Kopia Forum BMW
BMW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
[36]2pytania
Autor Wiadomość
smok 

Mój samochód:: BMW 318 m43
Wysłany: 30 Marzec 08, 23:14   [36]2pytania

Witam,przejde od razu do rzeczy.
1.Chcialem spytac czy orientuje sie ktos z was czy gdzies w okolicach Włocławka(kuj-pom) regeneruja uklad kierowniczy(maglownice),mam jakies luzy po prawej stronie,czy to wogole jest mozliwe? i jaki to moze byc koszt?Chodzi o auto 318i,m43,94r.
2.Juz kiedys o to pytalem ale nie uzyskalem jasnej odpowiedzi,moze ktos kto sie zna,lub przerabial ten temat wypowie sie jak to jest;...
Otoz czeka mnie wymiana calego zawieszenia i w zwiazku z tym chcialem sie dowiedziec pare rzeczy,czy np w moim aucie 318i,m43,94r sa aluminiowe wachacze?i czy w tych wachaczach sa wymienialne elementy gumowe?czy tak jak np jest w audi a4,ze trzeba wymienic caly wachac bo inaczej sie nie da.I jak to ma sie do przedniego zawieszenia,a jak do tylniego?Co trzeba wymienic?i jakie moga byc koszty czesci?chodzi mi oczywiscie o ceny oriantacyjne,tak zebym wiedzial ile cięgów mam szykowac...
Pozdrawiam.

PIT 
Przyjaciel Klubu

Mój samochód:: 318i E30 cupe M10 4 biegi 1984
Wysłany: 30 Marzec 08, 23:32   

witka masz zamiar to robić sam czy do warsztatu ? jak sam to jakieś 100% wartości części masz w kieszeni jak w warsztacie to jesteś jakieś 100% wartości części w plecy . Co do elementów gumowych to się nie orientuję

Danich 
E34

Mój samochód:: Była e30 2.0 była e34 2.0 jest e34 2.5 12v swapowane na 3.5
Wysłany: 31 Marzec 08, 16:43   

co do maglownicy moze ona jest sprawna a drazek ma luz czyli tylko wystarczy go wymienic nie potrzeba zadnych regeneracji trzeba dobrze sprawdzic! a co do zawieszenia tam sa chyba normalne wachacze na sworzniach i tuleja chyba gumowo-metalowa ktore tez sa wymienne! czyli jezeli znasz sie na mech dasz sam rade!

Piotr 
Klubowicz
Master of users

Mój samochód:: E30 323 '84
Wysłany: 31 Marzec 08, 17:18   

co do wachaczy to już do znudzenia powtarzam www.realoem.com czyli:

http://www.realoem.com/bm...242&hg=31&fg=05

smok 

Wysłany: 31 Marzec 08, 22:15   

Piotr dzieki za obrazek ale wybacz nie znam angielskiego,ale mam rozumiec ze wachacze sa aluminowe w moim aucie tak?i ze czesci oznaczone numerami (3),(4,5,6)oraz (19) z tego obrazka sa wymienialne?,a jak to ma sie do tylnego zawieszenia?i jakie sa orientacyjne koszty czesci calego zawieszenia?chodzi o jakas przyblizona sume,moze ktos juz remontowal swoje zawieszenie w e36?
A jesli chodzi o maglownice to bylem na szarpakach i wyszlo,tzn jakis mechanik stwierdzil ze jest luz po prawej stronie i ze prawdopodobnie to da sie zregenerowac,stad moje pytanie...

Rybka318is 
Rybka318is coupe

Mój samochód:: BMW E36 318is coupe
Wysłany: 1 Kwiecień 08, 10:02   

Witam.Ja wymieniałem gumy więc tak ; simerblok (nie wiem czy poprawnie napisałem nazwę :oops: ) czyli gumowa tuleja ok 50zł komplet na oba wachacze. Sworzeń wachacza przedniego (krótki) ok 45zł sztuka , sworzeń długi podobna cena. I oczywiście wszystko jest wymienne,nie trzeba zmieniac całego wachacza. No i łącznik stabilizatora,można kupić już za jakieś 50zł komplet ale radze kupić coś droższego,najlepiej oryginał bo podróbki nie wytrzymują nawet 5tys/km.

smok 

Wysłany: 1 Kwiecień 08, 22:29   

Ok dzieki za info, to jeszcze powiedzcie mi czy w 1000zl zmieszcze sie za czesci calego zawieszenia,zarowno przedniego jak i tylnego razem z amortyzatorami i cala reszta niezbednych czesci(bez robocizny)?
A co do tej maglownicy to czy ktos sie orientuje czy i za ile to regeneruja?Najlepiej w okolicach Włocławka(kuj-pom)?

PIT 
Przyjaciel Klubu

Mój samochód:: 318i E30 cupe M10 4 biegi 1984
Wysłany: 1 Kwiecień 08, 22:49   

możesz się nie zmieścić zależy jakie części będziesz kupował jak najtańsze to może ale wątpię

smok 

Wysłany: 1 Kwiecień 08, 23:13   

A moze ktos wimienic jakos w punktach co jest potrzebne i ile mniej wiecej dana czesc kosztuje?

Rybka318is 
Rybka318is coupe

Wysłany: 2 Kwiecień 08, 08:55   

Poza tym co już napisałem wcześniej to najtańsze amory kupisz za jakieś 600zł komplet przód i tył BILSTEIN ,nie jest to towar z górnej półki ale ja na takich jeżdżę i na razie nie narzekam.Plus do tego odboje i osłony tj. jakieś 100zł za komplet. A więc amorki zmienisz za jakieś 700zł. (z wymianą nie ma filozofii).Sprężynki idzie już kupić za jakieś 300zł zestaw na całe auto.Proponuje jakieś średnio utwardzone no i żeby lekko autko siadło.Te amorki Bilsteina będą grały ze sportową sprężyną,bez obaw.Wrzucę Ci linki to poczytasz,na Allegro masz tego mnustwo.Pozdrawiam <bmw_1>

http://moto.allegro.pl/it...ny_60_40mm.html
http://moto.allegro.pl/it...omplet_hit.html

smok 

Wysłany: 2 Kwiecień 08, 10:16   

Dzieki "Rybka"o to mi chodzilo,tyle tylko ze tak mysle ze sprezyn wymieniac nie bede,bo chyba moje sa jeszcze calkiem calkiem(tak przynajmniej mysle)no i raczej nie bede obnizal zawieszenia(te nasze drogi),chcialbym miec auto tak wysoko jak jest,i tak teraz zdarza sie zachaczyc o jakis kraweznik...Wiec bez tych sprezyn mysle ze 1000zl starczy na czesci zawieszenia do mojego auta co?i to wcale chyba nie takie najgorsze?,ani tez chyba nie najtansze?
A co do tej maglownicy to wie ktos cos?bylbym bardzo wdzieczny...Pozdrawiam.

[ Dodano: 2 Kwiecień 08, 11:25 ]
A takie jeszcze jedno male pytanko:
W tej ksiazce"Sam naprawiam samochod BMW serii 3"znalazlem cos takiego:
"Wahacz poprzeczny nie jest rozbieralny,zniszczenie przegubu lub wygiecie wahacza powoduje koniecznosc wymiany calego podzespolu"wiec dlatego tak sie dopytuje czy te elementy wahacza sa wymienialne...wiec jak to jest?
Wybaczcie za moje natrętstwo ale nie znam sie na tym i dlatego tak sie dopytuje.

zenon 
zenek

Mój samochód:: e36 316
Wysłany: 2 Kwiecień 08, 11:00   

W tej książce jest napisane rzeby wszystkie naprawy przeprowadzać w serwisie B M W i wymieniać zawsze całe podzespoły a co za tym idzie cena jest durzo wyrzsza wienc serwis wiencej zarabia

tazunio 

Mój samochód:: BMW 525 (e34) touring / automat
Wysłany: 2 Kwiecień 08, 11:48   

smok napisał/a:
"Wahacz poprzeczny nie jest rozbieralny,zniszczenie przegubu lub wygiecie wahacza powoduje koniecznosc wymiany calego podzespolu"

Spox, nie trzeba wymieniać całego wahacza... Prasa i jazda... Trochę to czasu zajmuje, ale oszczędzasz "kasuczi". Przerabiałem już ten temat.
http://www.forum.maxbimme...vt6714.htm#5490

Rybka318is 
Rybka318is coupe

Wysłany: 2 Kwiecień 08, 12:15   

Tazunio ma rację.Jedyne co potrzebujesz to prasa,nie próbuj sam nabijać sworzni :mrgreen: . A co do obniżania to masz trochę racji,ja muszę zawsze parkować 10/20cm przed krawężnikiem :lol: ,no i komfort jazdy mam na pewno gorszy niż na serii.

smok 

Wysłany: 2 Kwiecień 08, 12:31   

No to jak juz to przerabialiscie to powiedzcie mi czy 1000zl starczy na te czesci(bez tych sprezyn)?

tazunio 

Mój samochód:: BMW 525 (e34) touring / automat
Wysłany: 2 Kwiecień 08, 12:43   

Może być ciężko...
Amortyzatory troszkę kosztują
http://www.forum.maxbimme...vt6714.htm#5490

Odpowiedz do tematu