Kopia Forum BMW
BMW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
jak wymontowac zegary z e36 ?
Autor Wiadomość
zaba84 
Paweł

Mój samochód:: byla BMW E34, jest E36
Wysłany: 3 Marzec 08, 18:52   jak wymontowac zegary z e36 ?

Witam, zauwazylem dzis ze salila mi sie zarowka od strzalki/ kierunkowskazu w zegarach. Wykrecilem te 2 srobki od gory i zegary wychodza ale jest jakis opor, niechcialem cianac na hama zeby cos sie nieodlaczylo bo niema jak wsadzic tam reki zeby potem podlaczyc.

Jak je wyciagnac ? Czy jak je wyciagne to bezproblemu potem podlacze bez wkladania tam lapek?

barteke36 

Mój samochód:: e36 325
Wysłany: 3 Marzec 08, 19:33   

wyciągałem licznik kilka razy.mam mniejszą kierownice więc nie musiałem jej odkręcać.nie miałem żadnych oporów przy wyjmowaniu. tam raczej nic nie urwiesz bo są tam wtyczki zabezpieczone przed wysunięciem. u mnie odkręcam srubke od plastku przy kierwnicy-osłania stacyjkę( jedna odkręca sie od góry) a później wyciągam.używam troche siły.ale to ze względu na ten plastik przy stacyjce.pozdr.

zaba84 
Paweł

Wysłany: 3 Marzec 08, 19:37   

barteke36 napisał/a:
wyciągałem licznik kilka razy.mam mniejszą kierownice więc nie musiałem jej odkręcać.nie miałem żadnych oporów przy wyjmowaniu. tam raczej nic nie urwiesz bo są tam wtyczki zabezpieczone przed wysunięciem. u mnie odkręcam srubke od plastku przy kierwnicy-osłania stacyjkę( jedna odkręca sie od góry) a później wyciągam.używam troche siły.ale to ze względu na ten plastik przy stacyjce.pozdr.

ale jak i wychodza cale zegary z wtyczkami?? kable sa dlugie i co linka od predkosciomierza... tam niema miejsca zeby rece za licznik/zegary wsadzic to jak to poodlaczaci na odwrot?

ja wykrecilem te dwie srobki od gory ci sa wkrecone w deske i zaczelem wyciagac to poszlo lekusko z 2-3 cm i potem jakies opory...
Ostatnio zmieniony przez zaba84 3 Marzec 08, 19:39, w całości zmieniany 1 raz  

misiosl 

Mój samochód:: e30 320i
Wysłany: 3 Marzec 08, 19:39   

http://bmwe32.masscom.net...lusterBulbs.htm ja wyjmowałem zegary w e30 i ta mała instrukcja sie przydała...wiec i może Tobie też sie przyda:) powodzenia

[ Dodano: 3 Marzec 08, 19:45 ]
http://bmwe32.masscom.net...lusterBulbs.htm miało być tak:)

Tommasso 

Mój samochód:: Było i jest ich troche ;-)
Wysłany: 3 Marzec 08, 19:46   

E 36 linki nie ma , to licznik elektroniczny , są 3 wiązki podpięte

Ale musisz wpier licznik o pól obrotu obrucić by mieć do nich dostęp .
Jak widzisz na zdjęciu , wtyczki są na takich zatrzaskach - które jak przesuniesz to same sie wysuwają ( wtyczki ) osobiście nigdy nie miałem problemów z wyciągnięciem licznika bez ściągania kierownicy , zarówno bez jak i z Airbag-iem , ale są mechaniorzy którzy twierdzą że to niemożliwe :lol: , faktem jest że z kierownicą licznik wychodzi w jednym tylko położeniu i ciężko to poprzez klawiature przekazać , jak nie dasz rady to ściągnij kiere , jeśli masz airbag to odłącz akumulator - z tyłu kierownicy masz małe imbusy , albo torxy - poduszka wyjdzie po ich odkręceniu , bez Airbagu sprawa jest chyba oczywista :)

Licznik dość ciasno leży , ale nie bój sie troche ponaginać dechy jest stosunkowo miekka , oczywiście bez przesady <bmw_1>

Pozdrawiam Tommasso

[ Dodano: 3 Marzec 08, 19:52 ]
Aaaaaaa <bmw_1>
Jak odkręciłeś górne śrubki to przechylasz licznik w dół , później bedziesz mógł nim manewrować na boki aby odłączyć wiązki , jak powiekszysz zdjęcie tylu to sa w czarnym , niebieskim , i białym łączu podlaczone - pasuje tylko w jedno miejsce wiec przy ponownym podlaczaniu nic nie pomylisz .

Pozdrawiam Tommasso <bmw_1>

zaba84 
Paweł

Wysłany: 3 Marzec 08, 19:59   

i Gitara, wielkie dzieki za pomoc .... Pozdro... bmw_beer

Odpowiedz do tematu