Kopia Forum BMW
BMW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki olej do automatycznej skrzyni biegow e36 325i?
Autor Wiadomość
elmo0104 

Mój samochód:: 325i coupe tylko automat
Wysłany: 14 Marzec 08, 16:03   Jaki olej do automatycznej skrzyni biegow e36 325i?

Jaki olej zalac do tej skrzyni najlepiej? Jest toskrzynia 6-cio biegowa. Sa jakies dedykowane przez BMW? Nie chce straci biegow :P

Czy to prawda ze calego oleju sie nie spusci z automatu?ile procentowo zejdzie tego oleju?[/code]

Kosa 
Klubowicz

Mój samochód:: E30 318iA, E30 320i
Wysłany: 14 Marzec 08, 21:07   

ja lalem ATF 220 Mobila

calego nie spuscisz przy statycznej wymianie oleju (korkami spustowymi) wymienisz tak 40-60% oleju

Cytat:
Dynamiczna wymiana oleju pozwala na prawie całkowitą wymianę oleju zużytego na olej nowy. Po Statycznej wymianie oleju odkręcamy przewód powrotu oleju z chłodnicy olejowej w kierunku skrzyni biegów i montujemy specjalną przystawkę z kranikiem umożliwiającym regulację ilości wypływającego oleju. Do wlewu oleju montujemy specjalne urządzenie, które również posiada kranik umożliwiający dozowanie takiej ilości oleju jaka wypływa z przewodu powrotu oleju z chłodnicy olejowej. Napełniamy urządzenie odpowiednim dla danego typu olejem, ustawiamy w określonym położeniu oba kraniki i uruchamiamy silnik samochodu. Następnie powoli załączamy wszystkie położenia dźwigni zmiany biegów od (naprzykład P-R-N-D-3-2-1, 2-3-D-N-R-P). Czynność tą powtarzamy do momentu wypływu z przewodu chłodnicy czystego oleju. Następnie wyłączamy silnik. Podłączamy ponownie przewód powrotny z chłodnicy olejowej do skrzyni biegów i odłączamy urządzenie napełniające. Uruchamiamy ponownie silnik i przeprowadzamy kontrolę poziomu oleju. W razie konieczności korygujemy stan do stanu właściwego. Praktycznie przy dynamicznej wymianie oleju połączonej z płukaniem skrzyni, konwertora i chłodnicy ilość użytego oleju powinna równać się ilości pełnego stanu przewidzianego dla danego typu skrzyni + dodatkowo około 20% do 30%.

Ostatnio zmieniony przez Kosa 14 Marzec 08, 21:09, w całości zmieniany 1 raz  

elmo0104 

Mój samochód:: 325i coupe tylko automat
Wysłany: 17 Marzec 08, 22:47   

Jaki rodzaj wymiany zastosowałeś? Jakaś różnica w pracy skrzyni byla po pierwszej Twojej wymianie?

Kosa 
Klubowicz

Mój samochód:: E30 318iA, E30 320i
Wysłany: 18 Marzec 08, 07:20   

znajomy mi robił wiec chyba normalnie korkiem, po wymianie skrzynia lżej pracuje, delikatniej zmienia biegi

przy wymianie dynamicznej może pójść nawet 2xwiecej oleju ale jak bym miał taka okazje to wymienił bym w tej sposób

pamiętaj tez o wymianie filtra

pozdr

Odpowiedz do tematu