smok
Mój samochód:: BMW 318 m43
Wysłany: 30 Marzec 08, 23:14 [36]2pytania
Witam,przejde od razu do rzeczy.
1.Chcialem spytac czy orientuje sie ktos z was czy gdzies w okolicach Włocławka(kuj-pom) regeneruja uklad kierowniczy(maglownice),mam jakies luzy po prawej stronie,czy to wogole jest mozliwe? i jaki to moze byc koszt?Chodzi o auto 318i,m43,94r.
2.Juz kiedys o to pytalem ale nie uzyskalem jasnej odpowiedzi,moze ktos kto sie zna,lub przerabial ten temat wypowie sie jak to jest;...
Otoz czeka mnie wymiana calego zawieszenia i w zwiazku z tym chcialem sie dowiedziec pare rzeczy,czy np w moim aucie 318i,m43,94r sa aluminiowe wachacze?i czy w tych wachaczach sa wymienialne elementy gumowe?czy tak jak np jest w audi a4,ze trzeba wymienic caly wachac bo inaczej sie nie da.I jak to ma sie do przedniego zawieszenia,a jak do tylniego?Co trzeba wymienic?i jakie moga byc koszty czesci?chodzi mi oczywiscie o ceny oriantacyjne,tak zebym wiedzial ile cięgów mam szykowac...
Pozdrawiam.
witka masz zamiar to robić sam czy do warsztatu ? jak sam to jakieś 100% wartości części masz w kieszeni jak w warsztacie to jesteś jakieś 100% wartości części w plecy . Co do elementów gumowych to się nie orientuję
Mój samochód:: Była e30 2.0 była e34 2.0 jest e34 2.5 12v swapowane na 3.5
Wysłany: 31 Marzec 08, 16:43
co do maglownicy moze ona jest sprawna a drazek ma luz czyli tylko wystarczy go wymienic nie potrzeba zadnych regeneracji trzeba dobrze sprawdzic! a co do zawieszenia tam sa chyba normalne wachacze na sworzniach i tuleja chyba gumowo-metalowa ktore tez sa wymienne! czyli jezeli znasz sie na mech dasz sam rade!
smok
Wysłany: 31 Marzec 08, 22:15
Piotr dzieki za obrazek ale wybacz nie znam angielskiego,ale mam rozumiec ze wachacze sa aluminowe w moim aucie tak?i ze czesci oznaczone numerami (3),(4,5,6)oraz (19) z tego obrazka sa wymienialne?,a jak to ma sie do tylnego zawieszenia?i jakie sa orientacyjne koszty czesci calego zawieszenia?chodzi o jakas przyblizona sume,moze ktos juz remontowal swoje zawieszenie w e36?
A jesli chodzi o maglownice to bylem na szarpakach i wyszlo,tzn jakis mechanik stwierdzil ze jest luz po prawej stronie i ze prawdopodobnie to da sie zregenerowac,stad moje pytanie...
Mój samochód:: BMW E36 318is coupe
Wysłany: 1 Kwiecień 08, 10:02
Witam.Ja wymieniałem gumy więc tak ; simerblok (nie wiem czy poprawnie napisałem nazwę ) czyli gumowa tuleja ok 50zł komplet na oba wachacze. Sworzeń wachacza przedniego (krótki) ok 45zł sztuka , sworzeń długi podobna cena. I oczywiście wszystko jest wymienne,nie trzeba zmieniac całego wachacza. No i łącznik stabilizatora,można kupić już za jakieś 50zł komplet ale radze kupić coś droższego,najlepiej oryginał bo podróbki nie wytrzymują nawet 5tys/km.
smok
Wysłany: 1 Kwiecień 08, 22:29
Ok dzieki za info, to jeszcze powiedzcie mi czy w 1000zl zmieszcze sie za czesci calego zawieszenia,zarowno przedniego jak i tylnego razem z amortyzatorami i cala reszta niezbednych czesci(bez robocizny)?
A co do tej maglownicy to czy ktos sie orientuje czy i za ile to regeneruja?Najlepiej w okolicach Włocławka(kuj-pom)?
Wysłany: 2 Kwiecień 08, 08:55
Poza tym co już napisałem wcześniej to najtańsze amory kupisz za jakieś 600zł komplet przód i tył BILSTEIN ,nie jest to towar z górnej półki ale ja na takich jeżdżę i na razie nie narzekam.Plus do tego odboje i osłony tj. jakieś 100zł za komplet. A więc amorki zmienisz za jakieś 700zł. (z wymianą nie ma filozofii).Sprężynki idzie już kupić za jakieś 300zł zestaw na całe auto.Proponuje jakieś średnio utwardzone no i żeby lekko autko siadło.Te amorki Bilsteina będą grały ze sportową sprężyną,bez obaw.Wrzucę Ci linki to poczytasz,na Allegro masz tego mnustwo.Pozdrawiam
smok
Wysłany: 2 Kwiecień 08, 10:16
Dzieki "Rybka"o to mi chodzilo,tyle tylko ze tak mysle ze sprezyn wymieniac nie bede,bo chyba moje sa jeszcze calkiem calkiem(tak przynajmniej mysle)no i raczej nie bede obnizal zawieszenia(te nasze drogi),chcialbym miec auto tak wysoko jak jest,i tak teraz zdarza sie zachaczyc o jakis kraweznik...Wiec bez tych sprezyn mysle ze 1000zl starczy na czesci zawieszenia do mojego auta co?i to wcale chyba nie takie najgorsze?,ani tez chyba nie najtansze?
A co do tej maglownicy to wie ktos cos?bylbym bardzo wdzieczny...Pozdrawiam.
[ Dodano: 2 Kwiecień 08, 11:25 ]
A takie jeszcze jedno male pytanko:
W tej ksiazce"Sam naprawiam samochod BMW serii 3"znalazlem cos takiego:
"Wahacz poprzeczny nie jest rozbieralny,zniszczenie przegubu lub wygiecie wahacza powoduje koniecznosc wymiany calego podzespolu"wiec dlatego tak sie dopytuje czy te elementy wahacza sa wymienialne...wiec jak to jest?
Wybaczcie za moje natrętstwo ale nie znam sie na tym i dlatego tak sie dopytuje.
W tej książce jest napisane rzeby wszystkie naprawy przeprowadzać w serwisie B M W i wymieniać zawsze całe podzespoły a co za tym idzie cena jest durzo wyrzsza wienc serwis wiencej zarabia
Wysłany: 2 Kwiecień 08, 12:15
Tazunio ma rację.Jedyne co potrzebujesz to prasa,nie próbuj sam nabijać sworzni . A co do obniżania to masz trochę racji,ja muszę zawsze parkować 10/20cm przed krawężnikiem ,no i komfort jazdy mam na pewno gorszy niż na serii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum