawsze był bardzo dobrym olejem wiec spox. Pozdro
Ostatnio zmieniony przez MoRzAn 13 Marzec 08, 14:54, w całości zmieniany 1 raz  

Kosa 
Klubowicz

Mój samochód:: E30 318iA, E30 320i
Wysłany: 13 Marzec 08, 14:54   

Cytat:
wlasnie wlasciciele samochodow w ktorych plynie castrol magnatec niech sie strzega. Slysze ( jako ze pracuje w branzy olejowej ) coraz czesciej ze zapiekaja sie panewki oraz zawory i czesci z nimi zwiazane , olej nie ma konstystecji plynnej tylko jakies gluty sie robia, nie wsponme o tonach nagaru .. w kilku wiekszych serwisach niestety robiono juz remonty silnikow... takze strzezcie sie !!!

heheh i w wiekszosci wartszatatow maja podobne zadnie o tym zajebiscie rozreklamowanym i drogim oleju

rowniez słyszałem w 3 warsztatach takie opinie

MoRzAn 
BMW Fan

Wysłany: 13 Marzec 08, 15:03   

A to ciekawe jeszcze czegoś takiego nie słyszałem. Chyba 2 razy wymieniłem olej w aucie odkad je mam, a przyjechało na castrolu i to leje dalej i szczerze to zadnych dziwnych glutow itp. nie zauwazylem i olej dobrze wyglądal tzn zwyczajnie bez zastrzerzen. Moze pomyslec o zmianie marki oleju ?? :shock: :( heheheheh Przestraszyłeś mnie

Kri$$ 
drifter amator

Mój samochód:: e36 316 coupe
Wysłany: 13 Marzec 08, 15:26   

mnie również :shock: teraz mam zalanego magnateca :|

Piotr 
Klubowicz
Master of users

Mój samochód:: E30 323 '84
Wysłany: 13 Marzec 08, 15:46   

a ja myślę że taka firma nie pozwoliłaby sobie na takie numery, prawdopodobnie opisywane problemy z "castrolem" spowodowane były jego nieoryginalnością i tyle,

nie wierzę że Castrol, Elf czy inne światowe marki robią olej który niszczy silniki :mrgreen:

MoRzAn 
BMW Fan

Wysłany: 13 Marzec 08, 16:05   

Właśnie Castrol, Elf, Mobil to jednak jedne z lepszych olei więc naprawde dziwi mnie to. Może faktycznie chodzi o niepewne źródło to tak jak ludzie robią z benzyną i ON najpierw spoko bo za fajną kasę a potem jak silnik R.I.P to wielkie halo robią. A pracowałem trochę w Polkowickim Volkswagen Polska i tam tylko castrole leją( chyba ze sie zmienilo ostatnio) i takie polecają do aut. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu